Afbeelding
Foto: Kunst Centraal

Burgemeester bezoekt gastles ‘Tenen in je handen’

Algemeen

‘Waar een wilg is, is een weg’ staat er op de website van De Broedkorf in Oudewater. En inderdaad, ze staan ook aan het Statenland in Oudewater, waar de mandenmakerij is gevestigd: knotwilgen. Eigenaar van de Broedkorf Fons Vermeij ontvangt daar de kinderen van groep 5 uit Oudewater voor een gastles. Ook uitgenodigd: burgemeester Danny de Vries, die komt kijken hoe zo’n les wordt ingevuld.

In de polders van de provincie Utrecht vind je veel wilgen naast landweggetjes, maar ook langs sloten en paadjes. Deze kenmerkende bomen geven het Hollandse landschap al sinds de middeleeuwen zijn typerende aanblik. Als er in Oudewater iemand verstand heeft van deze veelzijdige boom, is het Fons Vermeij. Naast eigenaar van de Broedkorf is hij mandenvlechter, en voor dit project van Kunst Centraal is hij de gastdocent. Voor de leerlingen heeft hij een opdracht voorbereid: ze moeten van levende wilgentenen een bouwwerk maken, zodat ze op die manier in aanraking komen met het eeuwenoude ambacht van het vlechten. Gelukkig hebben ze van tevoren op school al wat kunnen oefenen.

Naast kennismaking met het ambacht komt er ook een stukje geschiedenis voorbij, bij voorbeeld over de vraag hoe de wilgentakken vroeger dienden als basis voor onderdak. Ook over het gebruik als ‘aanmaakhout’ vertelt Fons, en dat de medicinale werking zowel door mensen als geiten werd ervaren. De dieren eten het als ze zich niet lekker voelen, en de mens zette er vroeger thee van, als middeltje tegen koorts. ‘Heel vies’, volgens Fons.

Het was ‘een leerzame ochtend’, aldus burgemeester Danny de Vries. Dat vonden de leerlingen van groep 5 van de Mariaschool ook; ze gingen voortvarend aan de slag, hielpen elkaar en maakten ieder een mooie korf.

Dit project maakt deel uit van het Cultuurprogramma van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht, en wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht, de gemeente Oudewater en de scholen.

Over Kunst Centraal

Kunst Centraal werkt in 24 gemeenten in de provincie Utrecht samen met een kleine 400 basisscholen aan cultuuronderwijs. Dat doet zij met verschillende programma’s, zoals Cultuurprogramma en Kunstmenu. Daarnaast richt Kunst Centraal zich met advies en trainingen op de 100 scholen voor voortgezet onderwijs in de provincie.

www.kunstcentraal.nl

Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 1 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 3 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei 4 uur geleden
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 18 uur geleden
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 19 uur geleden
Afbeelding
Winkel in Oudewater en maak kans op één van de vele cadeaubonnen/-pakketten 20 uur geleden
Dauwtrappen door natuurgebied.
Dauwtrappen tijdens Hemelvaartsdag donderdag 9 mei 2024 21 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en programma 23 uur geleden