Zien eten doet eten: gezellig met elkaar aan tafel eten werkt als een goede motivator.
Zien eten doet eten: gezellig met elkaar aan tafel eten werkt als een goede motivator. Ellen van Leeuwen

Scholen besteden aandacht aan Nationaal Schoolontbijt en dankdag

Algemeen

Tijdens de week van het Nationaal Schoolontbijt werd door 500.000 kinderen op zo'n 2.250 basisscholen in Nederland gezond ontbeten op school. De leerlingen van de Mariaschool mochten op donderdag aanschuiven voor een gezond begin van de dag. De peuters van de YellowBellies werden verwend met gezonde snacks. Op de Immanuelschool werd aandacht besteed aan dankdag.

In alle klassen waren de tafels gedekt met volkoren boterhammen en bolletjes, krentenbolletjes, 30+ kaas, komkommers, appels en appelstroop, gekookte eieren, halvarine, yoghurt en crackers. De kinderen wisten er wel raad mee. "Alles ging schoon op", vertelt juf Ingeborg Bouwman. "Als je alleen al hoort wat vijfentwintig kleuters kunnen eten tijdens zo'n ontbijt, daar zal menig ouder jaloers op zijn. Zien eten doet eten: gezellig met elkaar aan tafel eten werkt als een goede motivator."

De Mariaschool is een zogenoemde Gezonde School, het Nationaal Schoolontbijt sluit aan bij deze aanpak. "Het maakt het gemakkelijk om gezonde keuzes onder de aandacht te brengen en te bespreken. De leerlingen leren dat suiker niet goed voor je is. Mag je dan geen snoepjes? Jawel, maar geen tien!" Op de peuterspeelzaal van de YellowBellies werd (extra) aandacht besteed aan gezonde voeding. De kinderen werden getrakteerd op gezonde fruit- en groentesticks.

Dankdag

Op de Immanuelschool werd stilgestaan bij dankdag voor gewas en arbeid. Leerlingen en docenten dachten samen na over waar ze dankbaar voor zijn. Schoolleider Hanneke van der Snoek vertelt: "Ondanks de huidige omstandigheden, konden we nog heel veel bedenken waar we dankbaar voor zijn. We hebben de kinderen gevraagd hun dankbaarheid te delen met andere kinderen. Ze hebben thuis spullen uitgezocht waarmee ze andere kinderen weer blij kunnen maken. Samen hebben ze ruim zestig schoendozen versierd en gevuld met speelgoed, zeep, tandpasta en allerlei andere dingen. De schoenendozen zijn bestemd voor kinderen in Siërra Leone."

Ellen van Leeuwen

De kinderen werden getrakteerd op gezonde fruit- en groentesticks.
De schoenendozen zijn bestemd voor kinderen in Siërra Leone.
Detail van de onderwijstentoonstelling in het Stadsmuseum.
Stadsmuseum opent nieuwe expositie 45 minuten geleden
Een volle zaal met veel belangstellenden op de 'publieke tribune'.
Raadsinformatieavond over 't Bakkershuis trekt volle zaal 2 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Paaswake 3 uur geleden
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 16 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 17 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 18 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 19 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 19 uur geleden