Afbeelding

Tekstschrijver

Algemeen

U herinnert zich wellicht dat ik mij bij het aantreden van de huidige coalitie in de gemeente Oudewater en in de twee jaren daarna één en andermaal buitengewoon boos heb gemaakt over het voornemen om een eigen tekstschrijver aan te stellen om verslag te doen van de gemeentelijke vergaderingen. De verslaglegging in De IJsselbode voldeed niet aan de wensen. En het raadslid dat zich bij voortduring uitlaat over 'slagers die hun eigen vlees keuren' was de grote motor achter dat idee. Voor het te boek stellen van de grote daden van de gemeenteraad was het kennelijk nodig om het eigen vlees uitgebreid te keuren. Dat kon je niet overlaten aan een onafhankelijk journalist. Toegegeven, ik heb niet de school voor de journalistiek gevolgd, maar ik bemoei mij toch al vele jaren voor uw lijfblad en vijftien jaar lang voor de radio met de plaatselijke politiek en het duiden daarvan.

Een jaar geleden kwam die tekstschrijver er en met grote nadruk werd op de voorlichtingspagina van de gemeente bij ieder artikel van haar hand benadrukt dat het een artikel was van de onafhankelijke tekstschrijver van de gemeente. Dat leidde regelmatig tot dubbelingen in de berichtgeving, want natuurlijk ging ook de redactie van De IJsselbode verder met het doen waarvoor zij is aangesteld: onafhankelijk verslag leggen van de vergaderingen. En werd ik door hetzelfde raadslid regelmatig aangemaand om voor die verslaglegging hoor en wederhoor toe te passen. Als voormalig journalist zou hij toch moeten weten dat verslagleggen het vastleggen is van wat in een vergadering wordt gezegd en besloten. Hoezo, hoor en wederhoor?

Tot de afgelopen begrotingsvergadering, die in totaal acht en een half uur duurde, verspreid over één middag en twee avonden, waar die tekstschrijver weer aan de orde kwam.

Verstopt in een amendement van de coalitie over het instellen van een potje voor het oplossen van 'klein leed' (losliggende stoeptegels etc.). Die hevelde tienduizend euro over van bestuur en organisatie naar beheer van de openbare ruimte. Dat was precies het bedrag dat was uitgetrokken voor de gemeentelijke tekstschrijver en in de toelichting werd gesteld dat die haar werk had gedaan en de verslaglegging in De IJsselbode inmiddels was verbeterd. De Wakkere Geelbuik ging akkoord met het amendement omdat hij niet tevreden was met de gemeentelijke tekstschrijver. Nu is het een utopie dat hij ooit over welke tekstschrijver dan ook tevreden zal geraken, maar zal ik de motivatie van het amendement maar als compliment opvatten dan? Ja, dat zal ik doen. Mijn dank.

Trudie Scherpenzeel

Afbeelding
Waarom De Pelikaan niet verloren mag gaan 8 uur geleden
Afbeelding
‘t Kaasmeisje, meer dan alleen kaas 9 uur geleden
Afbeelding
Boer Koos van der Wind uit Montfoort is continu bezig met verduurzaming 10 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie 13 uur geleden
Afbeelding
Winterconcert Linfano 15 uur geleden
Afbeelding
Help de bakkersexpositie compleet te maken 18 uur geleden
Afbeelding
Tour de Boer landt in Polsbroek 8 dec, 19:00
Afbeelding
Wintertentoonstelling 2022-2023 bij Sille Gallery 8 dec, 18:00