Afbeelding
pr

Expositie Schoenmakerij De Vlijt

Algemeen

Door Vereniging Oud-Linschoten is in de etalage van Historisch en Toeristisch Informatiepunt ‘De Ballensnoeperij’ een expositie ingericht over de laatste schoenmaker in de Dorpstraat. Tijdens openingsuren wordt in de winkel aan Dorpstraat 45a tevens een kort filmpje getoond over het schoenmakersambacht.

Vanaf 1915 was Dorpstraat 35 de woon en werklocatie van de schoenmakers Dogterom, Dornhein, Lexmond en Paling.
De laatste schoenmaker in de Dorpstraat Henk Paling had twee banen. Eén bij Groothandel Koster in Montfoort en na werktijd repareerde hij schoeisel in zijn eigen schoenmakerij ‘De Vlijt’.
Wanneer er veel reparatiewerk was binnen gebracht werd ‘s nachts doorgewerkt.

Met negen kinderen, een winkel en een schoenmakerij aan huis was er voor zijn vrouw Jannie ook werk in overvloed. Spelen of verveling was er voor de oudste kinderen van de winkelier /schoenmaker niet veel bij. De zonen ‘mochten’ helpen in de schoenmakerij, of klanten ‘horen en bezorgen’ in de buitengebieden en Montfoort. De dochters hadden tot taak om de kleintjes bezig te houden en de handen uit de mouwen te steken in het huishouden.

Door een verbouwing van de winkel begin jaren zestig werden niet alleen winkel, werkplaats en etalage maar ook het assortiment vergroot. Het dorp liep uit om de mooie winkel met in het kleine winkelraam de uit spaanplaat gezaagde witte damesschoen te bewonderen.

Circa vijfentwintig jaar werden bij Schoenhandel & Schoenmakerij ‘De Vlijt’ schoeisel voor zowel dames, heren als kinderen, tassen en accessoires verkocht. Door de opmars van schoengiganten in de grote steden besloot Henk Paling begin jaren tachtig om zijn bedrijf te sluiten. Zijn gereedschap waaronder de oude schoenmakersnaaimachine (te zien in De Ballensnoeperij) werd na zijn overlijden (1993) met zorg door zijn kinderen bewaard.

Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 38 minuten geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 1 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 2 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 2 uur geleden
Afbeelding
Boomband spijkeren 5 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 7 uur geleden
Afbeelding
Oud IJzer actie Ons Genoegen 10 uur geleden
Een foto van het team. Helaas was Norah afwezig.Boven: Frank, Cees, Selina, Isa, Shewit, Liv, Jasmijn, Charlie, Guido.Onder: Fabiënne, Olivia, Eva, Amber, Fayenne.
Montfoortse MO11-1 stelt kampioenschap veilig gisteren