Een aantal kinderen legde bloemen bij de graven.
Een aantal kinderen legde bloemen bij de graven. (Ellen van Leeuwen)

Basisschoolleerlingen herdenken slachtoffers neergestorte bommenwerper in Oudewater

De leerlingen van groep 5 tot en met 8 van OBS De Schakels in Oudewater hielden afgelopen woensdag 11 mei een bijzondere herdenking. Onder begeleiding van docent Claudia Rumondor herdachten ze bij het oorlogsmonument bij de Katholieke begraafplaats de zeven slachtoffers van de bommenwerper die in 1944 neerstortte.

In de nacht van 9 op 10 april 1944 vertrok de Lancaster bommenwerper met de naam Barbara Mary uit Engeland, voor een aanval op de Duitse stad Duisburg. Op de terugweg werd de bommenwerper boven Oudewater neergeschoten door een Duitse nachtjager. Het toestel landde brandend in een weiland, op wat nu de Barbara Maryweg heet, vlak bij OBS De Schakels. Alle zeven bemanningsleden kwamen hierbij om. Zij werden op de Hervormde Begraafplaats begraven. De leerlingen hebben de graven van de vliegers en het oorlogsmonument geadopteerd.

Herdenken

In een van de afgelopen weken kwam er al een veteraan in de klas om te vertellen over zijn oorlogservaringen en hebben de leerlingen onderzocht wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog op een paar honderd meter van hun school heeft afgespeeld. De leerlingen schreven gedichten over oorlog, vrede en herdenken. Een aantal daarvan werd door de kinderen voorgedragen tijdens de herdenking. Zoals het gedicht van Ira Harreveld:
“Leven. Liefde en haat, oorlog en vrede, storm en zon. We horen bij elkaar, net zoals, de sterren en de maan. Soms lijkt het een zwarte wereld, en soms een bloemenrijk. Vroeg of laat, ben je gelukkig.”

Vrijheid

Na een indrukwekkend moment van stilte, aangekondigd met de taptoe gespeeld door Cees de Waal, legden leerlingen een rouwboeket bij het oorlogsmonument. Burgemeester Danny de Vries sprak. De burgemeester benadrukte hoe belangrijk het is dat we onze vrijheden koesteren en de mensen herdenken die hun leven voor onze vrijheid hebben opgeofferd. “Vrijheid en vrede vragen onze inzet om te luisteren naar andere mensen. We moeten er samen voor zorgen dat we anderen niet wegzetten, elkaar de ruimte geven. En ervoor zorgen dat de vrijheid van de ander niet in het gedrang komt door jouw vrijheid”, aldus De Vries.

In een lange stoet liepen de leerlingen langs de graven van de vliegeniers op de Hervormde begraafplaats. Een aantal kinderen legde bloemen bij de graven. Joep en Luuk, twee leerlingen die aanwezig waren bij de herdenking, vinden het heel goed dat ze hier zijn: “De oorlog moet je altijd herdenken. Als je daar zelf zou liggen, zou je het ook wel willen. En als het niet gebeurd was, dan hadden we hier nu misschien wel helemaal niet gestaan”, vertellen ze.

Ellen van Leeuwen

Meer berichten