Gerard van Hooff

Van 2-1 naar 5-2 zonder goed te spelen

Algemeen

SV Sportief - vv Linschoten 2-5

Voetbal moet wel ergens om gaan. Ook in de vierde klasse. Tot op heden is dit de laagste klasse binnen West 2. Maar er komt ongetwijfeld een vijfde klasse. Als je niet meedoet om de promotie, blijft er in ieder geval de uitdaging niet op een lager niveau terecht te komen. Om die reden was de uitwedstrijd tegen Sportief in Noorden van belang. Daarvan leken de 22 acteurs wel overtuigd. Zij slaagden er echter in het eerste bedrijf niet in dit te vertalen in voetbaltechnische en tactische vaardigheden. Onder het regiem van een ietwat laconieke scheidsrechter stonden verbaal en fysiek geweld aanvankelijk centraal.

Veel overtredingen

Gevoetbald werd er nauwelijks. Jordi de Vormer was na een kleine 10 minuten de eerste die een kans kreeg op aangeven van de snelle Daan Roozenboom. De eerste mogelijkheid voor de thuisploeg deed zich weer 10 minuten later voor. Joël Verkerk kreeg een doelrijpe schietkans, maar schoot de bal recht in de handen van Linschoten-goalie Maikel Paling. Tussen de overtredingen door werd er slordig gevoetbald met veel risicopasses die vaak totaal niet aankwamen bij de gewenste kleur. De neutrale toeschouwer -voor zover aanwezig- kwam totaal niet aan zijn trekken. Sportief-aanvoerder Tosca Wens steeg boven de middelmaat uit en bezorgde de Linschotenverdediging de nodige kopzorgen. Zijn lange voorzet op Verkerk kreeg niet het door Sportief gewenste vervolg. En ook Maikel Paling kwam na een half uur goed weg toen hij ver zijn doel uitkwam om tezamen met Jeroen Lieverse en Tom Mooy het gevaar Wens te bezweren.

Zowaar een doelpunt

In de 33e minuut kwamen de gastheren plotseling op voorsprong. Pal nadat een inzet van Jordi de Vormer na een rush van Roozenboom was gepareerd door de Noordense verdediging werd een tegenstoot aan de overzijde doeltreffend afgerond door Stijn Molenaar; 1-0 (33e min). Voor Linschoten leek dit te werken als een wake-up-call. Eerst nog verscheen Verkerk (Sportief) zonder succes nog voor Maikel Paling, maar in de 39e minuut was het raak. Uit een pass van Demirbas schoof Daan Roozenboom de gelijkmaker binnen; 1-1. Dat smaakte zichtbaar naar meer, maar de fysiek sterke en aanwezige Molenaar mocht 3 minuten later na een slimme overtreding zo maar doorlopen naar het doel en zijn tocht met een doelpunt bekronen. Paling had geen verweer; 2-1. Tot aan de het rustsignaal -na 50 minuten- was het voornamelijk boekingen noteren, waarbij Isa Kurt met de schrik vrij kwam en De Vormer, Mooij en Sportief’s Van der Haak minder goed wegkwamen. Zou er na de hervatting wel gevoetbald worden?

Penalty

Dion Braakensiek verving de gekwetste Tom Mooij en Jeroen Lieverse verhuisde naar de rechtsachterpositie. Door het toekennen van een strafschop in de 47e speelminuut, kregen de gasten de gelijkmaker op een presenteerblaadje. Vahid Demirbas schoof de bal langs doelman Nick Stark; 2-2, de gelijkmaker was een feit. Benjamin Borst maakte even hierna zijn entree voor Jelle Baas en ook hij zag hoe ‘kwelgeest’ Wens van dichtbij over zowel de doelman als de lat kopte, Linschoten kwam met de schrik vrij. Nadat eerder zijn directe tegenstander een gele kaart voorgeschoteld had gekregen was ook Isa Kurt net voor het uur aan de beurt. Linschoten mocht op dat moment bogen op een veldoverwicht en zag dat bekroond met een derde doelpunt. Jordi de Vormer was de laatste pion in een over drie schijven opgezette aanval waarin Roozenboom op snelheid de aanvalsopzet voor zijn rekening nam; 2-3 (63e min.)

Meer ruimte

Sportief zocht meteen weer de aanval en dat leidde achterin tot meer speelruimte. Weer was Daan Roozenboom de aanstichter van het gevaar dat dit keer door Demirbas werd afgerond; 2-4 (68e min.) De strijd was hiermee nog niet gestreden Met verse krachten trachtte coach Stoof nog iets te forceren. De Linschoter defensie gaf in de eindfase geen krimp. Slechts een keer was er sprake van een ontsnapping. De bal stuitte buiten bereik van Maikel Paling op de ligger nadat invaller Jorg van der Laan de bal met het hoofd beroerde uit een voorzet van links. Met de invallers Daan Walgreen en Alex Oskam aan boord maakte Jordi de Vormer er na een lange dieptebal van aanvoerder Sam Da Cruz er nog 2-5 van. ‘Het kan verkeren’, sprak ooit een dichter. Maar nogmaals, het was geen aantrekkelijke opvoering.