De dochter en zus van Liliya met twee van hun kinderen.Liliya staat niet op de foto.De raketaanval met 35 doden en vele gewondenop 30 kilometer van de woonplaats van haar oudersmaakten het voor haar te verdrietig om mee op de foto te staan.
De dochter en zus van Liliya met twee van hun kinderen.Liliya staat niet op de foto.De raketaanval met 35 doden en vele gewondenop 30 kilometer van de woonplaats van haar oudersmaakten het voor haar te verdrietig om mee op de foto te staan. Hester van der Vlist

De gemeente Krimpenerwaard staat stil bij en onderneemt actie op ‘de situatie in Oekraïne’

Algemeen

Gemeenteraadsvergadering Krimpenerwaard: situatie Oekraïne (dinsdag 8 maart 2022)

Burgemeester Paans staat stil bij de situatie in Oekraïne. Hij verwoordt het als volgt: “Dit wordt geen korte sprint, maar een lange race.” Hij heeft vertrouwen in de inwoners en de organisaties in de gemeente Krimpenerwaard dat de landelijk gestelde doelen behaald kunnen worden. Maandag 7 maart heeft hij overleg gehad met de veiligheidsraden. De gemeente Krimpenerwaard zal, volgens de Landelijke overheidseisen, op korte termijn 140 Oekraïense mensen gaan huisvesten. Een geschikte locatie vinden en zorgen dat deze mensen geregistreerd worden in het basisregister zijn de eerste uitdagingen. Op woensdag 9 maart is de gemeente het gesprek aangegaan met de Oekraïners die op dit moment al in de gemeente Krimpenerwaard geregistreerd staan. Ze hebben gevraagd naar de praktische ondersteuning die de gemeente kan bieden.

Linkedin (4 maart 2022) gemeente Krimpenerwaard

Burgermeester Paans spreekt de inwoners van de Krimpenerwaard toe: “Wat zich momenteel afspeelt in Oekraïne is niet te bevatten. Als teken van solidariteit en betrokkenheid wappert de hele week de vlag aan het stadhuis in Schoonhoven. We steken graag een helpende hand uit naar de mensen die moeten vluchten. Er is een team opgestart dat zich voorbereidt op het opnemen van de Oekraïense mensen in de gemeente. We gaan aan de slag! College samenleving en initiatieven. Schouder aan schouder om de medemens te helpen.”

Tijdens de raadsvergadering, maakt Liliya Modreska gebruik van de spreektijd. Ze woont sinds november 2020 in Haastrecht. Ze komt uit Oekraïne, stad Lviv. Zij onderstreept het belang om het contract met Gazprom te ontbinden. De invloed van Gazprom (Russisch gas) in de Krimpenerwaard en overal in de EU. ‘Trading with Gazprom is supporting guns en weapons for now and in the future! Acht jaar geleden geloofde Poetin erin en nu past hij het toe. Stop ermee!’ De motie wordt Unaniem aangenomen.

Burgemeester Paans geeft aan dat alle mogelijkheden en onmogelijkheden met betrekking tot het contract dat de gemeente heeft met Gazprom, in kaart worden gebracht.

Bert Vriezen partner van Liliya, fractielid Pro Krimpenerwaard, was zo vriendelijk om tijd vrij te maken om te informeren over dit actuele item binnen de gemeente Krimpenerwaard. De dochter en de zus van Liliya zijn met haar kinderen over uit Oekraïne. Ze verblijven op dit moment op de boerderij De Steinsetuin in Haastrecht. Liliya is docent Engels en heeft zich aangeboden om te helpen als tolk voor de gemeente.

Op korte termijn voor de gemeente een geschikte locatie vinden voor 140 Oekraïense mensen is een uitdaging. Op 11 maart brengt de Gemeente het persbericht naar buiten: ‘De locatie De Meent biedt ruimte aan 100 vluchtelingen. Met deze tijdelijke noodopvang, voorziet de gemeente in een eerste behoefte. Vanwege het tijdelijke karakter, is de gemeente ook op zoek naar opvangplekken voor langere tijd. Dit vereist een goede en zorgvuldige voorbereiding.’

Burgemeester Pieter Paans: “Ik ben enorm blij dat de gemeente Krimpenerwaard ruimte biedt aan mensen die alles achter zich hebben moeten laten. We voelen ons verbonden en solidair met Oekraïne en haar inwoners. Daarom zetten we ons in om hen zo goed mogelijk in onze gemeente op te vangen. Ik ben dankbaar dat het ons is gelukt op zo’n korte termijn een noodopvang te realiseren.”

Als er iemand bij de gemeente aanklopt, wil men deze persoon niet weigeren en bedden in de sporthal wil men zo veel mogelijk voorkomen. De oproep aan de lezer: mocht u op korte termijn opvang kunnen bieden, ook max circa drie weken zou al helpen, dan heeft de gemeente meer tijd om de 140 plaatsen goed te kunnen regelen.

Om de vluchtelingen te helpen is het voor de gemeente noodzakelijk om te weten waar ze zijn en hoe ze bereikt kunnen worden. Communicatie is essentieel om ze goed te kunnen helpen.

Daarom heeft de gemeente besloten om alle Oekraïense vluchtelingen in de basisregistratie op te nemen.

Heeft u een vluchteling in huis of een opvangplek beschikbaar, meldt deze aan bij de gemeente. Bel hiervoor het nummer 0182 729999 of mail info@krimpenerwaard.nl

Hester van der Vlist

Detail van de onderwijstentoonstelling in het Stadsmuseum.
Stadsmuseum opent nieuwe expositie 1 uur geleden
Een volle zaal met veel belangstellenden op de 'publieke tribune'.
Raadsinformatieavond over 't Bakkershuis trekt volle zaal 3 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Paaswake 4 uur geleden
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 17 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 18 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 19 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 19 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 20 uur geleden