Afbeelding
Foto: pr

Oudewaterse schaakvereniging ‘Kijk Uit’ kampioen!

Algemeen

Maandagavond 3 april nam het zestal van Kijk Uit het in Bussum op tegen het Bussums Schaak Genootschap (BSG). Het beloofde een zeer spannende avond te worden, want het was de voorlaatste ronde van het schaakseizoen en bij winst zou nummer 1, Kijk Uit, niet meer te achterhalen zijn door nummer 2 van de klasse 2E.

Bord een en twee; winst

Op bord 1 koos de tegenstander van Bas Jansen voor de zogenoemde ‘Stonewall-verdediging’. In het middenspel kon Bas met wit als eerste zijn e-pion naar voren spelen. Dit strategische voordeel resulteerde al snel in winst voor wit. Dit leverde Oudewater een belangrijk punt op en hiermee boekte Bas zijn zevende overwinning in zeven wedstrijden. Op bord 2 koos Henk Treur met zwart voor de Siciliaanse verdediging. Dit bleek in dit geval geen succes, omdat de tegenstander een veelbelovende stelling wist op te bouwen. Om onder de druk uit te komen offerde Henk een pion voor actief tegenspel met dreigingen tegen de witte koning. Daar wist de tegenstander niet goed raad mee en door zijn lange nadenken verloor hij door tijdsoverschrijding.

Schaakmat en half punt

Op bord 3 speelde Sjaak Oosterlaken de Gesloten Siciliaanse opening. De tegenstander stelde de rokade lang uit en probeerde agressief te spelen op de koningsvleugel. Met een mooi pionoffer kon Sjaak het initiatief overnemen en een fraaie koningsaanval opzetten. Na het winnen van steeds meer materiaal was schaakmat niet meer te voorkomen en zo kon er wederom een punt voor Oudewater worden genoteerd. Op bord 4 speelde Wim Knol een boeiende Italiaanse partij met wisselende kansen. Na de aanval van wit doorstaan te hebben, stond zwart iets beter in het verre middenspel. Met beide spelers in tijdnood werd remise overeengekomen. Dit bleek een belangrijk half punt te zijn.

Onderspit

Op bord 5 positioneerde Piet Brouwer zijn loper in drie zetten op veld b2 (met een mooie diagonaal). Er ontstond een avontuurlijke partij waarbij de tegenstander profiteerde van een open f-lijn. De verdediging kostte dusdanig veel tijd dat Piet helaas door de vlag ging waardoor BSG een punt kon bijschrijven. Martin Hoogenboom speelde op bord 6 met zwart een degelijke partij, hoewel zijn Koningsvleugel constant onder druk stond door een goed gepositioneerde loper. Uiteindelijk stortte de stelling van zwart helaas in door een subtiel aangepakte aanval. Geen schande gezien het verschil in rating (sterkte).

Buit binnen

De uiteindelijke 3.5 - 2.5 winst leverde het Oudewaterse Kijk Uit twee overwinningspunten op waardoor het team niet meer is in te halen met nog één ronde te spelen. Het kampioenschap is daarmee binnen! Het was een spannend seizoen met mooie schaakavonden. Gedurende het seizoen wisselde de samenstelling van het zestal door diverse invalbeurten. Naast de genoemde spelers hebben ook Jean de Goeij (3.5 uit 5), Janus Spoorenberg (3.5 uit 5 tegen sterke tegenstanders) en Yannick Six (1.5 uit 2) bijgedragen aan deze mooie Oudewaterse prestatie.

Voor ouders en kinderen met een zorgvraag.
Voor ouders en kinderen met een zorgvraag 4 uur geleden
Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 11 uur geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 19 mei, 19:00
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 19 mei, 17:00
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 19 mei, 14:00
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00