De bewoners van het Antoniushof en De Bongerd kregen taartjes uitgedeeld en lieten zich die goed smaken.
De bewoners van het Antoniushof en De Bongerd kregen taartjes uitgedeeld en lieten zich die goed smaken. Sjoukje Dijkstra

Carnaval gaat door en ... Knopengein is er klaar voor

Algemeen

Alaaf, alaaf, alaaf!

Het is zondag als Terus Sluijs druk bezig is de punten op de i te zetten van de organisatie voor het carnaval. “We proberen nu in negen dagen hetzelfde te doen, als we we normaal in drie maanden doen”, lacht hij. “We worden redelijk geleefd, maar voor het goede doel.” Carnaval komt vanaf volgende week terug als vanouds. Alleen zonder traditionele optocht, en ook valt er een en ander voor de kinderen af. Maar buiten dat om ziet het programma voor de carnavalsvierders van Knopengein behoorlijk gevuld uit.

Afgelopen zaterdag werd het carnavalsspits afgebeten met een optreden van de muziekvereniging ZWUP voor de senioren in de Antoniushof. Hierbij konden de ouderen vanuit hun deuropening genieten van een optreden van ZWUP, en kregen ze, mede namens de lokale bakkers, taartjes uitgedeeld. “Erg geslaagd”, aldus Terus. “Dat is altijd zo leuk om te doen. Alleen maar blije gezichten! Nu was het extra mooi. Eindelijk konden onze senioren weer genieten van een beetje vertier.”

Voor de persconferentie zagen de mannen van Les Boutonniers de versoepelingen al aankomen. “Om 19.00 uur was de persconferentie, om 20.00 uur zat het voltallige bestuur aan de vergadertafel. Elke dag dat je wat kan doen, is mooi meegenomen”, aldus Terus, die allang heel blij is - zoals alle Knopengeiners - dat het carnaval door kan gaan! Het grote verschil met voorgaande jaren, is dat er geen optocht komt. “Normaal doen we ook schoolbezoek. Dit zou vorige week digitaal gebeuren. Nu alles is losgelaten, is het mogelijk dat we er wel live naar toe kunnen. Alleen laten we de muziek nog even achterwege. Dat vonden ze te druk. En je weet ook niet precies wat een toeter doet, als je erin blaast.” Nu het carnaval doorgaat, is ook een Raad van Elf ingesteld. Afgelopen vrijdag maakte de jeugdraad van De Howiblo maakte hun nieuwe Prins / Prinses bekend. Daar wilde Prins Wesley Le Pecheur uiteraard bij aanwezig zijn. Het werd Prinses Noa de Zesde die de kinderen van De Howiblo voor zal gaan tijdens het carnaval de komende week. Alleen dit jaar is dat zonder traditionele playbackshow, omdat dit organisatorisch niet meer te regelen viel. Afgelopen zondagmiddag werd de miniatuuroptocht bekeken en beoordeeld, door prins en juryleden. Terus vertelt dat de wagens eind deze week in de etalages van de winkel te zien zijn, waarbij kinderen ook een juryrondje mogen doen. “Alle punten worden vervolgens bij elkaar opgeteld. Daar komt een winnaar uit.”

Sleutel van de stad

Zoals gewoonlijk wordt aanstaande vrijdag het startschot gegeven voor het carnaval met de overhandiging van de sleutel van de stad door burgemeester Petra van Hartskamp aan Prins Wesley Le Pecheur. “Vrijdag hebben we dan eerst het scholenbezoek. In de middag maken we het vaste rondje langs de molen en verzorgen we de opening van de diverse kroegen van Knopengein. Om 20.00 uur volgt dan de sleuteloverhandiging op het bordes van het Oude Stadhuis. Op zaterdag wordt de prinsenwoning ingewijd. Normaal gesproken gebeurt dat ook op vrijdag, maar aangezien er zaterdag geen vol programma is, is het verschoven naar zaterdag”, licht Terus toe. “Dan gaan we bij de prins thuis een hapje eten en iets drinken. Einde dag gaan we weer richting de leutbunker. Dan is die weer open. Zondag kunnen we netjes op tijd in de kerk zijn om 10.00 uur. Omdat we geen optocht hebben, gaan we er vanuit dat iedereen er is”, lacht Terus. “We kunnen er met vijfhonderd man in. Daarna doen we het ontbijt met z’n allen. Het welbekende katerontbijt. Het zal leuk zijn als aanvulling voor mensen van buitenaf. Mensen kunnen mee-eten, en gelijk lekker blijven zitten. Na het ontbijt gaat de muziek aan en is het weer feest. Daarna doen we even een rondje Plaats. In principe zeggen wij: de vereniging is vrij. Iedereen kan gaan en staan waar die wil.

