Sjoukje Dijkstra

Jos en Rory Rosendaal

Jos en Rory Rosendaal uit Linschoten zijn al 57 jaar getrouwd. Hun geheim? Bij ‘t Bakkershuis in Montfoort vertelt Jos dat graag: “Mijn vrouw is gewoon een hele lieve vrouw.” Hij denkt even na, en zegt dan: “Het geheim is ook: samen. Je leeft samen. Ik kan me wel eens ergeren als mensen zeggen ‘Ik heb ook mijn eigen leven’. Je hoort bij elkaar.”

Hun kerstwens voor iedereen is dat het vrede mag worden. Jos zegt: “Zeker ook in de politiek. Waar zijn we de laatste twintig tot dertig jaar mee bezig? Ook in de politiek.
Een deel van de mensen wordt steeds rijker, en anderen juist steeds armer.”

Jos en Rory gaan kerst vieren bij een van hun kinderen.
“Op eerste kerstdag zijn we gewoon thuis. De kerk, waar we altijd heel druk mee bezig zijn, heeft nu geen dienst op kerstavond. Vanaf 1973 hebben we ons ingezet voor de parochie Montfoort/ Linschoten.
Jos: “Dat is de reden dat we nog steeds in deze omgeving wonen. Dat komt niet alleen door de kerk, maar de gemeenschap hier. Ik vind dit ook een kerk: ‘t Bakkershuis. Bij een kerk denk ik niet alleen aan de kerk, maar heel de samenleving als religie. Die gemeenschap, dat is liefde en licht.

We wonen al 48 jaar in Linschoten. Vijftig jaar geleden kwamen we hierlangs, want we zochten een huis. Van Linschoten, dacht ik toen: ‘Zou ik hier willen wonen? Ik zou hier niet eens begraven willen liggen.’ Twee jaar later zijn we er toch gaan wonen, toen we gevraagd werden mee te doen met een modelwoning. Nu zijn we als een kind zo blij dat we nog steeds Linschoten wonen. Ik wil er nu zelfs begraven worden, als het zover is”, lacht Jos.

Kerst heeft voor het echtpaar zeker een betekenis: “Dat geldt voor alle christelijke feestdagen. Dat is dan toch die vrede, het licht en nieuw leven. Zelf leef ik er erg naar toe dat het kerstmis is geweest en het weer lichter wordt.”

Sjoukje Dijkstra

Meer berichten