De schildersgroep.
De schildersgroep. Foto: Hanneke Stoof

Vierde expositie van Linschotense schildersgroep

Algemeen

Hanneke Stoof

Vrijdag 15 december om 20.00 uur vond de opening plaats van de expositie ‘Het verloren doek’ van schildersgroep ‘De Wilde Weg”, in het gelijknamige theater in Linschoten.

Tony Koole, de gastheer van het theater heette de gasten van harte welkom. Hij memoreerde dat het inmiddels de vierde expositie was van deze schildersgroep in zijn dorpstheater en gaf toen het woord aan Thom Jansen, de ‘schilderleraar’ van de groep.

Het is een mooi geheel

Jansen legde uit hij met de schildersgroep, bestaande uit negen schilders inclusief hemzelf, als voorstudie naar een museum was geweest voor verdieping in Nederlandse kunstschilders. De opdracht voor de groep was een schilderij te maken dat zou passen in de serie van een bepaalde schilder, met een knipoog. Jansen meende dat het ‘kleinste theater van Nederland’ uitermate geschikt was voor deze expositie. “Het is een mooi geheel”, zei hij met gepaste trots. Er werd geproost waarmee de expositie geopend was.

Zelfportretten met grote ogen

In het oog sprong het schilderij van Astrid van der Pijl met een schilderij geënt op een zelfportret van Charley Toorop. De schilderstijl van Toorop uit zich in harde lijnen, donkere schaduwen en kenmerkend zijn haar zelfportretten met grote ogen. Astrid van der Pijl heeft haar schilderij gemaakt in die stijl. In plaats van een zelfportret heeft zij een poezenhoofd geschilderd met de grote ogen en harde lijnen. De blauwe jas die de schilder aanhad op het zelfportret heeft van der Pijl aan de kapstok gehangen.

Chris Kuiper heeft zijn ‘verloren doek’ op de schilder Carl Willink gebaseerd. Waar Willink exotische dieren in landschappen geschilderd heeft, heeft Kuipers dit omgedraaid naar een Hollandse koe in een ruïne. Het waren verrassende schilderijen en het is duidelijk te zien dat de groep vorderingen maakt in de ontwikkeling.

Afbeelding
Afbeelding
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 10 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 12 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 15 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00