Van links naar rechts op de begraafplaats aan de Julianalaan - Ada Hek, Cornelis van Vulpen, Bart Vlooswijk en Co Geelkerken.
Van links naar rechts op de begraafplaats aan de Julianalaan - Ada Hek, Cornelis van Vulpen, Bart Vlooswijk en Co Geelkerken. Sjoukje Dijkstra

Stichting Onderhoud Begraafplaatsen Montfoort (SOBM) moet stoppen

Algemeen

Vorige week nog heeft Stichting Onderhoud Begraafplaatsen Montfoort het hoofdpad van Begraafplaats Stuivenberg volledig bestraat. Het is een van de laatste werkzaamheden van de Stichting die vanaf januari 2022 er noodgedwongen mee stopt. De gemeente Montfoort kiest ervoor een andere weg in te slaan, vanwege Europese aanbestedingsregels, waar de gemeente niet onderuit kan. De stichting laat weten de inwoners van gemeente Montfoort dankbaar te zijn voor het geschonken vertrouwen. “We hadden het graag anders gezien, en waren graag doorgegaan met ons werk, maar het is niet anders.”

Overeenkomsten, zoals we die met de stichting zijn aangegaan, moeten vanuit de aanbestedingsregelgeving openbaar worden aanbesteed. De jaarlijkse onderhoudsbijdrage aan de stichting is circa 87.000 euro per jaar. Een opdracht van drie jaar zou al over de Europese aanbestedingsdrempel gaan (214.000 euro). Het aangaan van meerdere kortere opeenolgende overeenkomsten is aanbestedingsrechtelijk niet toegestaan.

Voor Stichting Onderhoud Begraafplaatsen Montfoort kwam de mededeling toch vrij onverwacht. De Stichting bestaat voornamelijk uit betrokken vrijwilligers die al sinds 2014 het onderhoud op de begraafplaatsen op hoog kwaliteitsniveau uitvoeren. Met hun werkzaamheden geven zij aan besparingen te hebben gerealiseerd van rond de 50.000 euro. “We hebben de begraafplaatsen verfraaid en achterstallig onderhoud weggewerkt voor rond de 70.000 tot 80.000 euro”, zegt Co Geelkerken, voorzitter van de Stichting.

Tevreden

Gemeente Montfoort geeft desgevraagd aan dat het nooit een keuze was. “Wij waren erg tevreden over de wijze waarop de stichting het werk op de begraafplaats heeft uitgevoerd en heeft laten uitvoeren, en we weten dat dit door onze samenleving ook zo gezien wordt. Dat laat onverlet dat we als gemeente rechtmatig moeten handelen”, aldus een woordvoerder van de gemeente, die aangeeft dat het ook niet om kostenbesparingen ging. “Alleen maar verliezers in deze zaak”, meent Co Geelkerken.

Nog geen zeven jaar geleden, werd deze stichting gevormd. Nu heeft de stichting in deze afgelopen tijd al meer bereikt dan ze zelf vanaf het begin voor mogelijk hielden. “Waar begin je aan?”, was de vraag die Ada Hek haar man Wout Hek, initiatiefnemer van de stichting, in het begin stelde. Toch heeft zij kort na zijn overlijden het stokje van hem overgenomen. Ook om wat hij begon, voort te zetten: “Het is nooit af.” De stichting werd destijds opgericht, omdat de gemeente Montfoort wilde bezuinigen op de kosten. In het project Keuzes Maken besloot de gemeenteraad in 2014 om te besparen op het onderhoud van de begraafplaatsen. Dit werd vervolgens uitbesteed aan vier Montfoortse kerken die samen de stichting vormden: De Protestantse Gemeente Montfoort (de Rank), de Hervormde Gemeente Montfoort, de Hersteld Hervormde Gemeente Montfoort en de R.K. Geloofsgemeenschap Geboorte Johannes de Doper zijn vandaag de dag ieder door één bestuurslid vertegenwoordigd. Respectievelijk door Co Geelkerken, Ada Hek, Cornelis van Vulpen en Bart Vlooswijk. Ada, wiens man initiatiefnemer was van de Stichting, vertelt hoe enthousiast haar man vanaf het begin was. “Hij sprak namens de Kerk bij de opening van de nieuwe begraafplaats, de Stuivenberg en was erg enthousiast.”

Mankracht

Toen SBOM destijds begon was er behoorlijk achterstallig onderhoud. Nu gaat de gemeente Montfoort dat in eigen beheer uitvoeren. Volgens een woordvoerder is de mankracht aanwezig door herschikking van taken binnen de buitendienst: “Het werk wordt zodanig ingericht dat wij ervan uitgaan dat de kwaliteit gewaarborgd kan blijven. Vragen of klachten kunnen gemeld worden via meldingen openbare ruimte. Dat kan met een digitaal melding formulier op onze website, of met een telefoontje naar het algemene nummer.”

Dat ze als stichting voor minder gemeenschapsgeld betere dingen konden doen voor de gemeenschap, was wat Co zo mooi vond. “Door het kleinschalig te houden, en voor grotere klussen te werken met lokale ondernemers, was dat mogelijk.” Hoe het nu gaat lopen, daarover heeft hij zijn twijfels. “Als het aan ons als stichting had gelegen, waren we nog niet klaar. Zo waren er plannen voor een monument bij het strooiveld, waarop namen kunnen komen van overledenen. Dat idee hebben we destijds aangedragen bij de gemeente, maar daarop is nooit gereageerd.”

De stichting zal blijven bestaan. Co licht toe: “Je weet nooit wat er gebeurt na de verkiezingen. Bovendien, moet het juridisch netjes afgerond worden. Als stichting zijn we teleurgesteld, maar we willen de gemeenschap niet teleurstellen. Nadat we het formeel hebben afgerond, zullen we als stichting kijken wat we verder kunnen doen en blijven betekenen. Er zijn allerlei mogelijkheden om de gemeenschap te blijven dienen. Dat zullen we zeker onderzoeken. Dat doen we niet voor onszelf, maar voor de gemeenschap.”

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Oecumenische Paaswake 32 minuten geleden
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 13 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 14 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 15 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 16 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 16 uur geleden
Afbeelding
Boomband spijkeren 19 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 21 uur geleden