Afbeelding

Debat in Montfoort

Algemeen

In de aanloop naar de verkiezingen voor de gemeenteraad publiceren we deze weken interviews met vertegenwoordigers van politieke partijen die in de coalitie hebben gezeten, steeds met een vertegenwoordiger van een partij die niet in de coalitie zat in de afgelopen periode. En die over allerlei onderwerpen tegenover elkaar hebben gestaan.

Deze week ...
Marja van Kooten, lijsttrekker van het CDA en directeur van een familiebedrijf in Montfoort, 45 jaar
tegen
Casper Schrijver, lijsttrekker van D66, persvoorlichter van een vakbond, ook 45 jaar en inwoner van Linschoten.

Beiden zijn al een aantal jaren lid van de raad van Montfoort en beiden maakten geen deel uit van de coalitie van de afgelopen jaren. Toch delen zij niet altijd dezelfde mening. D66 wil graag dat na de verkiezingen de Regionale Energie Strategie opnieuw op de agenda komt. Schrijver heeft voorgestemd, maar de RES heeft het in Montfoort niet gehaald. Marja heeft tegen de RES gestemd omdat zij vindt dat we geen vruchtbare grond moeten opofferen voor zonnepanelen en het Groene Hart beschermd moet worden tegen het volkomen verrommelen van het landschap. Bovendien moet er ruimte over blijven om te kunnen bouwen. De grote windmolens hebben een cirkel van een kilometer nodig waarbinnen niet gewoond kan worden. Zij is niet tegen kleine windmolens voor eigen gebruik en een groot voorstander van zon op dak. Haar eigen bedrijf ligt helemaal vol. Casper is van mening dat we eens wat meer in mogelijkheden zouden moeten denken. Zo zou je bijvoorbeeld voor- en nadelen van de plaatsing van windmolens tegen elkaar kunnen uitruilen. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan geldelijke vergoedingen van grotere steden voor windmolens die vooral voor hen produceren. Maar met zon op dak alleen komen we er niet, die windmolens zijn nodig.

Wonen

En ook hier ontkomen we er niet aan: de schrijnende woningnood. De vraag is niet óf er gebouwd moet worden en ook niet meer waar, maar wat. Casper denkt aan een mix van woningen voor starters en ouderen en ééngezinswoningen, daar zijn beiden het wel over eens. Beiden zijn ook wel voorstander van mogelijkheden om grote woningen te splitsen, bijvoorbeeld horizontaal zodat er twee woningen van kunnen worden gemaakt. Het CDA zou wel voorstander zijn van woningen in maatschappelijk gebonden eigendom (goedkopere koopwoningen die bijvoorbeeld op een door de gemeente met korting verkochte grond worden gebouwd en daardoor dus voor een deel met gemeenschapsgeld worden gefinancierd (red.). De lagere verkoopprijs waardoor starters kunnen instappen zou bij verkoop voor een deel weer terug moeten naar de gemeente. Het probleem is alleen dat Montfoort geen snipper grond in eigendom heeft om te verkopen voor woningen.
Beiden zijn tenslotte nog van mening, dat bij nieuwbouwplannen er meer aandacht moet komen voor het groen in de wijk.

Gemeentelijk herindeling

Casper vindt, dat er een onderzoek moet komen naar de mogelijkheden van gemeentelijke herindeling en met welke gemeente(n) dan. Bestaande onderzoeken zeggen weinig over de situatie in Montfoort. Marja is daar absoluut een tegenstander van. Het verlies aan eigen identiteit is haar te groot. Zij is veel meer een voorstander van een ‘regie-gemeente’ waar je het beleid in eigen hand houdt en inkoopt wat je zelf niet kunt doen. Casper is van mening dat de vrees voor identiteitsverlies ongegrond is.
Tenslotte nog een afsluitende vraag of iemand nog iets kwijt wil. Casper zegt: wat je ook doet, ga in ieder geval stemmen.
Marja vindt dat de gemeente faciliterend zou moeten optreden om de 24 uurs zorg in Montfoort weer terug te laten komen.

Trudie Scherpenzeel

Marja van Kooten, lijsttrekker van het CDA
Casper Schrijver, lijsttrekker van D66
Afbeelding
Railfiets 2 uur geleden
Afbeelding
FC Oudewater Dames 1 kampioen 16 uur geleden
Wethouder Jonkers opende de nieuwe fietsroute.
Succesvol fietsexamen in Montfoort ondanks regen en wind 17 uur geleden
Er werden veel spelletjes en puzzels verkocht.
Mooie opbrengst voor Hervormde kerk dankzij drukbezochte rommelmarkt 18 uur geleden
Onder een tunnel van schoongeborstelde ijsselsteentjes uit de 13e eeuw.
Onder de brug 21 uur geleden
Afbeelding
Copycat van Christo in Oudewater? 23 uur geleden
Afbeelding
Houdijker en zoon winnen de wedvlucht vanuit Quiévrain 24 apr, 09:00
Er werd hard gestreden om de bal bij de tegenstander in het doel te krijgen.
Schoolvoetbal bij Voetbalvereniging Haastrecht 23 apr, 19:00