Afbeelding

Een ster uit het oosten? Gezien vanaf het dorp Hekendorp

Algemeen

Op de brief van dinsdag 1 december jl. van mijn dorpsgenote Femke Hagoort wil ik gaarne reageren. Het betreft haar wens, om de bedrijfsvoering van een pluimveebedrijf in Hekendorp zo uit te oefenen dat het drie sterren oplevert. Drie sterren uitgereikt door Het Beter Leven Keurmerk instituut.

Het is een indringende brief, die aandacht vraagt voor een gezonde en prettige leefomgeving voor dieren, in dit geval kippen, en voor de omwonenden rondom dit bedrijf. Tevens voor de inwoners en hun kinderen in het nabije dorp. Immers het RIVM heeft aangegeven dat er in een straal van 1,15 km rondom een groot pluimveebedrijf risico's zijn voor de gezondheid van de mens. Vooral met kansen op longziekten.

Op het spandoek aan de voorkant van het bedrijf staat wel dat dit bedrijf een 1-ster keurmerk verdient, maar dat is maar ten dele waar: de stallen aan de dorpszijde hebben het 1-ster keurmerk. De stal aan de oostzijde bevat tienduizenden 'gewone' kippen zonder keurmerk.

Momenteel is het bedrijf getroffen door de vogelgriep. 123.000 kippen zijn gedood en opgeruimd. In 2012 zijn er bij een enorme brand 50.000 kippen doodgegaan. Een oorzaak is nooit gevonden. En in 2014 is er ook vogelgriep uitgebroken, waardoor toen ook al 123.000 kippen moesten worden gedood. De kippen worden gedood door een gas (CO2) in de schuren te laten. Maar waar blijft dat gas als het zijn taak heeft verricht? Wederom de omgeving in? Nu zijn er tientallen omwonenden die zich zorgen maken over hun gezondheid en die van hun kinderen. Het gemeentebestuur en de leden van de gemeenteraad van Oudewater geven door hun reacties, eigenlijk geen reacties, blijk van hun onvermogen iets aan deze ongezonde situatie te kunnen doen.

Enige maanden geleden is de omgevingsvergunning door de pluimveehouder zelf ingetrokken. Er is ook uitgesproken dat de open geperforeerde buitenwanden, die illegaal gebouwd zijn in maart 2019, weer dicht gemaakt zouden worden, naar de situatie behorend bij de omgevingsvergunning van december 2008. Bovendien is de situatie volgens een gecertificeerd veiligheidsbedrijf brandgevaarlijk.

Wij hebben contact gezocht met een landelijke politieke partij die gericht slachtoffers bijstaat die overlast ondervinden van bedrijven in de veehouderij. Het gaat daarbij om dieren die te lijden hebben en die overlast veroorzaken op het gebied van milieu, leefomgeving en veiligheid voor mens en dier. Met hun adviseurs pogen wij een gezonde leefomgeving te krijgen in de Hekendorpse Buurt, dat wil zeggen zonder stof, stank en geluid en zonder angst voor onze gezondheid.

Zoals gezegd: het college van burgemeester en wethouders van Oudewater en de leden van de gemeenteraad laten vooralsnog blijken niet bij machte te zijn om een gezonde en veilige leefomgeving te waarborgen voor inwoners van de Hekendorpse Buurtweg en Hekendorp.

Zouden zij dat toch kunnen bereiken dan zou dit minimaal een 3-sterren keurmerk waard zijn.

Aad van de Sande,
Hekendorp

Otto Beaujon

Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 2 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 4 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert 6 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 21 uur geleden
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 22 uur geleden
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 23 uur geleden
Afbeelding
Oranjevereniging Koningin Juliana Haastrecht pakt 'Groots' uit ter ere van 110-jarig bestaan 25 apr, 14:00
Koor aan de oranjebitter.
Koffieochtend in Dorpshuis De Vaart 25 apr, 12:00