Afbeelding
pr

Open Monumentendag Linschoten

Algemeen

Minder uitbundig dan verleden jaar, toen een groot deel van de bevolking in oude streekdracht liep, wordt zaterdag 12 september van 10.00 tot 16.00 uur wel een Open Monumentendag (OMD) georganiseerd door Vereniging Oud-Linschoten (VOL).

Doel is om de plaatselijke historie wat beter te leren kennen en monumenten voor een keer open te stellen voor publiek. Onder leiding van dorpsgidsen worden dorpswandelingen georganiseerd. Op vijf locaties in het dorp zijn deuren geopend voor publiek.

Kleivlet 'Avontuur' vaart op deze zaterdag met passagiers over de Linschoten en de Montfoortse Vaart. Ook naar de omgeving van Landgoed Linschoten waar door aanwonenden een erfgoedroute wordt georganiseerd.

Ondanks corona heeft de VOL toch een interessant en afwisselend programma in elkaar gedraaid.

Bijna honderd jaar wordt in dit pand haar geknipt. Huidig bewoner van Dorpstraat 28 Martyn Duyveman.

Tips

  1. -         Rondwandeling van circa 65 min. onder leiding van een dorpsgids om de historie van Linschoten wat beter te leren kennen. Aanvang: Plein bij Wapen van Linschoten. Om 10.30, 12.30 en 14.30 uur.
  2. -         In de Rechtszaal van het Wapen van Linschoten werd recht gesproken. Op deze zaterdag daar 'het geschil om 25 schapen'. Om 11.45, 13.45 en 15.45 uur.
  3. -         Op locatie worden in de Dorpstraat kleine exposities gehouden. Desnoods achter het coronawerende etalageglas.
  4. -         Onze plaatselijke boot 'Avontuur', een kleivrije vlet die tot en met de bevrijding in 1945 klei voer naar steen- en pannenfabrieken in Woerden, Heeswijk en Willeskop, vaart deze keer een kleiner aantal passagiers dan normaal. Zij kunnen nu zelfs inclusief hun rijwiel worden afgezet bij Landgoed Linschoten.
  5. -         In de voormalige doleantiekerk aan de Nieuw Zandweg 12 wordt het onlangs gerestaureerde 'Gezicht op Linschoten in de winter in 1934' van A.P. Huijzer geëxposeerd. Het schilderij toont een wintertafereel gezien vanaf watergemaal Cattenbroek. Daarop is een deel van Houthandel De Goederen, het begin van de Dorpstraat en de Vaartkade Noord- en Zuidzijde gezien vanuit oostelijke richting.
  6. -         Op Landgoed Linschoten wordt op zaterdag en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur de Open Erfgoedroute georganiseerd. (Geen toegang voor auto's) te kust en te keur aan brocante, curiosa en antiek, hapje en drankje en nog veel meer bij de deelnemende erven.

Actuele informatie OMD 2020 Linschoten: www.oud-linschoten.nl of www.openmonumentendag.nl/comite/Linschoten.

Afbeelding
Taizéviering in Haasrecht 2 uur geleden
Afbeelding
Kostschool in Oudewater van binnenuit 16 uur geleden
Afbeelding
Muziekduo Katakat treedt op in de soos 23 uur geleden
Afbeelding
Psalmzangavond met bovenstem in Montfoort 23 feb, 09:00
Het natuurgebied Bilwijk is niet langer toegankelijk voor honden.
Honden niet meer toegestaan in natuurgebied Bilwijk 22 feb, 19:00
Afbeelding
Benschopse vrouwen samen op weg naar Pasen 22 feb, 17:00
Afbeelding
Alle kinderen in Montfoort een zwemdiploma 22 feb, 12:00
Daphne van Kooten.
Debuut en vijfmaal goud bij Nederlandse Kampioenschappen 22 feb, 09:00