DJ Lukas Vane (Luc van Essen).
DJ Lukas Vane (Luc van Essen). Foto: pr

DJ Lukas Vane: ‘In de muziekindustrie draait het allemaal om connecties’

Algemeen

Gelukkig heeft Luc van Essen (26) inmiddels genoeg connecties in de DJ-wereld en kon hij daardoor het afgelopen jaar flink groeien als DJ Lukas Vane. Zo speelde hij afgelopen Koningsdag in Amsterdam voor 10.000 man en reist hij zelfs naar het buitenland om daar de vetste shows neer te zetten. Ook is hij met DJ Nicky Romero meegegaan naar zijn shows in London. En dat is niet de enige grote naam die Lucs muziek support. “Zo’n beetje alle ‘grote namen’ als Martin Garrix en David Guetta hebben mijn muziek wel een keer gedraaid”, vertelt Luc trots. Hoe hij is begonnen? Met bijbaantjes in Oudewater, waar hij is opgegroeid.

Zijn interesse in het worden van een succesvolle DJ begon toen hij meeging naar feestjes waar een vriend van zijn broer de muziek draaide. Luc vond het wel cool wat die jongen deed en zou ook wel zoiets willen doen. Door altijd bijbaantjes in Oudewater te hebben gehad, had hij aardig wat spaargeld. Daarmee besloot Luc als 15-jarige voor kerst zijn eerste draaitafel te kopen. “Zo kon ik zelf draaien op jongerenfeestjes in de omgeving”, vertelt Luc. Een aantal jaren later begon hij met het produceren van zijn eigen muziek. Hierover zegt de dj: “Aan het begin was dit wel lastig en was ik echt opzoek naar mijn eigen sound”. In september 2019 was het dan zover dat hij zijn eerste hit scoorde samen met de Duitse DJ en producer Tujamo genaamd Drop It. Het nummer is momenteel op Spotify meer dan 48 miljoen keer beluisterd.

In 2020 wilde Luc dan ook beginnen met optreden maar Corona zette hier, hoe kan het ook anders, een streep doorheen. Zijn studie aan de Hotelschool in Amsterdam had hij inmiddels al stopgezet maar hij kon deze in de coronaperiode weer oppakken en afstuderen. Doordat Luc toch altijd verder is blijven gaan met het ontwikkelen van nieuwe muziek, werd hij steeds beter én bekender in de DJ-wereld. Volgens Luc is de muziekindustrie dan ook een wereld waarin connecties essentieel zijn. “Als bekende mensen jou kennen, word je als DJ meer waard en kan je doorgroeien”, legt hij uit. Het is dan ook een industrie waarin grote spelers, kleine artiesten groot kunnen maken. Zo hebben bekende dj’s als David Guetta, Afrojack en Martin Garrix Lucs muziek gedraaid en is hij met de Nederlandse Nicky Romero meegegaan naar zijn shows in London. Afgelopen jaar beleefde Luc dan ook zijn meest succesvolle jaar tot nu toe met optredens in binnen- en buitenland. “Het leukste van mijn werk is als ik mensen enthousiast kan maken met mijn muziek en ze kan vermaken”, vertelt hij over het optreden. Mensen enthousiast maken lukt hem wel. Bovendien wil Luc jongeren met zo’n zelfde passie motiveren hun dromen na te jagen. “Word goed in wat je doet, want als je blijft doorgaan kan men op een gegeven moment niet meer om je heen”, vertelt hij. Daarnaast benadrukt hij het belang van netwerken, want hoe meer mensen jou en je muziek kennen, hoe beter. DJ Lukas Vane is zelf ook nog lang niet uitgedraaid. Sterker nog, vrijdag 26 mei komt zijn aanstaande hit ‘The Feeling’ uit die op Spotify kan worden beluisterd, net als al zijn andere nummers. Dit wordt het eerste nummer dat op zijn eigen label Vanity Recordings zal worden uitgebracht.

Isa Boere

DJ Lukas Vane (Luc van Essen) op Koningsdag in Amsterdamvoor zo'n 10.000 man.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 3 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 5 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 8 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00