
Expositie Schoenmakerij De Vlijt
AlgemeenDoor Vereniging Oud-Linschoten is in de etalage van Historisch en Toeristisch Informatiepunt ‘De Ballensnoeperij’ een expositie ingericht over de laatste schoenmaker in de Dorpstraat. Tijdens openingsuren wordt in de winkel aan Dorpstraat 45a tevens een kort filmpje getoond over het schoenmakersambacht.
Vanaf 1915 was Dorpstraat 35 de woon en werklocatie van de schoenmakers Dogterom, Dornhein, Lexmond en Paling.
De laatste schoenmaker in de Dorpstraat Henk Paling had twee banen. Eén bij Groothandel Koster in Montfoort en na werktijd repareerde hij schoeisel in zijn eigen schoenmakerij ‘De Vlijt’.
Wanneer er veel reparatiewerk was binnen gebracht werd ‘s nachts doorgewerkt.
Met negen kinderen, een winkel en een schoenmakerij aan huis was er voor zijn vrouw Jannie ook werk in overvloed. Spelen of verveling was er voor de oudste kinderen van de winkelier /schoenmaker niet veel bij. De zonen ‘mochten’ helpen in de schoenmakerij, of klanten ‘horen en bezorgen’ in de buitengebieden en Montfoort. De dochters hadden tot taak om de kleintjes bezig te houden en de handen uit de mouwen te steken in het huishouden.
Door een verbouwing van de winkel begin jaren zestig werden niet alleen winkel, werkplaats en etalage maar ook het assortiment vergroot. Het dorp liep uit om de mooie winkel met in het kleine winkelraam de uit spaanplaat gezaagde witte damesschoen te bewonderen.
Circa vijfentwintig jaar werden bij Schoenhandel & Schoenmakerij ‘De Vlijt’ schoeisel voor zowel dames, heren als kinderen, tassen en accessoires verkocht. Door de opmars van schoengiganten in de grote steden besloot Henk Paling begin jaren tachtig om zijn bedrijf te sluiten. Zijn gereedschap waaronder de oude schoenmakersnaaimachine (te zien in De Ballensnoeperij) werd na zijn overlijden (1993) met zorg door zijn kinderen bewaard.