Tinus en Cornelia van Wijngaardentijdens een vakantie in Drenthe.
Tinus en Cornelia van Wijngaardentijdens een vakantie in Drenthe. Foto: pr

Mysterieus verleden wethouder Tinus van Wijngaarden

Algemeen

Martinus Cornelis van Wijngaarden leefde van 1855 tot 1923. Hij was aannemer, architect en een periode wethouder van Oudewater; een geziene verschijning. Helaas ging hij failliet en verdween hij plotseling in 1896 van Hollandse bodem, zijn vrouw en kinderen achterlatend. Een verhaal uit de verre geschiedenis van Oudewater waar Rob de Kam, historicus en journalist, onderzoek naar doet. Veel is al bekend van dit bijzondere verhaal onder andere door een oud dagboek dat Tinus zelf schreef, maar nog niet alles. Wie kan De Kam helpen aan meer informatie en fotomateriaal van Tinus van Wijngaarden?

Sinds anderhalf jaar doet Rob de Kam, wonend in Groningen en een nazaat van Tinus van Wijngaarden, onderzoek naar het hele verhaal rond de verdwijning en het verblijf in Zuid-Afrika tijdens de Boerenoorlog. Rob vertelt: “Het is al veertig jaar geleden dat een verre neef in Zuid-Afrika contact met me zocht. Deze neef wist dat ik historicus was en hij wist van een dagboek van Tinus van Wijngaarden dat die had bijgehouden in de tijd dat Tinus in Zuid-Afrika verbleef.” Dat dagboek was inmiddels in het bezit van een archief in Zuid-Afrika. Veertig jaar geleden lukte het niet goed om een volledige kopie ervan te krijgen. “Maar nu met alle digitale mogelijkheden lukte dat wel. En ik ben inmiddels met pensioen en heb meer tijd om onderzoek te doen naar dit bijzondere verhaal.” Wat Rob direct opviel was dat er veel spannende en bijzondere verhalen in het dagboek stonden. “Over de Boerenoorlog maar ook over heftige situaties met dronken soldaten, spionnen, moorden en krokodillen.”

Toen Rob anderhalf jaar geleden de archieven in Nederland indook, ontdekte hij de voorgeschiedenis van Tinus in Oudewater. Hij was een vooraanstaand man. Getrouwd met Cornelia Buijs en ze kregen tien kinderen waarvan er vijf in leven bleven. De kindersterfte was toen erg hoog in Oudewater. Tinus van Wijngaarden was een goede architect. Hij ontwierp de Oud Katholieke Kerk, de oude Openbare School, nu Het Muziekhuis, en tal van kerken in de Lopikerwaard. Zowel in de kerk als in de politiek was hij bekend en actief. Hij woonde en werkte onder andere in de Rootstraat in Oudewater.

Van Wijngaarden vluchtte naar Zuid-Afrika

Toen zijn bedrijf failliet werd verklaard vanwege een zeer grote schuld, nu omgerekend ongeveer een miljoen euro, verdween hij met de noorderzon. In de media werd mondjesmaat aandacht besteed aan dit verhaal. Maar het was een grote schande. Zowel voor hem, als voor zijn gezin en de burgerij in Oudewater. Hij verdween en bleek later naar Zuid-Afrika te zijn gevlucht.

Rob de Kam ontdekte pas tijdens zijn zoektocht dat Tinus zijn overgrootvader was. Heel graag wil hij het hele levensverhaal opschrijven in een boek. “Er zitten zoveel bijzondere elementen in dit verhaal dat het echt de moeite waard is. De verhalen uit het dagboek, maar ook daarnaast is er zoveel te vertellen over deze bijzondere man en de tijd waarin hij leefde.” Heel graag wil Rob in contact komen met mensen die meer weten, verhalen uit de overlevering kennen, en bovenal zoekt hij fotomateriaal. Ook over de vrouw van Tinus, Cornelia Buijs zou hij graag meer informatie willen hebben om het verhaal compleet te maken. In 1900 is Tinus wel weer teruggekomen naar Nederland en heeft hij met zijn vrouw en kinderen in Rotterdam gewoond. En ook daarna is er nog veel over hem te vertellen. Wie kan hem helpen? Er zijn vast foto’s van de ingebruikname van de panden die hij in Oudewater ontwierp en documenten wellicht van zijn tijd als wethouder. Alles is welkom. Het emailadres van Rob de Kam is bureau.de.kam@gmail.com. Telefoonnummer 06 57544284.

Margreet Nagtegaal