Janine van Dijke laat zien waar de slaapruimte komtvoor de mensen die hier worden opgevangen.
Janine van Dijke laat zien waar de slaapruimte komtvoor de mensen die hier worden opgevangen. Sjoukje Dijkstra

Janine van Dijke vangt een Oekraïens gezin op in haar huis

Algemeen

Oekraïne is voor Janine van Dijke haar tweede moederland. Ze komt er al twintig jaar. Het is dan ook met pijn in het hart hoe ze ziet dat het land in oorlog. Janine stelde haar huis altijd al open voor vrienden uit Oekraïne, nu heeft ze sinds een week een Oekraïens gezin in huis. Daarnaast nam ze het voortouw in de coördinatie van opvang van zo’n veertig vluchtelingen in het gebouw van de voormalige Rabobank, dat eigendom is van de Hersteld Hervormde Gemeente. Dit pand werd in slechts twee dagen tijd omgetoverd tot bewoonbare plek voor gehandicapte kinderen en hun familie.

Een eerste groep van Oekraïners werd opgevangen in een sporthal in Waddinxveen. Janine is ook daarbij betrokken. Ideaal vindt ze de opvang niet, want geeft ze aan: “Mensen blijven geen twee weken. Op een gegeven moment willen ze hun privacy.” Ze zegt: “Bij deze mensen zie ik de mentale problemen al komen. Er is ook psychosociale hulp ingezet. Mensen gaan zich vervelen, ze kennen de mensen niet, zijn in een ander land. Dat moet wel goed gecoördineerd worden, met de juiste begeleiding en als je opvang hebt bij mensen thuis met de juiste match.”

Met het gezin bij haar thuis gaat het naar omstandigheden goed. “Ze vervelen zich af en toe, wat logisch is. Ze zijn hun dingen kwijt. Hun dagelijkse bezigheden. In dit geval is de vader mee. Hij had een goed lopend bedrijf. Hij zit nu thuis en wil werken. Hij mag ook werken. Maar hij moet eerst ingeschreven zijn. Je maakt je zorgen over de mensen die achterbleven, je opleiding, je werk. Je zit ergens afhankelijk van mensen die je niet kent. Natuurlijk worden er ook grappen gemaakt, en zijn ze dankbaar dat ze hier zijn, dat het veilig is. Je ziet dat het begint in te dalen: wat er is gebeurd. Dan heb ik het nog niet over de onzekerheid, wanneer mensen weer terug kunnen.”

Banden

Dat Oekraïne zo verweven is geraakt met haar leven komt doordat een vriend van de familie met een Oekraïense trouwde. “Sindsdien zit het in mijn hart. Ons gezin gaat daarheen, ik ga daarheen, vakantie vieren en andersom ook.” Inmiddels zijn veel neven van Janine ook getrouwd met Oekraïense vrouwen. “Zo zijn de banden gegroeid. Voor mij maakt het niet uit of ik hier ben of daar. Beide is thuis.” Janine spreekt de taal dan ook vloeiend. Ze vertelt dat ze het moeilijk vindt om te zien wat de oorlog doet met plekken, waar ze veel kwam. “Er blijft weinig over van waar ik ooit stond, rondreed, sliep. Dat doet pijn. Voor de meeste mannen is het reden om vrouw en kinderen weg te sturen. Dan hebben ze de handen vrij om te helpen. Tegelijkertijd is het een hard gelag dat ze niet weten of ze elkaar nog terugzien. In die onzekerheid afscheid te nemen, is hartverscheurend.”

Metadidomi

Met stichting Metadidomi die opgericht werd in 2007 zet Janine zich al langer in voor mensen met een beperking in Oekraïne. Vanuit de kerkelijke gemeente in Oekraïne was de wens om mensen met een beperking te helpen. Met Metadidomi worden onder andere dagopvang en andere activiteiten georganiseerd. De gezinnen die nu in de Rabobank zitten, komen ook via deze stichting binnen. Janine is blij om te zien hoe groot de bereidwilligheid is om te helpen in gemeente Montfoort. Ondanks dat ze naast haar werk als kraamhulp heel druk is geweest, voelt ze zich niet moe. “Ik krijg de kracht van Boven om dit te doen en door te gaan. Ook heb ik het vertrouwen dat het goed komt.” Toch is het niet per sé geloof dat haar drijft. “Het begint ermee dat ik van die mensen hou. Ze zitten in mijn hart.”

Lokale ondersteuning

Inmiddels is een bankrekening beschikbaar voor donaties/giften voor lokale ondersteuning van de diverse initiatieven en organisaties. Wil je de vluchtelingen financieel ondersteunen maar doe je dat het liefst op lokaal niveau?
Dan is het nu mogelijk om je gift over te maken naar: Bankrekeningnummer: NL68 RABO 0189 3729 28, ten name van: Montfoort Hulp Oekraïne. Onder vermelding van: Donatie Montfoort Hulp Oekraïne. Het geld wordt gebruikt om de lokale initiatieven te ondersteunen.

Meer informatie: www.montfoorthulpoekraine.nl. Hier worden ook spoedverzoeken geplaatst voor bijvoorbeeld gewenste goederen en specifieke vrijwilligers.

Meer informatie over Metadidomi: www.metadidomi.nl.

Sjoukje Dijkstra

Er werd vorige week maandag nog hard geklust om het pand van de voormalige Rabobankin orde te maken voor de Oekraïners die daar worden opgevangen.
OZV moest de laatste wedstrijd aantreden tegen de concurrent Poseidon.
Ook OZV Dg kampioen 10 uur geleden
V.l.n.r.: Anneke van Heertum, Mirjam Jongerius en Marry van der Kroon.
Koningsochtend in Vlist met oranjebitter 12 uur geleden
 Tussen de buien door werd een hoop plezier gemaakt.
Koningsspelen voor de basisscholen 14 uur geleden
Afbeelding
Update spreidingswet en motie over plannen Cultuurhuis 15 uur geleden
Springkussen Striker was een succes.
Koningsdag in Driebruggen 17 uur geleden
Afbeelding
'Als ik ga - ga ben' 19 uur geleden
Afbeelding
Ringsteken met de skelter op Koningsdag in Polsbroek 20 uur geleden
De knikkerbanen tijdens de Koningsspelen.
Knikkeren en Koningsspelen 30 apr, 19:00