Afbeelding
Mireille van der Ham

Inloophuis ‘Tijd om te leven’ viert lustrum

Algemeen

“Op de woensdagochtend komt er eigenlijk altijd een vast groepje mensen.” vertelt Annemieke Bosman. Annemieke is de oprichtster van het inloophuis. Vijf jaar geleden kocht zij samen met haar man en kinderen het huis aan de Hoogstraat, met daaraan vast een winkelpand. Dit pand knapten zij helemaal op.

“Er was financieel niets meer over, we hadden alles in de verbouwing gestopt. Dus deed ik een oproep via Facebook en deelde flyers uit op de jaarmarkt. Daar werd super op gereageerd! Van de een kreeg ik een tafel en wat stoelen, van een ander weer een waterkoker en koffiezetapparaat, maar ook de kopjes en een kast werden gesponsord. Zo opende ik mijn deuren en inmiddels drinken we dus iedere woensdagochtend gezellig een kopje koffie met het vaste groepje, we maken een praatje of doen een spelletje.
Naast het vaste groepje zijn er ook mensen die af en toe binnenstappen. Niks moet, alles mag.”

Giftenpotje

Het inloophuis oogt als een gezellige woonkamer. Er staat een flinke boekenkast, waar mensen boeken uit mogen lenen, er zijn verschillende zitjes, een weggeefkast gevuld met speelgoed, kinderschoenen en laarsjes, speelhoekjes voor de kleintjes, molens met prachtige kaarten en rekken met kinderkleding. Annemieke legt uit dat de kast met speelgoed en schoenen bedoeld is om zo weg te geven, deze spullen zijn gebracht door mensen die wat over hebben. Mocht iemand iets zien wat hij of zij graag wil hebben of goed kan gebruiken, mogen ze dat zo meenemen.
De kaarten maakt Annemieke zelf, deze zijn voor een gift in het potje op tafel mee te nemen.
Het giftenpotje wordt gebruikt om koffie, thee en bijvoorbeeld de verwarming in het inloophuis te financieren.

Huiswerkgroep

Op dinsdagmiddag is Annemieke samen met een aantal vrijwilligers een huiswerkgroep voor kinderen van statushouders begonnen. Omdat Annemieke oorspronkelijk docent is weet zij de kinderen goed te begeleiden met bijvoorbeeld aardrijkskunde of geschiedenis. “Hoe leuk is het om dit soort kinderen te kunnen helpen om in plaats van een drie een mooie zeven voor zo’n toets te halen! Ook helpen wij ze bijvoorbeeld in de sinterklaasperiode een mooie surprise te maken met een gedicht erbij en in de schoolvakanties houden we soms crea-ochtenden voor de kinderen die niet op vakantie gaan.”
Deze kinderen zoeken ook regelmatig wat uit tussen de kleding die Annemieke heeft hangen of uit de weggeefkast, bijvoorbeeld een paar schoenen wat ze nog goed kunnen gebruiken of een lekkere warme jas.

Ziek

De naam van het inloophuis heeft voor Annemieke een dubbele betekenis. Zo wilde zij een plek creëren voor mensen waar echt geleefd mag worden, waar onverdeelde aandacht is. Maar Tijd om te leven voelt voor Annemieke ook als een bonustijd. Na een tijd heel ziek geweest te zijn, een ziekte die steeds heftiger werd en zij niet wist hoe lang zij het vol zou houden wilde zij in die tijd werkelijk leven. Dat er zo’n grote omkeer zou komen had zij niet verwacht. Inmiddels werkt zij ook alweer anderhalf jaar als kerkelijk werker. Verder verzorgt zij graag verpleeghuisdiensten en leidde zij de begrafenis van een van haar vaste bezoekers.

Corona

Ook voor het inloophuis valt de coronatijd niet mee. “We hebben het inloophuis een tijdje moeten sluiten en hebben nu ook minder stoelen staan dan we voorheen hadden. Omdat de besmettingen zo oplopen zijn we na de sintperiode tot de kerst even gestopt met de huiswerkgroep.

Twee jaar geleden hebben we met kerst een lunch georganiseerd voor mensen die niemand hadden om kerst mee te vieren. Mensen konden zich van te voren aanmelden en dit zat helemaal vol. Van alle kanten werd er spontaan allerlei lekkers gebracht. Hartverwarmend!”

Tijdens de lockdown wilde Annemieke de mensen die er normaal wekelijks naar uitkijken even hun ochtendje met elkaar te hebben een hart onder de riem steken. Zo bracht zij ze af en toe een tijdschrift of een soepje of deed zij bijvoorbeeld een belronde. Annemieke vertelt; “We zijn een community, we zorgen voor elkaar.”

Kledingbeurs

Twee keer per jaar wordt er in het inloophuis een kledingbeurs georganiseerd. Van te voren wordt er via Facebook een oproep gedaan om vooral kinderkleding te komen brengen. Dit wordt dan op maat uitgezocht. Mensen die dit goed kunnen gebruiken worden dan uitgenodigd om kleding voor hun gezin uit te komen zoeken.
Er staat ook een babykast met babykleding. Dit wordt ook regelmatig voor een noodvraag gebruikt, als er acuut kleding nodig is.

Mocht het inloophuis je aanspreken ben je altijd welkom. Tijd om te leven is te volgen via de facebookpagina.

Iedere woensdagochtend van 09.30 tot 12.00 uur is er een inloopochtend bij het inloophuis op Hoogstraat 128 in Haastrecht. Iedereen is welkom, ongeacht welke achtergrond, leeftijd of interesse iemand heeft.

Mireille van der Ham

Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 18 uur geleden
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 23 uur geleden
Afbeelding
Over 'Op de rand' 1 mrt, 19:00
Afbeelding
Puntje van Aandacht 1 mrt, 17:00
Dirigent Leon van Veen.
Paaszang: Samen zingen we 'Hallelujah' 1 mrt, 12:00
Afbeelding
Concert Soli Deo Gloria 1 mrt, 09:00
Afbeelding
Jan van der Vlist antiek & brocante houdt totale leegverkoop 29 feb, 19:00
Afbeelding
Singer-Songwriter Diede Vendrig schittert in landelijke muziekcompetitie 29 feb, 18:00