Afbeelding
pr

Kerst in het Koetshuis van museum Paulina Bisdom van Vliet

Algemeen

Op Hoogstraat 166 te Haastrecht is museum Bisdom van Vliet gevestigd. Op dit moment wordt het pand verbouwd, in april 2022 zal het museum weer toegankelijk zijn voor bezoekers. Daarnaast staat het Koetshuis; het huis voor een koets doet beseffen dat, nog niet eens zo lang geleden, er door Haastrecht met paard en wagen gereden werd. Dit laat je ook beseffen dat in 1885 pas de eerste auto uitgevonden werd, dit lijkt heel lang geleden, maar niet als je museum Bisdom van Vliet in wandelt. Dit huis is nog steeds zo smaakvol en netjes ingericht als 98 jaar geleden.

Sinds vijf jaar wordt er een tafel gedekt in de eetkamer van het museum, met het servies van de vrouw des huizes. Doordat de eetkamer in het museum nog gerestaureerd wordt, is besloten om de kersttafel dit jaar op te maken in het koetshuis. Een prachtige ruimte, met een mooie vloer met zes markeervlakken, waaruit geconcludeerd kan worden dat er ruimte was voor zes koetsen.

Achter het koetshuis hield Pauline paarden, daar was ze dol op! Het verhaal gaat dat het paard van een dienstbode uit Haastrecht overleed. Financieel was het lastig om een nieuw paard aan te schaffen. In de brievenbus van deze bode lag een enveloppe met geld bedoeld voor een nieuw paard. Het vermoeden bestaat dat dit van Pauline afkomstig is.

De taak voor de stichting, bepaald door Paulina, is dat het huis smaakvol en netjes ingericht blijft. Iedere bezoeker mag even het idee ervaren, hoe het was om welgesteld te zijn in de 19e eeuw. Paulina gaf geregeld feestjes voor haar personeel. Diegene plaatste na afloop dan een bedankje in de plaatselijke krant.

‘Bedankt mevrouw Paulina Bisdom van Vliet, dat ik even mocht ervaren hoe feestelijk, smaakvol en netjes de kersttafel bij u thuis is ingericht.’

Kerstservies

Op de mooi gedekte antieke tafel van 5 meter, staat het servies ‘Lowestoft’ van Paulina, het zijn onderdelen van haar 300-delige set servies, die schittert in de servieskast in het museum. In de 18e eeuw ingevoerd vanuit China voor de Europese markt. Naast het servies van Paulina, is er voor nog elf gasten gedekt. Op een ludieke manier wordt weergegeven op welke manier zij het servies linken met kerst of met gastvrouw Paulina. Dit alles onder het toeziend oog van Paulina, die vanaf een portret alles in de ruimte overziet. De Pièce de milieu, oftewel ‘tafelstuk’, de kroonluchter en de versierde kerstbomen zijn de moeite waard om te aanschouwen.

Nieuwsgierig?

Bent u nieuwsgierig geworden of wilt u in de donkere dagen voor kerst een warme kerstsfeer voelen, wees welkom!

Op dinsdag tot en met zondag 24 december is het koetshuis gratis toegankelijk van 11.00 tot 17.00 uur.

Op zaterdag 18 december is er live kerstmuziek te horen tussen 14.00 en 17.00 uur.

De toegang is gratis, dus voel je vrij om een blik te werpen in het koetshuis.

www.bisdomvanvliet.nl

Hester van der Vlist

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Anders kijken naar je gezin? 3 uur geleden
Afbeelding
Wandelchallenge van start 5 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 10 uur geleden
Afbeelding
Nog meer kampioenen bij volleybalvereniging Jupiter 27 apr, 17:00
Afbeelding
Fantastische opbrengst collecte Hospice 27 apr, 12:00
Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 26 apr, 19:00
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 26 apr, 17:00
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 26 apr, 14:00