Montfoortse Jeanne (11) werd afgelopen weekend Nederlands Jeugdkampioen Skiën op de baan.
Montfoortse Jeanne (11) werd afgelopen weekend Nederlands Jeugdkampioen Skiën op de baan. Foto: Jacco Geelkerken

Montfoortse Jeanne (11) Nederlands Jeugdkampioen Skiën op de baan

Algemeen

In de leeftijdscategorie onder de 12 jaar is Jeanne Geelkerken (11) uit Montfoort Nederlands Jeugdkampioen Skiën op de baan geworden. Jeanne skiet sinds 2018 bij Skiteam Nieuwegein op de skibaan in Nieuwegein. 

Het afgelopen seizoen heeft zij een enorme sportieve sprong vooruit gemaakt. Na een geweldig seizoen met vier overwinningen en acht podiumplaatsen op verschillende skibanen in Nederland bracht afgelopen weekend voor haar een belangrijke mijlpaal: tijdens het Nederlands Kampioenschap Baanskiën in Uden kwam zij over twee afdalingen als snelste beneden.

Gevraagd naar wat ze zo leuk vindt aan skiën, zei ze: “Voor mij is dat het actief zijn met je benen en je gedachten tegelijk. Skiën is echt een sport waarbij je topfit moet zijn en heel veel vooruit moet denken. Hoe ga je nou een bocht aansturen, zonder dat je bij latere bochten in de problemen komt? Je moet snel denken, snel doen en veel bewegen.” Jeanne skiet ook wel in de sneeuw, maar op de baan skiën beschrijft ze als meer uitdagend. “In de sneeuw is het makkelijker sturen. Op de baan moet je veel meer druk op de kanten van de ski’s geven en die moeten dan weer super scherp zijn. Je neemt dan automatisch een andere houding aan. Tegelijk krijg je in de sneeuw weer te maken met het weer en heb je in de sneeuw hopen en sporen die je op de baan niet hebt.”

Overwinningen

Dat Jeanne er nu met de nationale titel vandoor gaat, heeft haar niet heel erg verrast. “Ik verwachtte het wel een beetje, maar je moet het nog wel even doen. De week ervoor had ik ook al een wedstrijd gewonnen. Ik heb een heel goed seizoen gehad met veel overwinningen en podiumplaatsen, maar een ongelukje zit in een klein hoekje, want ik blesseerde mijn knie bijvoorbeeld behoorlijk tijdens een training voor de kerst. Dan kan zomaar je seizoen voorbij zijn. Gelukkig kwam het met mij uiteindelijk goed.”

Voor de toekomst wil Jeanne graag doorgroeien in de sportwereld. “In de zomer skeeler ik bij SVO in Oudewater, daar zou ik ook graag beter in willen worden en wedstrijden winnen.” Om haar winst te vieren hingen haar ouders de vlag uit en aten ze thuis taart. “Ook opa en oma kwamen langs om mij te feliciteren.” Een trotse vader laat weten: “Wij zijn natuurlijk supertrots! Knap hoe ze in een sport die niet gangbaar is zo haar draai kan vinden, het allermooiste is de overgave en inzet.” Jeanne, die op de Hobbitstee zit, in groep acht vertelde dat ze twee keer per week traint op de borstelbaan en één keer in de sportschool. “Het is best een druk programma. Mijn ouders rijden het hele land door om mij naar wedstrijden en trainingen te brengen. Gelukkig kan ik het nog goed met elkaar combineren.”

Sjoukje Dijkstra

Over twee afdalingen kwam Jeanne als snelste naar beneden.
Foto: EHA&DOOR architecten.
Bouwkosten nieuwe gemeentehuis vallen hoger uit 14 minuten geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 3 uur geleden
Het treintje is er ook weer. Dit maal helemaal gereviseerd.
Stadspark Montfoort weer ééndaags pretpark voor de regio 17 uur geleden
Drie generaties turnvrouwen.
Drie generaties in de turnwereld 18 uur geleden
Afbeelding
Haastrechtse Jaarmarkt voor de 48ste keer 19 uur geleden
Afbeelding
Ga je mee ...... tijdens de jaarmarkt naar de gezamenlijke kerken 21 uur geleden
Afbeelding
Draai aan het rad op de jaarmarkt in Haastrecht 22 uur geleden
opties m.b.t. de tweede Haastrechtse Brug
Inloopbijeenkomst: 'Tweede Brug in Haastrecht' gisteren