Op vrijdag, zaterdag en zondag is ook de soos open, waarbij we vrijdag weer het tienerbal en kleintje carnaval-light organiseren samen met de Scouting. Op zondag is het daar feest voor de ouderen. Op zaterdag vindt van 10.00 tot 18.00 uur de carnavalsuitzending plaats. Maandag is blauwe maandag. Ofwel bij ons: ‘Meerminman’-maandag. Alle feesten hebben we aan ons thema gehangen: ‘Als een vis in het water in Knopengein’. Gezien Prins Wesley fervent karpervisser is, is het vissen als een rode draad door het programma verwerkt.”

Digitale kaartenverkoop

Gezien de korte tijd, die we dit jaar hebben om het te organiseren zal het carnaval misschien wat minder uitbundig, verwacht Terus. “Wat je wel merkt is, dat het thema geregeld terugkomt.” Volgens Terus logisch dat het thema niet zorgvuldig uitgewerkt zal worden. “De verrassing is al dat we carnaval kunnen vieren. In november hadden we de bekendmaking van de Prins. Toen hadden we een uitgebreid groot feest gepland tot 22.00 uur. Dat werd een feest tot 18.00 uur. We mochten wel een borrel drinken, maar niet bij elkaar in buurt komen. Alles werd afgeschaald. Daarom, als iemand veertien dagen geleden geroepen had dat we uitgebreid carnaval zouden mogen vieren, hadden we diegene gek aangekeken. Het is voor mij een feest om deze dingen te mogen organiseren. Iedereen mag elkaar eindelijk weer op de normale manier zien. Dat een aantal dingen niet door kunnen, dat is dan jammer, maar helaas.” Met digitale kaartenverkoop hoopt de organisatie zicht te houden op wat er komt aan aantal gasten. Omdat vanaf de 25e februari carnavalsvierders ook zonder QR-code kunnen binnenkomen, verwacht hij dat de aanloop goed zal zijn. “We hebben er zin in en gaan er een mooi carnavalsfeest van maken. Alaaf, alaaf, alaaf!”

Voor meer informatie en kaartverkoop: www.lesboutonniers.nl

Sjoukje Dijkstra

Met de muzikale begeleiding van onze Pretkapel ZWUP is de Prins met zijn gevolg toch even bij de senioren langs geweest.
Het seniorencarnaval op de normale wijze door laten gaan, kon niet.Maar een beetje carnaval naar de senioren van Montfoort brengen, kon wel.
Afbeelding
Traditionele rommelmarkt in Haastrecht 2 uur geleden
Afbeelding
Zangmiddag in Waarder 9 uur geleden
Afbeelding
Het eerste seizoen van de Jupiter Sportspeeltuin een groot succes 12 uur geleden
De Herder in al zijn glorie langs de Hollandse IJssel, rechts molenaar Dries van Beek
Molen de Herder in Willeskop 14 apr, 19:00
Het Recreantentoernooi wordt gesponsord door Overbeek-transport BV Rotterdam en Van der Voet Assurantiën BV Haastrecht.
Tafeltennisvereniging TOP organiseert Recreantentoernooi 14 apr, 17:00
Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 14 apr, 12:00
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 13 apr, 19:00
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 13 apr, 14:00