Afbeelding

Marcel Heijmans: twintig jaar ondernemer

Algemeen

De vrolijke, actieve en betrokken supermarkteigenaar Marcel Heijmans is twintig jaar ondernemer. Wie in Oudewater kent hem niet? Hij staat altijd met een glimlach én praatje voor zijn klanten klaar, is sponsor van bijna alles wat er wordt georganiseerd in de stad en speelt in menig musical. Bovendien is hij zeer trouwe adverteerder in De IJsselbode. Dat verdient een portret!

Twintig jaar, hoe zit het ook alweer?

Twee jaar geleden vierde hij toch ook een jubileum? Klopt, toen was Marcel dertig jaar werkzaam in Oudewater. Maar op 19 november 2001 werd hij officieel zelfstandig ondernemer. “Twintig jaar geleden heb ik de stap gewaagd om de supermarkt Golff van de toenmalige eigenaar over te nemen. Veel mensen dachten toen al dat het mijn winkel was, dus het was vooral een papieren aangelegenheid. Dat ik de winkel heb kunnen overnemen heb ik te danken aan mijn oom Theo en tante Ans Scharenburg.”

Adverteren in De IJsselbode

In alle jaren dat Marcel supermarktmanager is, adverteert hij in De IJsselbode. “Vroeger met een hele pagina, nu met een halve. In het verleden leverden we de advertentie aan op een plaat, die op de pers ging. Die plaat kwam vanaf het hoofdkantoor met de post. Dat was nog weleens op het nippertje natuurlijk. Dan werden we al gebeld door Heno: waar blijft de advertentie?”

Daar wordt hij blij van

“Het leukste aan het vak vind ik alle fantastische medewerkers en leuke klanten die er in al die tijd zijn geweest. Laatst gaf ik een feest in Broeck. Dat was zo fantastisch leuk. Er waren mensen in de leeftijd van 13 tot en met 65 jaar. Iedereen had een geweldige avond samen. Dat maakt me ontzettend trots.”

Hij kent (bijna) al zijn klanten

“Ik zie hele families in mijn winkel. Kinderen die vroeger met hun ouders mee kwamen en nu met hun eigen kinderen. Ook als klanten nieuw in Oudewater wonen, spreek ik ze graag even aan. Vaak zijn ze dan behoorlijk verrast dat ik dat doe.”

Marcel is een hele leuke werkgever

Vanwege zijn jubileum werd Marcel overladen met cadeautjes, goede wensen en knuffels van medewerkers. “Dat ontroert me. Waar heb ik dat allemaal aan te danken? Voor mij is het vanzelfsprekend dat ik goed voor de medewerkers zorg. Als we tevreden zijn, dan beloon ik dat met een goed salaris. Ik vind het belangrijk dat medewerkers het naar hun zin hebben in het bedrijf. Als een moeder dan in de winkel komt en zegt: ‘Mijn zoon komt elke dag met een glimlach thuis’, dan vind ik dat onbetaalbaar!”

Als hij een boek zou schrijven

“Dan zou het ‘Mijn leuke werk’ heten. Het zou bomvol staan met anekdotes over klanten en alle leuke dingen die ik heb meegemaakt. Natuurlijk zou het ook gaan over Oudewater, waar ik al meer dan de helft van mijn leven werk. Ja, ik durf mezelf een Geelbuik te noemen.”

Marcel als burgemeester van Oudewater?

“Die vraag wordt me vaker gesteld. Toen de vorige burgemeester Pieter Verhoeve naar Oudewater kwam zei hij: ‘Ik heb gehoord dat jij de generaal bent. Ik kom me even voorstellen: ik ben de nieuwe burgemeester. Met burgemeester Danny de Vries heb ik een keer een wijntje gedronken. Hij bracht me terug, ik zat toen in rolstoel, over de markt. De hele markt ging applaudisseren. Haha, dat was heel bijzonder!”

Supermarkt Heijmans is een familiebedrijf

Coop Heijmans is een echt familiebedrijf. Zonder het vertrouwen van zijn (ex)vrouw Petra en zijn drie kinderen, had hij het niet gered. “Ik heb heel hard en veel gewerkt, dat is niet altijd leuk geweest voor mijn gezin. Onze drie zoons stonden al van jongs af aan in de winkel, pakten broodjes in en sorteerden de lege flessen. Glenn en Mitch willen het in de toekomst graag overnemen. Ze werken nu fulltime in de winkel en doen het fantastisch, ik durf het volledig aan ze over te laten, en aan de rest van mijn top-medewerkers! Ook Petra werkt nog steeds in het bedrijf. Ik ben daar dankbaar voor.”

Dit zeggen zijn zoons

Speciaal voor dit twintig jarig jubileum hebben we ook zoons Mitch en Glenn gevraagd hoe ze hun vader zien, en wat ze van hem leren als ondernemer.

Mitch: “Marcel is een gastheer, vriend van iedereen en bovenal een supervader! Ik lijk op hem in mensenmens zijn en zet ook graag andere voor me, zoals hij ook doet. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat je moet vallen en opstaan om dingen te leren en altijd door moet blijven gaan met je hoofd omhoog. Ik wens hem al het geluk en gezondheid in de wereld want dat heeft hij verdiend na al die jaren hard gewerkt te hebben.”

Glenn: “Marcel is een echt mensenmens. Hij kent iedereen in Oudewater en iedereen kent hem. Dit komt vooral door de betrokkenheid die hij heeft met Oudewater. Wat ik van mijn vader heb geleerd is vooral het organisatorische gedeelte en ‘Sterk in je schoenen staan en vechten voor wat je recht is’. Ik wens hem nog vele gezonde jaren toe vol gezelligheid en plezier.”

Afbeelding
Dichterbij Paulina 45 minuten geleden
Afbeelding
Spaaractie met veel enthousiasme ontvangen! 1 uur geleden
Afbeelding
Opeens is het seizoen voorbij voor VVL 2 uur geleden
Afbeelding
De competitie is gespeeld; De laatste verslagen 6 uur geleden
Afbeelding
Dijk- en oeververbetering Gekanaliseerde Hollandsche IJssel Willeskop 7 uur geleden
Afbeelding
Open muziekochtend bij muziekvereniging Concordia in Haastrecht gisteren
Afbeelding
Suppen voor een schone IJssel 29 mei, 19:00
Afbeelding
Klimop 29 mei, 17:00