De kinderen rondom het kruis.
De kinderen rondom het kruis. Sjoukje Dijkstra

De Passion in Montfoort

Algemeen

Alvast een voorproefje op Pasen...

Montfoort beleefde vorige week alvast een voorproefje op Pasen. Zo stond het verlichte kruis van de Passion bij de PKN-gemeente de Rank in Montfoort, was er een processie door Montfoort. En als kers op de taart: een concert van Eeuwenlang in de RK-kerk Johannes de doper. Zij brachten liederen ter gehore uit het liedboek in een fris jasje met behoud van tekst en melodie.

Op woensdagmiddag tussen 14.30 en 15.30 uur was er een programma voor alle kinderen uit Montfoort rondom het kruis. Marleen, Mirjam, Lisette en Patricia van de organisatie waren erg tevreden. Patricia den Boer vertelt: “ Wat een mooie middag hebben we gehad met bijna vijftig kinderen van verschillende scholen uit Montfoort en kinderen uit Oekraïne! Na een welkomstpraatje dachten we na over waarom er een groot kruis voor de kerk staat. De kinderen wisten te vertellen dat dat het kruis van Jezus moet voorstellen. Zo kwamen we op het Paasfeest. Jezus is gestorven voor onze zonden, maar op de derde dag opgestaan. Jezus leeft en de dood is daardoor overwonnen. Daarom is het Paasfeest! We hebben het Paasverhaal van de zandtovenaar gekeken. Wat lekkers gegeten en gedronken. Met muziek op de achtergrond zijn de kinderen daarna aan de slag gegaan en hebben mooie Paasstukjes gemaakt met happy stones.”

Plein van hoop

Vanaf 18.30 uur was iedereen welkom om elkaar rondom het verlichte kruis te ontmoeten. Rondom het kruis was er ruimte om een kaarsje te branden, een kaart te schrijven, elkaar te ontmoeten, levensvragen met elkaar te bespreken en bezinning. De avond liep over in het waken bij het kruis door de nacht heen. De geplande ochtendwandeling op donderdag viel helaas in het water, maar wel konden mensen ‘s ochtends hun eigen kaars maken.

Om 19.15 uur startte vanaf het kerkplein van de Rank de processie/optocht met het verlichte kruis. Net op het moment dat de mensen gingen lopen werd het droog en brak de zon door. Met een verlicht houten kruis liep de stoet in optocht naar de RK-kerk, waar het kruis al rond 19.30 uur aankwam. Onder begeleiding van het lied ‘Alles komt goed’, dat gedurende de wandeling twee keer werd afgespeeld. Het kruis kreeg een plekje in de hal van de kerk, waarna de mensen plaats namen. Langzamerhand stroomde de kerk vol en om 20.00 uur begon het concert. Volop werd er genoten van de liederen, waarbij aanwezigen ook werden aangemoedigd om mee te zingen. Ook aan de deur werden nog kaarten verkocht. Uiteindelijk ging de opbrengst van het concert naar ‘Kerk in actie/Samen in actie’ voor Oekraïne.

Sjoukje Dijkstra

Het Passion kruis stond bij de Rank opgesteld.
Een klein groepje ging in processie met een houten kruis richting de RK kerk in Montfoort.
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 1 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 4 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 18 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 20 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00