Gerard Vendrig, Joke de Ruiter en Jessica Schinkel zijn druk met de organisatie van The Passion.
Gerard Vendrig, Joke de Ruiter en Jessica Schinkel zijn druk met de organisatie van The Passion. Sjoukje Dijkstra

The Passion komt naar Montfoort met concert

Algemeen

‘Bij De Rank wordt een ‘Plein van Hoop’ ingericht met verlicht kruis’

Woensdag 6 en donderdag 7 april komt The Passion naar Montfoort. Een kleinere versie van het welbekende verlichte kruis zal woensdag opgesteld worden bij Protestantse kerk de Rank. Hier wordt een ‘Plein van Hoop’ ingericht. Jong en oud kan zijn/ haar zorgen dan bij het kruis brengen. Als hoogtepunt geeft de band Eeuwenlang donderdag een concert in de RK kerk, waarbij liederen uit het liedboek in een nieuw jasje gezongen worden. Het concert en activiteiten rondom het kruis, maken onderdeel van The Passion 40daagse, waarbij gemeenten in Nederland in aanloop naar de landelijke Passion op Witte Donderdag kleinschalige concerten en paaswakes organiseren.

Joke de Ruiter van de Rank vertelt dat de Protestantse Gemeente Montoort (PGM) ervoor heeft gekozen de handen in een te slaan met de RK kerk. “Hoe mooi is het dat we juist dit over de drempels van de kerk heen kunnen neerzetten.”

Gerard Vendrig van de RK gemeente beaamt dat. “We kijken allemaal dezelfde kant op. Naar dezelfde God. Omhoog.” Op het moment van aanmelding was er - in verband met corona - nog veel onzeker. Nu het vaststaat dat het doorgaat, zijn zowel de PGM en de RK kerk vol enthousiasme aan de slag gegaan. Vaststaat dat er een ‘Plein van Hoop’ komt. “Hier kunnen mensen ontmoetingsmomenten hebben, rondom het kruis en vuurkorf. Er is een vragenronde, mensen kunnen kaartjes schrijven, een kaarsje aansteken, samen koffiedrinken en gesprekken aangaan. Woensdagmiddag om 14.30 uur is er dan een programma voor de kinderen rondom het kruis. Om dit zo breed mogelijk te trekken hebben we daar ook iemand van buiten de kerk bij betrokken. Het is namelijk voor alle kinderen.”

Volgens Gerard wordt er dan gekeken hoe ze zoveel mogelijk bij het kruis kunnen zijn. Voor het waken in de nacht zijn na een oproep in de kerkdienst in de Rank de eerste enthousiaste aanmeldingen binnen. Ook de kinderen doen er aan mee op het einde van de woensdagavond, laat Joke weten. Ze oppert dat het wellicht ook nog mogelijk is dat wakers donatie-acties aan hun wake verbinden, maar benadrukt dat het geen noodzaak is. “De opbrengst van verkoop van kaarten voor het concert gaat ook naar het goede doel”, zegt zij. “Dat zijn de achterstandsjongeren in een wijk van Beirut, zodat zij naar school kunnen.”

Actueel thema

De organisatie wil ook de ouderen graag betrekken. Op donderdag 7 april kan iedereen vanaf 19.15 uur aanhaken om mee te lopen met een verlicht kruis.

“We lopen dan vanaf het ‘Plein van de hoop’ met het kruis richting de katholieke kerk door Montfoort. De bedoeling is dat tijdens het lopen het lied ‘Alles komt goed!?’ - het thema van The Passion dit jaar - gezongen wordt. In deze tijd is dat thema met uitroepteken en vraagteken erachter erg actueel”, meent Gerard.

Hij refereert daarbij ook aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. “We ontkomen er niet aan om ook dat te benoemen en mee te nemen.” Gedacht wordt ook om de Oekraïense vluchtelingen die hier zijn uit te nodigen. “Het mooie is, het is voor iedereen. Het kruis is volgens de initiatiefnemers erg herkenbaar. Mijn moeder zei altijd: ‘Als je met je kruisje naar de markt gaat, kom je met je eigen kruisje terug’. Ofwel, we willen ons eigen leed ook niet inruilen voor dat van de ander.”

Joke vult aan: “Het mooie is dat we het gaan hebben over levensvragen. Wat vind jij belangrijk in het leven. Wie of wat geeft je hoop of zekerheid? Heeft Jezus God hierin betekenis voor jou? Het is goed om zo in gesprek te gaan. We zijn benieuwd hoe de mensen dat ervaren.”

De tickets voor het concert kosten 10 euro en kunnen besteld worden via zingenindekerk.nl/passion40daagse.
Vragen? Mail naar jokederuiter@planet.nl.

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Stapje voor stapje breidt het damesvoetbal bij FC Oudewater uit 12 uur geleden
Afbeelding
'Montfoort Wandelt' door... 13 uur geleden
Afbeelding
Opbrengst collecte KWF 14 uur geleden
Afbeelding
Sluitende begroting voor de gemeente Krimpenerwaard 21 uur geleden
Afbeelding
VLAS, nieuw ouderinitiatief voor kinderen met zorg 30 sep., 19:00
Afbeelding
Week tegen eenzaamheid in de Krimpenerwaard 30 sep., 14:00
Afbeelding
Woonwagen- en standplaatsenbeleid 30 sep., 12:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 30 sep., 10:00