pr

Nieuwe straatnamen

Voor de nieuwbouwplannen aan de Westerwal in Oudewater zijn behalve de al bestaande straatnamen Westerwal en Westerkade nog een aantal nieuwe straatnamen nodig. Een straatnamencommissie-adhoc heeft een aantal suggesties gedaan, onder andere rekening houdend met het raadsbesluit meer vrouwen te benoemen.

Vorige week 25 april heeft het college van burgemeester en wethouders de voordracht aanvaard. Dit zijn de nieuwe namen:

•         Johan van Hulstkade

Johan Wilhelm van Hulst (1911-2018), was pedagoog, politicus en verzetsman. Hij begon zijn carrière als onderwijzer in Oudewater. In de Tweede Wereldoorlog redde Van Hulst met anderen vanuit Amsterdam het leven van honderden Joodse baby’s en jonge kinderen.

•         Maria Spendelpad

Maria Spendel (1640-1721) was winkelierster. Zij handelde in snuif en tabak vanuit haar winkel aan de West-IJsselkade. Daarnaast was zij binnenmoeder in het Gast- en Proveniershuis. De binnenmoeder stuurde het vrouwelijk personeel aan.

•         Geertruida Stofbergkade

Geertruida Stofberg-Griffioen (1821-1893) was eigenaresse van Firma Wed. H. Stofberg, Scheepsbouw Oudewater. De werf was gevestigd aan de Hollandse IJssel.

•         Ir. G.J.W. de Jonghkade

Gerrit Johan Wilhelm de Jongh (1843-1913) was oprichter en directeur van Machinefabriek De Hollandsche IJssel en de Oudewaterse Stoomwasserij.

•         H.C. Verloopkade

Herman Cornelis Verloop (1882-1968) was directeur van N.V. Olieslagerij v/h H.W. Verloop & Co. Tussen 1880 en 1980 was de olieslagerij, ook wel de koekenfabriek genoemd, de grootste werkgever van Oudewater.

•         Ir. J.B. Legemaatekade

Jacobus Bartel Legemaate (1922-1995) was ruim 40 jaar directeur van Machinefabriek De Hollandsche IJssel. De heer Legemaate was ook voorzitter van de afdeling Oudewater van de Maatschappij tot Nut van ‘t Algemeen.

•         Machinefabriekhof

N.V. Machinefabriek De Hollandsche IJssel v/h De Jongh & Co is een fabriek van baggervaartuigen en bijbehorende machines. In het verleden werden ook stoommachines en ontsmettingsovens geproduceerd.

•         Koekenfabriekhof

De Koekenfabriek is een bijnaam van N.V. Olieslagerijen v/h H.W. Verloop & Co. De olieslager perste olie van lijnzaad. De uitgeperste zaden werden als veekoeken verkocht. Aan die bezigheid deed de olieslagerij zijn naam de ‘Koekenfabriek’ op.

•         Blekersgracht

De gracht is een onderdeel van de voormalige vestingwerken van de stad. Het talud van de stadswallen was geschikt om wasgoed te bleken te leggen.

•         Baggermolenstraat

Een baggermolen is een werktuig in de baggerindustrie. De baggermolen was het eerste en een belangrijk product van de Machinefabriek De Hollandsche IJssel.

Meer berichten