Afbeelding
pr

Bonusplan Westerwal

Algemeen

Een jaar geleden (mei 2020) heeft de gemeenteraad van Oudewater ingestemd met een ontwikkelingsplan voor het gebied rondom het terrein waar voorheen de olieslagerij van Brinkers en nadien het veevoederbedrijf van Six gestaan heeft. Het plan dat toen door stedenbouwkundig bureau West8 uit Rotterdam werd voorgelegd, voorziet in de bouw van een behoorlijk aantal woningen (met parkeerruimte) in een omgeving waarin de oorspronkelijke layout van de stad, de wallen en de grachten, zoveel mogelijk zichtbaar blijft of weer zichtbaar gemaakt wordt.

Grote doorbraak was het feit dat het gemeentebestuur er na twintig jaar onenigheid met de machinefabriek in geslaagd is (lees: wethouder Kok) de directie van de machinefabriek ten positieve bij de planvorming te betrekken, en de stedenbouwkundige opdracht gegeven heeft een plan te maken waarin de machinefabriek haar activiteiten kan blijven voortzetten. Zoals bekend bouwt de machinefabriek ‘De Hollandsche IJssel’ baggerschepen die dankzij hun modulaire bouw wereldwijd inzetbaar zijn. Dat was dus het plan van 21 mei 2020.

Bij wijze van bonus heeft bureau West8 nu ook een aanvullende visie getekend en doorgerekend waarbij de machinefabriek desgewenst zelf datgene kan en wil doen waar het zich jarenlang met alle juridische mogelijkheden tegen heeft verzet: haar werkzaamheden verplaatsen naar elders, nu of over tien jaar, in goed overleg (de machinefabriek, de gemeente, de provincie Utrecht, de projectontwikkelaar Westerwal Wonen), uit vrije wil, zonder bestuurlijke dwang. Zodoende is de situatie ineens niet meer a priori ‘Nee’.

Het is een scenario in geval de machinefabriek in de toekomst mogelijk wil vertrekken en de vrijvallende ruimte harmonisch ingepast kan worden.

Bij de tekening

Op de plattegrond ziet u rechts boven de rotonde Goudse straatweg/Zwier Regelinkstraat, linksboven nog juist drie kazernewoningen, linksonder de weegbrug en het elektriciteitshuisje aan het Arminiusplein en waar West8 staat bent u vlakbij de Hoenkoopse brug. Op het terrein waar ooit Six veevoeders zat, komen woningen geïnspireerd op de oude olieslagerij die in 1973 afbrandde. Verder herkent u vast de contouren van de twee hallen van de machinefabriek die in het bonusplan opnieuw gebouwd moeten worden (vanwege totale onverenigbaarheid met de huidige bouwvoorschriften) en ingedeeld als woonunits. Op het werkplein van de machinefabriek kan in het bonusplan ook gebouwd worden.

Otto Beaujon