Nel de Korte krijgt de G-sleutel opgespeld door Jeanne van der Voet.
Nel de Korte krijgt de G-sleutel opgespeld door Jeanne van der Voet. Cees Reichard

Nel de Korte jubileert als koorlid

Algemeen

Een halve eeuw zingen bij Nieuw Leven/Vita Nova

Op woensdag 1 december werd Nel de Korte in de middaguren op het regenachtige plein achter haar huis aan de Bredeweg in Haastrecht in het zonnetje gezet. Ongeveer tien koorleden en het bestuur waren hierheen gekomen om haar feestelijk toe te zingen. Het was die dag precies vijftig jaar geleden dat Nel lid werd van het dameskoor ‘Nieuw Leven’. Voorzitter Emmy van Vliet sprak de jubilaris toe en secretaris Jeanne van der Voet speldde haar de gouden G-sleutel op en overhandigde haar een oorkonde. Voorts mocht Nel de rode zangnotensjaal en bloemen in ontvangst nemen.

De voorzitter was in haar toespraak lovend over haar inzet voor het koor. Inmiddels is het koor overgegaan in vrouwenkoor ‘Vita Nova ‘en tot vandaag de dag komt Nel die inmiddels 83 jaar is, elke woensdagavond trouw naar ‘de zang’ in de Hervormde kerk. Jammer dat door de coronamaatregelen het feestje niet groots gevierd kan worden. De voorzitter: “Toch hebben we er alles aan gedaan om jou een ander soort feestje te geven. Als iemand het verdient, ben jij het wel. Wij willen jou nog graag lang in ons midden hebben.” Als afsluiting zongen zij Nel nog toe met het lied: ‘Dank je voor het zingen, bij Vita Nova’.

Nel was beduusd van deze feestelijke huldiging. “Ik werd erg verwend en ik vond het ontzettend leuk. Het begon al vanmorgen toen ik van alle koorleden dertig kaarten via de post kreeg. Geweldig allemaal.”

In 1971 lid

In 1971 is Nel de Korte lid geworden van Nieuw Leven. Eigenlijk dankzij mevrouw van der Voet. “Zij is toentertijd diverse keren bij mij aan de deur geweest of ik niet kon komen zingen. Na lang aarzelen heb ik het maar gedaan. Er waren weinig leden en ik werd gelijk in de groep opgenomen. Het zingen met elkaar vond ik gelijk erg leuk.”

Van Collem uit Schoonhoven was in haar beginperiode dirigent. Nel vond hem erg goed. Hij was streng, precies en bijzonder muzikaal. Hij begeleidde het koor op zijn viool. Zij vond dat onder Van Collem moeilijke stukken gezongen werden. Zo heeft het koor onder zijn leiding de mis van Lotti en ook van Schubert gezongen. Dat was niet eenvoudig. En het klonk goed. Heel bijzonder vond Nel dat Van Collem bij uitvoeringen zijn gezin meebracht. Zij begeleidden het koor op hun viool, harp en bas.

Toename aantal leden

Na het vertrek van Van Collem zijn er diverse dirigenten geweest, totdat in 2000 Marja Timmer het dirigeerstokje overnam. En zij is er nog steeds. “Het repertoire is bij Marja duidelijk aangepast aan deze tijd”, zegt Nel. “Vanaf haar komst is het aantal leden in het koor gaan groeien. Toen zij kwam waren er slechts elf leden en Marja bracht veel vrienden en kennissen mee en bracht het aantal leden naar de dertig. Door de coronaperiode is dit wat teruggelopen naar 28.”

Nel vindt Marja een perfecte dirigent. Ze is precies en ze komt leuk en fijn over. Ze helpt je graag met moeilijke stukken en de uitspraak van anderstalige woorden.

Optredens

Het koor geeft zo af en toe haar medewerking aan kerkdiensten in de Hervormde kerk. Verder geeft het koor in deze kerk (kerst)concerten. En zij treedt zo af en toe op in bejaardenhuizen. Ook buiten Haastrecht zijn er optredens. Enthousiast vertelt Nel dat ze een keer in de Sint-Janskerk in Gouda met diverse andere koren zijn wezen zingen. Verder in Krimpen aan de IJssel met diverse koren uit de Krimpenerwaard en zelfs in de Doelen in Rotterdam waar zij door een vakjury beoordeeld werden.

Activiteiten

In de beginjaren was Nel penningmeester van het koor. Daarna had ze diverse taken als koffie schenken bij repetities, het bladmuziek regelen en jaarlijks bloemen verkopen in het dorp om de kas te spekken.

Nel kijkt met groot genoegen terug op vijftig jaar lidmaatschap bij Nieuw Leven/Vita Nova. “Ik vind het altijd heel fijn om op de woensdagavond van 8 tot 10 uur te gaan zingen. Ik heb het altijd als heel prettig ervaren. Ik ga er nog even mee door.”

Cees Reichard

Nel zit tijdens het zingen vooraan in het midden.
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 1 uur geleden
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 18 uur geleden
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 19 uur geleden
Ben je benieuwd hoe het is om een muziekinstrument te bespelen?
Open Muziekochtend in de Thuishaven 23 uur geleden
Boezemmolen nummer 6: wieken in de wind.
Open molendag gisteren
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 17 mei, 09:00
Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 16 mei, 18:00
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 16 mei, 17:00