Wethouder Léon de Wit biedt De Belt een olijfboompje aan.
Wethouder Léon de Wit biedt De Belt een olijfboompje aan. Emmy van Harskamp

Een halve eeuw tuinieren bij Volkstuinvereniging De Belt

Algemeen

Viering op zaterdag 23 april met een pubquiz, barbecue, springkussen en een cadeau

Op zaterdag 23 april vierde Volkstuinvereniging De Belt in Haastrecht haar vijftigjarig bestaan. Dit deed zij in aanwezigheid van haar leden, genodigden en wethouder Léon de Wit op het Volkstuincomplex aan de Zijdeweg.

Voorzitter Marie-José den Uijl zei in haar openingsspeech dat De Belt de oudste volkstuinvereniging van de Krimpenerwaard is. En daar is zij trots op. Wethouder Léon de Wit haakte hierop in en vindt dat De Belt een bijzondere plek in dit prachtige natuurgebied inneemt. Veel recreanten en passanten komen hier voorbij en zien dit mooie complex liggen. Voor de tuinders is het een ontmoetingsplek geworden. Je hebt hier de sociale contacten, lekker ouwehoeren en daarnaast natuurlijk groente kweken. Het is een bloeiende vereniging. Als cadeau had hij naast de gebruikelijke envelop een olijfboompje voor de vereniging en een bos bloemen voor de voorzitter.

Op deze feestelijke bijeenkomst waren diverse activiteiten. Er was een pubquiz met prijzen gesponsord door de lokale middenstand, er werd gebarbecued en de kinderen konden zich uitleven op een springkussen. De leden kregen een cadeau dat door het lid Emmy van Harskamp gemaakt is. Het was een doosje met vergeten groenten. Elk doosje had een andere samenstelling waardoor men onderling kan ruilen. Voorts kregen de leden een jaar lidmaatschap van de AVVN (Algemene Vereniging Van Volkstuinders Nederland) waarbij men elk kwartaal het tijdschrift De Tuinliefhebber krijgt.

De geschiedenis

Meer dan vijftig jaar geleden tuinden Kees den Besten, Toon Lakerveld en Willem Eegdeman op de kade van de belt. Zij kregen er lucht van dat een bedrijf plannen had zich hier te gaan vestigen. Dit zagen zij niet zitten. Om te voorkomen dat dit gebied een andere bestemming zou krijgen hebben zij in 1972 een volkstuinvereniging opgericht. Ze zijn met z’n drieën begonnen en geleidelijk kwamen de eerste tuinders als Joost Hartog, Joop Huurman, Sjaak Reichard en Jos van der Vlist erbij. Inmiddels is het met 76 percelen tuin een bloeiende vereniging geworden. De leden komen hoofdzakelijk uit Haastrecht, maar ook uit Gouda en zelfs één uit Woerden. Er is een wachtlijst van mensen die in aanmerking voor een moestuin willen komen.

Moestuin

In een gesprek met het bestuur Marie-José den Uijl, secretaris Ben Boere en penningmeester Margriet Zegel vertellen zij dat bijna alle leden de grond gebruiken als moestuin, sommigen hebben alleen bloemen of het is gecombineerd. Er worden hoofdzakelijk aardappelen, worteltjes, bonen, bieten en sla geteeld. Als bloemen zijn de dahlia’s, chrysanten en zonnebloemen erg gewild. Velen hebben een huisje op hun stuk grond om er in te bivakkeren en koffie te zetten. Natuurlijk dient het ook om spullen er in op te bergen. Om vroeg in het voorjaar te kunnen beginnen hebben sommigen een kas. Hier groeit dan de eerste spinazie, andijvie en sla.

Ben Boere zegt dat ze vorig jaar veel last van slakken en halsbandparkieten hadden. Vooral de parkieten zitten aan je appels en peren die dan gaan rotten. Verder hebben de tuinders ook last van fazanten. Zij wippen de boontjes uit de grond om ze op te vreten. Dus deze kunnen niet ontkiemen.

Wedstrijden

Elk jaar is er een wedstrijd. Marie-José vertelt dat dit ieder jaar weer wat anders kan zijn. “Dit jaar hebben we wie de grootste ui kan kweken. Ook was er een wedstrijd over de grootste courgette of pompoen. Zelfs wie de langste zonnebloem kon laten zien.”

De grond van het complex wordt van de gemeente Krimpenerwaard gehuurd. Zij heeft de volkstuinvereniging laten weten dat de huur verhoogd zal worden. Margriet: “Het is ons nog niet bekend wat de nieuwe prijs zal gaan worden. Dit geeft ons toch wel een brokje onzekerheid”.

Cees Reichard

Het bestuur v.l.n.r. Ben Boere, Marie-José den Uijl en Margriet Zegel.
Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 4 uur geleden
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 6 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 9 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 11 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert 13 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 25 apr, 19:00
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 25 apr, 18:00
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 25 apr, 17:00