Gebied ten zuiden van het Steinse Groen: Uiterwaardperceel.
Gebied ten zuiden van het Steinse Groen: Uiterwaardperceel. Hester van der Vlist

Structuurrijkgebied met veel variatie en een planten- en dierensnelweg door Haastrecht

Algemeen

Sinds een half jaar is op de Steinse Dijk te Haastrecht een bord waarneembaar: ‘Hier komt natuur: Deze polder verbindt het Steinse Groen met de Krimpenerwaard en wordt daarmee een belangrijke schakel in het Natuurnetwerk Zuid-Holland. Zo wordt het makkelijker voor dieren om van de Krimpenerwaard naar de Reeuwijkse Plassen en Nieuwkoopse Plassen te komen.’

Mijn interesse is gewekt. Ik ga hierover in gesprek met Yris Boonstra, projectleider gebiedsontwikkeling Veenweiden Gouwe Wiericke.

Achtergrondinformatie

Sinds 2013 zijn de provincies verantwoordelijk voor natuurbeleid en de verdere ontwikkeling en beheer van Natuurnetwerk Nederland (NNN). Het netwerk moet natuurgebieden met elkaar en met het omringende agrarisch gebied verbinden.
De oorsprong is te vinden in 1990, toen werd de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) geformuleerd door het Ministerie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Er kwam een natuurbeleidsplan. In 2000 werden deze plannen doorgevoerd in provinciale plannen.
Sinds 2013 is de naam van de (EHS) Ecologische hoofdstructuur van Nederland: Natuurnetwerk Nederland (NNN). Het netwerk is opgebouwd uit: kerngebieden, natuurontwikkelingsgebieden en verbindingszones.
Hoofddoel: een netwerk van grote en kleinere natuurgebieden die op elkaar aansluiten, zodat planten en dieren de ruimte krijgen om te leven, te groeien en zich te verplaatsen.

Provincie Zuid-Holland koopt perceel

Het Natuurinrichtingsplan Uiterwaard Steinse Groen is in juni 2021 goedgekeurd door de stuurgroep Veenweiden Gouwe Wiericke. Het gebied uit dit plan is gekocht door de provincie Zuid-Holland en samen met een aannemer uit de streek ingericht. Als een perceel van een particulier is wordt altijd de mogelijkheid geboden om het gebied zelf op natuurlijke wijze in te richten, volgens de richtlijnen uit het Natuurinrichtingsplan. De verwachting is dat het perceel in 2024 verkocht gaat worden met een beheerverplichting.
In oktober van 2021 zijn de praktische werkzaamheden uitgevoerd. Er is een poel gegraven en een fauna in- en uittreedplaats gecreëerd voor onder andere de otter.

Lente 2022

De 3,5 hectare grond, ten zuiden van het bestaande Steinse Groen wordt een kruiden- & faunarijk grasland. Verschillende plekken zijn beplant met soorten die hier van nature thuishoren. Te denken valt aan; meidoorn, kardinaalsmuts, liguster en de vuilboom.
Een poel met krabbenscheer voor amfibieën en libelles; met daaromheen ‘ruigte’: hoog opschietende kruiden, met mogelijk vlier en wilg. Een struweelhaag van inheemse struiken komt langs de bestaande (ondiepe) sloot. Het wordt de ‘planten- en dierensnelweg door Haastrecht’. Verwachte dieren die gebruik gaan maken van de snelweg: de otter, ringslang, waterspitsmuis en de rugstreeppad. Met de nadruk op planten en dieren, het is dus geen aangelegd wandelpad voor mensen, wat nu weleens gedacht wordt.

Kijkt en ervaart u mee het komende jaar?

De verwachting van Yris is dat dit voorjaar het uiterwaardperceel gereed is. Daarnaast is zij in overleg om de natuur ten oosten van het Steinse Groen uit te breiden, in combinatie met agrarische bedrijfsvoering.
Het programma Veenweiden Gouwe Wiericke werkt verder aan een nieuwe natuurzone die de Reeuwijkse Plassen gaat verbinden met de Nieuwkoops Plassen.

Voor meer informatie: www.veenweidengouwewiericke.nl

Hester van der Vlist

Afbeelding
Afbeelding
Stuurgroep Veenweiden Gouwe Wiericke 'Hier komt natuur'.
In de IJssel is een uittreedplaats zichtbaar. Het doel is dat de otter gaat migreren en een makkelijke oversteek kan maken van de Reeuwijkse Plassen naar de Krimpenerwaard. Dit zal in de toekomst gemonitord worden.
Afbeelding
Afbeelding
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 3 uur geleden
Afbeelding
Ingezonden Van de Sande 5 uur geleden
Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 22 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten gisteren
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 3 mei, 12:00
Afbeelding
Voetbalprogramma 3 mei, 10:00
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater 3 mei, 09:00
Twee Montfoortse studentes van het Kalsbeekcollege, Julia Groen en Gwen Hoogenboom, zetten zich in voor een 4-5 mei glossy.
Montfoortse studenten vertellen oorlogsverhalen in 4/5 Mei glossy 2 mei, 19:00