pr

Negendorpentocht

25 jaar geleden (een kwart eeuw) 4 januari 1997 werd de laatste Elfstedentocht in Friesland gereden. Wat gebeurde er op deze datum in het dorp Haastrecht waar twee schaatsers op de rotonde staan?

Op vier januari 2022 heeft Nancy Versteeg de Elfstedentocht van 1997 op tv gevolgd, daar had ze 25 jaar geleden geen tijd voor. Bij het gezin van Nancy Versteeg gingen op dat moment zelf de schaatsen aan, om de Negendorpentocht in de Krimpenerwaard te trotseren. Zowel in 1996 (90 km) als in 1997 (85 km) schaatste zij met Henriëtte Versteeg en haar eigen gezin de Negendorpentocht. In 1997 was het de negende keer dat deze tocht gehouden werd.

Negendorpentocht 1996

De Negendorpentocht in 1996 had Nancy Versteeg geleerd: voorkom de hongerklap door goed te eten en te drinken. De koek & zopie tenten zijn geweldig, maar daar was het vaak (te) druk. Zorgen voor genoeg eigen voorraad. Haar motto was: we gaan een dagje (stempel)shoppen! Niet te ver vooruitkijken, gewoon van A naar B en door. 26 jaar na dato geeft ze complimenten aan de ijsclubverenigingen en hun vrijwilligers, die routes hadden ze goed uitgestippeld. Met bordjes werd de route duidelijk aangegeven en ook de kluunpaden waren verzorgd. De sfeer en de saamhorigheid die er die dag heerste was ongekend.

Medailles

Zaterdag 4 januari 1997 om negen uur stond Nancy met Henriëtte als eerste in de rij bij de ijsclub van Haastrecht, om vervolgens als allerlaatste te eindigen om 19.30 uur! Het reglement stelt tussen 09.00 en 12.00 uur inschrijven, eindtijd 17.00 uur. Vanuit Polsbroek belde de ijsvereniging met een vaste telefoon naar de ijsclub van Haastrecht, is het verstandig om de dames de tocht uit te laten schaatsen? Het werd ze gegund, in de Vlist werd met licht bij geschenen zodat zij de laatste meters konden schaatsen. De tocht in 1997 werd als zwaarder ervaren; er stond meer wind en het was kouder. Na het inleveren van de stempelkaarten, ontving je later een felicitatiebrief met de medaille! Trots laat ze haar medailles zien.

Buitenleven

Nancy Versteeg is en blijft een persoon die graag buiten is. Vroeger in het Apeldoorn, waar ze is opgegroeid, ging ze altijd naar buiten, ravotten! Daarnaast had ze veel skeelerervaring, maar dat is toch een andere techniek dan schaatsen. Toen zij in Haastrecht kwam wonen, werd ze meegetrokken in het enthousiasme van de ijsfanaten. Via haar zoons, die bij de STV Lekstreek schaatsten, leerde ze zichzelf de schaatstechnieken aan. Sinds ze de juiste schaatsen heeft, glijdt ze over het ijs!

Dwarsen ofwel ijsjepiepen

Zodra het gaat vriezen, gaat het in huize Versteeg kriebelen. Als de omstandigheden het toelaten gaat ze dwarsen. Het is hun ‘ijsinspectie’: dwars oversteken bij de weilanden, sloten uitproberen, is het ijs dik genoeg? Voor Nancy en haar man gaat de inspectietocht meestal naar Polsbroek. Goed ijs is volgens Nancy: dik genoeg, donker van kleur en kraakt! Ken je gebied, daar heeft Nancy Versteeg nog een anekdote over. In de Bonrepas was een wak afgezet met takken. Er stopt een auto, een jongstel komt uit de auto. Beschermers af, opstappen binnen het afgezette gebied en direct kopje onder, binnen vijf minuten zaten ze weer in de auto naar huis!

Negendorpen fietstoertocht

Als alternatief wordt de Negendorpen Fietstoertocht gereden per fiets door de Krimpenerwaard (3e zaterdag in juni). Stel dat de tiende editie van de Negendorpentocht op het ijs komende jaren georganiseerd wordt dan is Nancy zeker van de partij. En nee, niet als bestuurslid van de ijsclubvereniging (dit heeft ze enige tijd gedaan, maar in die periode is er geen schaatsijs geweest) nee liever gaat ze zelf weer de uitdaging aan! Nu met het motto: ‘durf te vallen!’

Hester van der Vlist

Meer berichten