Helga Huisjes vertelt in de gymzaal van de Pelikaan.
Helga Huisjes vertelt in de gymzaal van de Pelikaan. Mireille van der Ham

Verhalenkaravaan doet Haastrecht aan

Algemeen

Verteller in de klas

“Ik vond het leuk dat u op de trommel ging spelen. Net als de jongen in het verhaal.”
“Ik vond het heel leuk hoe u helemaal door de klas bewoog en het hele verhaal tot leven kwam.”
“Komt u morgen weer?” Vooral die vraag is prachtig. Een mooier compliment kun je als verhalenverteller niet krijgen.

Ter gelegenheid van de jaarlijkse Wereldverteldag trokken op 16 maart maar liefst negen verhalenvertellers naar de basisscholen De Pelikaan en De Morgenster in Haastrecht.

De professionele vertellers komen uit heel Nederland. Ze hebben elk hun eigen stijl van vertellen en brengen verhalen die passen bij de beleving van de kinderen. De meeste vertellers hebben een achtergrond in het onderwijs. Het is al jaren een vast ritueel dat op of rondom Wereldverteldag vertellers er op uit trekken om verhalen te brengen. Dit jaar gebeurde dat voor het eerst op de Haastrechtse basisscholen. Er begint langzaam maar zeker belangstelling te ontstaan voor het verhalen vertellen in het onderwijs. Zo is er een minor ‘Van verhalen groei je’ bij de PABO in Leiden. De verhalenkaravaan had een stagiaire van deze PABO aan boord.

Genieten van een verhaal

Hoe werkt het? Eigenlijk heel simpel. Op een van tevoren afgesproken tijdstip overvalt de karavaan de school. De vertellers verspreiden zich over de klassen en laten de kinderen genieten van een verhaal. Dat is niet het enige. Na afloop gaat de verteller met de kinderen verder met het verhaal. Er wordt gefilosofeerd, nieuwe wendingen in het verhaal bedacht of kinderen maken een tekening. Voor leerkrachten was een lesbrief beschikbaar.

De Verhalencompagnie wil in de komende drie jaar de karavaan met vertellers uitbreiden over de hele Krimpenerwaard om zoveel mogelijk leerlingen en leerkrachten te laten kennismaken met de kracht van verhalen vertellen.

Deze vertelkaravaan is maar een van de activiteiten van de Verhalencompagnie. De eerstvolgende is het Verhalencafé in Theater Concordia op 10 april met open podium en gastverteller Bastiaan de Zwitser. Het café is er voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar.

Informatie en reserveren: www.verhalencompagnie.nl.

Mireille van der Ham

De vertellers die er met hun verhalenkaravaan op uittrekken.
Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 10 uur geleden
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen 11 uur geleden
Afbeelding
De Spel Verhuur Centrale stopt 12 uur geleden
Afbeelding
Koeiendans in Montfoort 15 uur geleden
Afbeelding
Fietsontdekdag in Montfoort 17 uur geleden
Connie Kolfschoten-Verhoef.
EHBO'ers geëerd voor inzet 19 uur geleden
Afbeelding
Evensong in Oudewater 20 uur geleden
Afbeelding
'De zorgzame buurt' start eerste pilot 17 apr, 19:00