Hester van der Vlist

Samenwerkingsschool De Pelikaan heeft een meet and greet met Youtuber Dodo

VVN Minecraft Verkeerseducatie is de nieuwste innovatie van de VVN Verkeersmethode. Kinderen (groep 5/6) oefenen in de virtuele wereld van Minecraft met dat wat ze hebben geleerd in de verkeersles. Op 15 maart deden de kinderen uit groep 5 mee met de landelijke lancering van VVN Minecraft Verkeerseducatie voor scholen. Een wereldprimeur voor verkeersonderwijs! De klas deed mee aan een fotowedstrijd en won de prijs: een meet and greet met Youtuber Dodo!

De kinderen van groep 5 van Samenwerkingsschool de Pelikaan kennen de verkeersregels goed, dit bleek uit een korte verkeersquiz die Youtuber Dodo met hen deed. De quiz was gemaakt door Veilig Verkeer Nederland (VVN). Het Jeb & Lily op avontuur spel, verkrijgbaar via de woutershop.nl, werd uitgedeeld aan diegene die het snelste geantwoord hadden. Franck vindt dat iedereen zo ijverig zijn best heeft gedaan, dat heel de klas dit kaartspel zal krijgen namen VVN.

Franck van den Broeke (VVN) vertelt: hoe kun je de doelgroep 4-12 jaar spelenderwijs kennis laten maken met veilig verkeer? Via het populaire onlinespel Minecraft. In deze virtuele wereld maken de kinderen kennis met de verkeerregels en de verkeersborden.

Youtuber DODO (Wouter van der Vaart) heeft zo’n 500.000 volgers. Dat de kinderen van de basisscholen hem kennen, is wel duidelijk. Zodra hij aan komt lopen, stormen de kinderen naar de ingang voor een warm onthaal. “Ben jij de échte Youtuber?” Jazeker. Wouter komt rechtstreeks uit de bioscoop, hij heeft de puntjes op de i gezet, voor de bioscoopfilm die op korte termijn uitkomt.

Op dertienjarige leeftijd startte Wouter van der Vaart in 2006 met vloggen. Videofilmpjes maken van alle prullenbakken op de camping, was zijn eerste uitdaging. Daarna ging hij filmpjes maken van trouwerijen en vervolgens werden het filmpjes over het gamespel Minecraft. Inmiddels heeft hij zo’n 2.500 video’s geüpload. De naam DODO is afgeleid van zijn toenmalige hond DOTJE. Een onlinenaam moet kort en krachtig zijn, dat had Wouter al aan het begin van zijn carrière door.

De kinderen van Samenwerkingsschool De Pelikaan hebben hun eigen Minecraft-wereld gemaakt, waarin Dodo op zoek kan gaan naar de interviewvragen. Vragen die hij tegenkomt: heb je een vriendin? Zijn vriendin is Maïsha, die ook zijn zakenpartner is. Vind je bloemen/planten leuk? Dodo beantwoordt bevestigend, vooral mijn vriendin vindt die leuk, we hebben zo’n vijftig planten in huis staan.

Hij sluit de ontmoeting af met een wijze les voor alle jeugd: stuur geen persoonlijke informatie zoals; adres, telefoonnummer of andere gegevens online door! Dodo krijgt zo’n 150 (online)vragen per dag, de vragen variëren van hoe heet je konijn tot de vraag kom je bij mij spelen? Van andere Youtubers weet hij dat zij ook veel vragen en gegevens online ontvangen. Persoonlijke informatie is voor jezelf en hij benadrukt dat kinderen voorzichtig moeten zijn met het delen van informatie online. Net als gebruik van telefoon en tablets, gebruik deze niet in het verkeer, laat je niet afleiden!

Hester van der Vlist

Meer berichten