Eveline Verweij met haar zoontje Sven.
Eveline Verweij met haar zoontje Sven. Foto: pr

Tips om zwerfvuil te rapen

Algemeen

In de aanloop naar de jaarlijkse opschoondag op zaterdag 18 maart is een inspirerend verhaal over zwerfvuil rapen wel op zijn plek. Eveline Verweij (35) en haar zoontje Sven (bijna 4) stuurden het volgende verhaal naar De IJsselbode. Een enthousiast verhaal over zwerfvuil rapen en een leuke bijpassende app ‘HelemaalGroen’.

Eveline Verweij (35) woont in Oudewater en werkt als mondhygiëniste in een tandartspraktijk. Ze is al een tijdlang geïnteresseerd in zwerfvuilrapen. Ze vindt het maar raar dat er zoveel afval op straat ligt. Ze is haar ‘zwerfvuilopraapleven’ begonnen met een geleende grijper, ring en afvalzak van haar moeder. Het werk maakte haar enthousiast en dat was de stimulans om naar de gemeente Oudewater te stappen waar ze een veiligheidshesje, groene zakken en handschoenen kreeg. En ook nog een kindergrijper voor zoon Sven. Daarna zocht ze apps over zwerfvuil en ontdekte HelemaalGroen. Ze kan zo haar eigen gelopen route terugzien op de kaart van Nederland.

Eén keer per week gaat Eveline samen met haar zoon op stap. Soms neemt ze de grijper en groene zak mee op de fiets en stapt af als ze wat ziet liggen. Na een melding legt ze een volle zak in haar voortuin bij de stoep, waar deze vlot wordt opgehaald door de gemeente. Soms brengt ze haar zak zelf naar het Stadserf. Ze vindt zwerfafval rapen belangrijk voor het milieu en zeker ook voor de toekomst van haar zoon. Haar motto is: “Laten we proberen om met elkaar onze mooie stad schoon en leefbaar te houden, zowel voor onszelf als voor de generaties na ons”.

Hoe werkt HelemaalGroen?

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de nu 12.185 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het geeft een goed zicht op alle zwerfvuilactiviteiten. In 2022 zijn 220.000 kilometers via de app geregistreerd opgeschoond. Dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. Iedereen kan mee; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel. Je kunt zelf je route bepalen.

De gemeente Oudewater telt nog maar twee deelnemers bij HelemaalGroen. Doe jij ook mee? Eveline hoopt op een heleboel nieuwe zwerfvuilrapers die de app gaan gebruiken. Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen.

Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 4 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 5 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 6 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 6 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 7 uur geleden
Afbeelding
Boomband spijkeren 10 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 12 uur geleden
Afbeelding
Oud IJzer actie Ons Genoegen 15 uur geleden