<p>De politie die als eerste ter plaatse was schatte de situatie in en verleende het slachtoffer hulp.</p>

De politie die als eerste ter plaatse was schatte de situatie in en verleende het slachtoffer hulp.

(Miranda van der Vlist)

Industrieterrein Galgoord strijdtoneel voor brandweerlieden

Tien ploegen uit heel Nederland streden afgelopen zaterdag 14 mei om de winst.

Nienke Verkleij, dochter van brandweerman Gebert Verkleij, gaf een rondleiding op het industrieterrein Galgoord, dat was omgetoverd tot GGD-locatie. Brandweerkorps Haastrecht organiseerde een brandweerwedstrijd. De dag ervoor was de casus geoefend; Nienke was daarbij aanwezig en deed verslag.

Het gebeurt niet echt

De oefening startte met een politieachtervolging op de Provincialeweg. Een personenauto werd staande gehouden op Galgoord. Praten bleek niet de oplossing voor de bestuurder van de personenauto, die het gaspedaal intrapte en wegreed. De auto reed een persoon aan en kwam tot stilstand tegen het pand van Compass, het pand dat tijdelijk fungeerde als GGD-locatie. De auto vloog in brand, rook kwam de GGD-locatie binnen, waar net een man in zijn scootmobiel stond te wachten voor een vaccinatie. Er was veel paniek te horen bij de omstanders. De politie die als eerste ter plaatse was schatte de situatie in en verleende het slachtoffer hulp. De brandweer werd opgeroepen, waarna ook de ambulance ter plaatse kwam.

Een vrouw uit het publiek gaf aan dat ze dacht, dat het een echte overal was; zij was toch wel geschrokken! Vier andere vrouwen moedigden hun team uit Blaricum aan en gingen daarna Haastrecht verkennen.

Papa’s en hun zonen; jong geleerd is oud gedaan

Toon van der Zwaan (team Blaricum) vertelde: “Ik ben lid geworden van de plaatselijke brandweer om samen met mensen uit je eigen dorp hulp te kunnen bieden aan bewoners van je eigen dorp.”
Zijn vader heeft ook altijd bij de vrijwillige brandweer zijn plicht uitgeoefend. Als kleinkind ging hij dan ook met zijn vader mee naar wedstrijden. In zijn tienerjaren had hij eerder weerstand tegen het idee om bij de brandweer te gaan, dan dat hij enthousiast werd van het idee. Toen hij echter op zichzelf ging wonen en er een jonge brandweerploeg in zijn woonplaats was, heeft hij zich aangemeld als vrijwilliger. Inmiddels beoefent hij de functie van brandweerman nu zo’n zeven jaar en is hij veel over het dorp waar hij woont te weten gekomen en heeft hij sociale contacten opgedaan: “Iedere melding is anders. Het is gaaf om als team een complexe situatie tot een goed eind te brengen”. Er is veel publiek op deze zonnige dag. In het publiek stoere mannen met hun zonen. Heel misschien zijn dit de helden van de toekomst.

En de winnaar is:

Een officiële vakjury was aanwezig om alle teams te beoordelen. Bij de brandweerkazerne was ‘s avonds de uitslag van de wedstrijd: Nieuw- Beijerland is als 1e geëindigd. Daarna werd nog heerlijk gefeest.

Wel staan er op de dag zelf en in de avond altijd zes vrijwillige brandweerlieden paraat, die bij een melding uit kunnen rukken.

Voor meer informatie: www.facebook.com/BrandweerHaastrecht

Hester van der Vlist

Meer berichten