Jacqueline van Leeuwen (naast het bord), Karin Faber (daarnaast), wethouder Walther Kok (naast het bord),medewerkers Stadsteam en vrijwilligers Steunpunt (w.o. Adrie van den Hoogen, uiterst links)
Jacqueline van Leeuwen (naast het bord), Karin Faber (daarnaast), wethouder Walther Kok (naast het bord),medewerkers Stadsteam en vrijwilligers Steunpunt (w.o. Adrie van den Hoogen, uiterst links) Aad Kuiper

Locatie Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart geopend in Oudewater

Algemeen

Jacqueline van Leeuwen van het Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart verzuchtte dat ze de wens om, naast één in Woerden, ook een locatie in Oudewater te bemensen, al jarenlang koesterde, maar het was er nooit van gekomen, want: “Waar halen we ruimte vandaan, hoe moeten we dat regelen met de kosten, vinden de vrijwilligers het wel prettig om regelmatig van locatie te wisselen, …” Tot nu toe. In het Stadskantoor is nu ruimte gemaakt voor dat Steunpunt en hoeven de ruim twintig statushouders niet meer op de fiets naar Woerden, maar kunnen gewoon in Oudewater terecht, want ook die vrijwilligers hebben er totaal geen moeite mee.

Karin Faber van het Stadsteam Oudewater had in het Stadskantoor een prachtig, enigszins huiselijk aandoend, plekje voor het Steunpunt weten te regelen. Jacqueline van Leeuwen toonde zich hier heel blij mee, want “de nieuwe Wet inburgering brengt veel veranderingen voor gemeenten met zich mee, en met deze locatie erbij kunnen we beter inspelen op de veranderingen die ons te wachten staan.” De nieuwe Wet inburgering 2021 is vanaf 1 januari 2022 van kracht. De regie op de uitvoering van de inburgering ligt bij de gemeenten. Het doel van de wet is om inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk te laten meedoen in de Nederlandse samenleving, het liefst met betaald werk. Diverse organisaties ondersteunen gemeenten bij de implementatie van de nieuwe Wet inburgering. De kernwaarden ‘kennis van de Nederlandse maatschappij’ en ‘oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt’ zijn de belangrijkste waarden van die nieuwe wet.

Karin Faber liet weten dat toen het besluit eenmaal genomen was een locatie in Oudewater eigenlijk vrij snel geregeld had kunnen worden: “Wij zijn erg blij met de hernieuwde samenwerking. We kunnen nu inclusiever werken en het Stadsteam en het Steunpunt kunnen hun activiteiten nu ook beter op elkaar afstemmen. Dat gaan onze nieuwe inwoners zeker ook merken.”

Jacqueline van Leeuwen vulde aan: “We gaan hier geen spreekuur houden, want dat werkt minder goed, maar we werken hier op afspraak. Daar leent deze ruimte zich uitstekend voor.”

Bij de officiële ingebruikneming van het Steunpunt - Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart begeleidt statushouders die naar Woerden en Oudewater komen en ondersteunt hen bij hun integratie - waren behalve wethouder Walther Kok, ook bestuurslid Kees Knol, vertegenwoordigers van het Stadsteam en een flink aantal van de veertien vrijwillige maatschappelijk begeleiders aanwezig, onder wie de langstzittende Adrie van den Hoogen. Wethouder Walther Kok: “Als we elkaar af en toe in de ogen kunnen kijken, werkt het beter voor alle partijen; dus ook voor de cliënten. We hebben de samenwerking nu fysiek vormgegeven: welkom in Oudewater!”

Aad Kuiper

Afbeelding
Oranjevereniging Koningin Juliana Haastrecht vierde haar 110-jarige bestaan 33 minuten geleden
Afbeelding
Snelladen in Oudewater 1 uur geleden
De organisatie van de Oranjevereniging mag terugkijken op een geslaagde Koningsdag.
Koningsdag Hekendorp 2 uur geleden
Afbeelding
Anders kijken naar je gezin? 23 uur geleden
Afbeelding
Wandelchallenge van start gisteren
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 28 apr, 12:00
Afbeelding
Nog meer kampioenen bij volleybalvereniging Jupiter 27 apr, 17:00
Afbeelding
Fantastische opbrengst collecte Hospice 27 apr, 12:00