Afbeelding

Lezing GVO

Algemeen

Op maandag 11 april 2022 organiseert de Geschiedkundige Vereniging Oudewater een bijzondere lezing, met als titel ‘Samen eervol overleefd’.

Over de inhoud: op de dag na dolle dinsdag werden 652 Nederlandse vrouwen, allen politieke gevangenen, vanuit kamp Vught naar het concentratiekamp Ravensbru¨ck vervoerd. De Goudse Mieke Steensma, die na de oorlog met huisarts Gert van den Burger huwde, was één van hen. Zij woonde op de Westerwal in Oudewater.

In de lezing volgen we hun verblijf in Vught, Ravensbru¨ck en andere kampen met daarna hun terugkeer naar Nederland. De tante van Hans Sluijs was één van de kampgenoten. Een aantal kwam eind mei 1945 terug in Nederland.

Spreker Hans Sluijs deed vijf jaar onderzoek naar de oorlogsgeschiedenis van zijn tante, omdat zijzelf er nooit over sprak. Hij ontdekte hoe verzetsvrouwen totaal anders dan verzetsmannen samen optrokken en daardoor overleefden. Ze staakten in de AGFA fabrieken en kwamen er mee weg. Ze stopten zelf hun dodenmars in Wolfratshausen en ze werden niet doodgeschoten. Ze hebben het “Samen eervol overleefd” en dat werd ook de titel van zijn boek.

Regisseur Peter Meijer maakte er een theaterstuk van dat op 29 april, 30 april en 1 mei wordt opgevoerd in de Goudse Schouwburg

Maandag 11 april in de de Tuinzaal van De Wulverhorst, aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis voor leden van de Geschiedkundige Vereniging Oudewater. Voor niet-leden is de bijdrage 2,50.