Ties Verburg opent de schilderijenexpositie 'Vrijheid'.Naast hem de voorzitter van Cultureel Podium Vlist, Benno Dekker.
Ties Verburg opent de schilderijenexpositie 'Vrijheid'.Naast hem de voorzitter van Cultureel Podium Vlist, Benno Dekker. (Cees Reichard)

‘Vrijheid’ op Schilderijenexpositie op de Koeneschans Vlist

De 91-jarige Ties Verburg uit Haastrecht heeft op Bevrijdingsdag de Schilderijenexpositie ‘Vrijheid’ op de Koeneschans in Vlist geopend. In zijn toespraak stelde hij dat ‘Vrijheid’ het tegenovergestelde is van ‘Gebonden’. Hij keek terug op vijf jaar oorlog en had het advies voor jong en oud om de Vrijheid te waarderen. Vervolgens kreeg hij de schaar in zijn hand om de expositie te openen door een vlaggetjeslint door te knippen.

De Stichting Cultureel Podium Vlist heeft door de corona deze expositie ‘75 jaar Vrijheid’ steeds moeten uitstellen. Na twee jaar oponthoud is deze dan eindelijk te zien. Er hangen vijftien schilderijen. Deze zijn gemaakt door leerlingen van CBS de Morgenster, bewoners zorgboerderij Vlist, vrijwilligers van de Kloostertuin, verenigingen en zondagsschilders uit Haastrecht, Stolwijk en Vlist. Er was een grote verscheidenheid aan schilderijen en het was verrassend om te zien hoe het thema Vrijheid op verschillende manieren tot uiting wordt gebracht. Ieder heeft zijn eigen idee hierover.

Oekraïens jongetje

Leerlingen van de Morgenster hadden de vredesduif geschilderd en toneelvereniging Artoha had een podium om daarop in vrijheid je mening te kunnen geven. Mirjam Jongerius had Vrijheid in ‘de vrije val’ uitgebeeld. Het schilderij van Emmy van Vliet had als titel: ‘Vrij mag ik zijn, kan ik zijn ... als een vogel in de lucht’. Weer heel anders was het schilderij ‘Hoop op Vrijheid’ van Marjan Dijkveld Stol. Hier had zij een Oekraïens jongetje, gewikkeld in goudfolie achter het prikkeldraad geschilderd.

Door het mooie weer was het een genoegen om in dit landschappelijk gebied deze schilderijen over ‘Vrijheid’ te mogen bekijken.
De organisatie van deze expositie is in handen van de Stichting Cultureel Podium Vlist en is tot 12 juni op de Koeneschans de gehele dag te bezichtigen.

Cees Reichard

Meer berichten