Afbeelding
Cees Reichard

Zwerfvuil rapen voor een schooner Haastrecht

Algemeen

De leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van CBS De Morgenster in Haastrecht zijn op donderdagmorgen 23 september zwerfvuil gaan rapen. De dag stond in het teken van ‘zorg dragen voor je omgeving’ Directeur Maaike van Eck vindt het als school belangrijk om de kinderen bewust om te laten gaan met de omgeving waarin ze leven.

Wethouder Bert Bening (D66) vertelt dat de gemeente trots is dat de leerlingen van de Morgenster meedoen met de zwerfafvalactie en daarmee Haastrecht en de Krimpenerwaard schoner maken. “Het is jammer dat dit moet. We moeten met elkaar voor zorgen dat we geen rommel op straat gooien. Helaas gebeurt dit al te vaak. Maar uiteraard doen jullie dat niet”, zei hij tot de leerlingen. Simone Abel van Krimpenerwaard Schoon is erg blij dat de school meedoet. Diverse scholen in de Krimpenerwaard hebben dit al gedaan en nu ook Haastrecht. Ze vertelt verder dat in Haastrecht elke maand een groep vrijwilligers zwerfvuil raapt en er voor zorgt dat het dorp er netjes uitziet. “Het is onvoorstelbaar wat voor troep er allemaal op straat, in de bermen, de sloten, eigenlijk overal ligt. Ons werk moet eigenlijk overbodig zijn. Maar helaas!” Zij voegde er aan toe dat zij binnenkort een apparaat hoopt te krijgen om sigarettenpeukjes te kunnen opzuigen. Uit de opmerkingen van de kinderen mogen we wel opmaken dat dit hard nodig is.

Sigarettenpeukjes en ander afval

Fien van der Kroon uit groep 8 heeft met Lucy Verweij en Nina van Eijk heel veel sigarettenpeukjes opgehaald. Vooral op het Concordiaplein lagen er veel. Verder zegt zij dat zij veel kleine stukjes plastic en doeken geraapt hebben. “Bij het speeltuintje op het Kerkplein lagen veel plastic flesjes en blikjes. Dat hebben we allemaal in één zak gedaan en deze was bij inlevering behoorlijk vol.” Rylan de Boer uit groep 8 vertelt dat ze met zijn zessen naar het Concordiaplein, de Coöp en Bergvliet zijn gegaan. Ook zij hebben veel peuken gevonden en verder veel plastic. Op de Bredeweg vonden ze veel bouwafval door de wegverbetering. Tot slot had de groep van Stef de Vries uit groep 7 een heel positief verhaal. In de Overtuin Bisdom van Vliet was heel weinig te vinden. Deze was heel schoon. Er was enkel een rietje met wat kroos dat in het water lag. Een compliment voor al die vrijwilligers die wekelijks de Overtuin op vrijdagmorgen onderhouden. De groep had in het dorp verder ook plastic en verder ijzer en metaal geraapt. En uiteraard ook veel sigarettenpeuken. Ook hebben ze nog 20 cent gevonden. Rond 11 uur was de berg afval die de kinderen na het rapen inleverden bijzonder groot. Ze kregen de complimenten voor hun enthousiaste inzet. Haastrecht ziet er weer netjes uit!


World Clean-up Day

Op 18 september was het World Clean-up Day 2021. Tijdens deze wereldwijde opruimactie werden samen met ruim 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt gegeven. In het kader van ‘Een schonere Krimpenerwaard’ werd ook in onze gemeente hier gehoor aan gegeven. In verschillende dorpen deden scholen en instanties mee aan de zwerfafvalacties. Deze waren georganiseerd door Krimpenerwaard Schoon, samen met andere organisaties.

Cees Reichard

Afbeelding
Festival Verhalen tussen Oud en Nieuw 3 uur geleden
Afbeelding
Expositie 'Het verloren doek' 5 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 10 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 13 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 10 dec., 19:00
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 10 dec., 17:00
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00