<p pstyle="BODY">Marie Louise van Groeningen ontvangt haar klanten weer in de winkel.</p>

Marie Louise van Groeningen ontvangt haar klanten weer in de winkel.

(Margreet Nagtegaal)

Winkels mogen weer open

Het bruist weer in de stad

Het was afgelopen vrijdag een bevrijdende boodschap tijdens de persconferentie dat de niet-essentiële winkels hun deuren weer gewoon mochten openen voor het publiek. Voor deze ondernemers werd daardoor de druk van de ketel gehaald. Zaterdag werd zo geen actiedag maar mochten ze weer gaan doen wat ze zo graag doen, klanten helpen, verkopen en mensen tevreden hun zaak zien verlaten. Even een kijkje in het centrum van Oudewater op deze bijzondere zaterdag.

Het behoeft niet heel veel woorden meer, maar de druk bij de winkeliers, horeca, sportscholen, kappers enzovoort was en is enorm. Helaas mocht de horeca hun deuren nog niet openen. Dat voelde als een schaduwzijde en werd door menig winkelende voorbijganger benoemd. Maar de sfeer op zaterdag in het centrum was enorm gezellig!

De fietsen in het fietsenrek konden er niet allemaal netjes gestald worden. De straten waren redelijk vol en het bruiste er weer.

Een impressie

Marie Louise van Groeningen, is druk bezig om klanten te helpen als we de winkel binnen komen. “Het is een feest om open te zijn. Ik heb echt een euforisch gevoel vandaag. Ook al moet ik toch wel weer wennen.” Ze benadrukt dat verkopen op afspraak voor hen niet fijn is. “Nu kunnen we echt weer die persoonlijke service geven die we willen. En dat wij weer open kunnen maakt gewoon dat de hele keten achter ons ook weer kan gaan draaien. Ik ben heel blij!” Een klant in de winkel bevestigt wat ze zegt. “Ik had al een afspraak gemaakt, maar dit is veel leuker! Het is zo positief dat er weer reuring in de stad is.”

Koffie-to-go

Op de Markt staan bij een ‘koffie-to-go corner’ mensen een bakkie te drinken. Hans Koopman staat er met zijn dochter. “Dit is een feestje. Weer mensen op straat. En niet alleen bij de slager en de bakker in de rij.” Hans heeft ook een bezoek gebracht aan de kapper en er zal na de koffie nog een bezoekje volgen aan een kledingwinkel. “Het voelt voor mij niet onveilig. Ik ben volledig gevaccineerd en ik hoop alleen maar dat de horeca straks snel volgt en alles open kan.” Bewust koopt Koopman alles in Oudewater. “Ons winkelbestand moeten we zien te behouden. En ook vandaag koop ik met het idee dat ik ze daarmee support.”

Eindelijk weer eens geld uitgeven

Emy Heijstek van bloemenwinkel De Groene Tovenaar had mee willen doen met de actie van een aantal winkeliers om haar winkel te openen ook als dat niet had gemogen. “Ik wilde echt een statement maken en durfde dat wel aan. Ik had er behoefte aan om mijn gevoel van ongenoegen kenbaar te maken. Als het er van komt om een QR-code nodig te hebben bij het winkelen wil ik daar niet aan mee doen.” Ook in haar winkel is corona en alle maatregelen daaromtrent inclusief deze versoepelingen het gesprek van de dag. Een strijdvaardige, fleurige ondernemer die weet wat ze wil.

Bianca Tettero van The Read Shop beaamt dat iedereen ‘er wel klaar mee was’. “We hebben nog geen kranten binnen gekregen, daarvoor ging het ineens te snel. Maar iedereen is blij vandaag!” Haar hoop is het dat de horeca heel snel zal volgen.

In Hennie’s Home gaan mensen met volle tassen de winkel uit. Lizzie Hoogendoorn merkt op dat het vandaag grotendeels alleen maar inwoners van Oudewater zijn die de winkels bezoeken. “Dat is opvallend. Mensen zeggen ook: hé hé; kunnen we eindelijk weer eens geld uitgeven! Iedereen is blij! En ik ook natuurlijk want je wilt niets liever dan gezellig contact met je klanten.” Lizzie vertelt dat burgemeester Danny de Vries ook even langs is geweest. “Hij is erg betrokken bij ons. Je voelt je echt gezien.”

Handhaving in Oudewater

Het ‘rondje stad’ eindigt bij de burgemeester aan de koffie. Hij deed een uitgebreide ronde eerder die dag langs heel veel ondernemers. “Ik ben zelf ondernemer geweest en voel de pijn met ze mee.” Hij vertelt dat hij afgelopen twee weken druk is geweest om een brief te schrijven naar het kabinet waarin de grote zorg voor de ondernemers onder de aandacht werd gebracht. Hij deed dat samen met de burgemeester van Houten en later in groter verband met 26 andere burgemeesters uit deze regio “Er is een soort sneeuwbaleffect ontstaan.” Hij vindt de discussie, die er ook plaatsvond over handhaven en actie voeren, onder de burgemeesters geen eenvoudige. “Je bent burgemeester en ook burgervader. Dat ik begrip had voor de acties die er zouden komen betekende niet dat er hier niet gehandhaafd zou worden.” Hij legt uit dat handhaven in een lichte vorm en een zware vorm plaats kan vinden. “Dat betekent concreet dat winkeliers wel aangesproken zouden worden door een handhaver. Maar er niet direct een boete of sluiting op volgt. Een gefaseerde handhaving dus.” Gelukkig was het allemaal niet nodig deze zaterdag. De burgemeester is ontzettend blij dat de winkeliers hun deuren weer mochten openen. Hij spreek nog wel zijn zorg uit dat we met z’n allen moeten volhouden met de regels die er nu zijn. “In Oudewater zijn er veel besmettingen en ze lopen nog steeds op. Dus graag voorzichtig zijn, hou vol, en dan hopen we dat andere sectoren snel volgen.”

Margreet Nagtegaal

Meer berichten