Hoofdprijzen waren er voor Gerda Nijenhuis, Anna en Suus Vermeulen en André Groen.
Hoofdprijzen waren er voor Gerda Nijenhuis, Anna en Suus Vermeulen en André Groen. Hester van der Vlist

Kleinveetentoonstelling in Haastrecht

Algemeen

Uitgenodigd worden bij Kleinveetentoonstelling in de Thuishaven voelt als een eer, maar brengt ook vragen met zich mee, want wat moet de verslaggever zich voorstellen bij deze tentoonstelling? Het is een doorlooplocatie, vandaar dat iedereen welkom is met een mondmasker.

Vriendelijk welkom geheten met een kopje koffie, neemt de secretaris de tijd om uit te leggen dat de pluimvee- en konijnenfokvereniging is ontstaan in 1943. De kippen, hoenders, kunnen niet aanwezig zijn op de tentoonstelling, vanwege de vogelgriep. De konijnen die meedoen aan de ‘wedstrijd’ hebben een oormerk, zijn ingeënt en de dierenarts controleert alle vaccinatiebewijzen. Deze wedstrijd zijn er twintig personen die hun konijnen laten beoordelen door de drie keurmeesters. Dit jaar zijn er twaalf rassen aanwezig; zoals een Vlaamse Reus, Lotharinger, Hulstlander, Duitse Hangoor en een Rode Nieuw Zeelander. De vereniging telt ongeveer veertig leden er is altijd plek voor nieuwe leden!

De heer Van Alphen stelt drie duivensoorten: Belgische postduiven, Triples en Kroppers ten toon. Bevlogen vertelt hij over zijn passie voor de duiven, die voortkomt uit zijn eigen jeugd. Mike Tyson, voormalig bokser, fokt ook postduiven! De eerste klap die Mike Tyson ooit uitdeelde was aan de man die zijn geliefde duif voor zijn ogen doodmaakte. Terecht: een goede duif is goud waard.

“Als een duif voer oppikt komt het als eerste in de krop terecht waar het voorgeweekt wordt en daarna belandt het in de kliermaag en de spiermaag. Er zijn twee soorten Kroppers: kroppers die hun kropvel op kunnen blazen en Kroppers die dat niet kunnen. “Maar de rest van de informatie kun je teruglezen op internet”, zegt de heer Van Alphen bescheiden. Er loert nu een kropper die zijn kropvel op kan blazen, naar de afgeleide verslaggever, dit maakt indruk.

Live kennisoverdracht

Het leuke aan deze vrij toegankelijke tentoonstelling is, dat de fokkers kennis en ervaring bezitten en deze informatie op een passievolle manier willen overbrengen. Dit geeft een andere beleving dan elke internetpagina die ingetypt wordt. Alhoewel, Mike Tyson met de postduif spreekt meer tot de verbeelding, wanneer dit ingetypt wordt bij google afbeeldingen.

Op donderdagavond werd de tentoonstelling opgebouwd. Op vrijdag vond de keuring plaats, waarna een winnaar naar voren kwam. Andere jaren waren de dieren te bewonderen voor publiek. In verband met de huidige restricties, is het programma ingekort. Zaterdag vond om 15.00 uur de prijsuitreiking plaats.

De hoofdprijzen werden gewonnen door:

Fraaiste konijn is een Hulstlander van Gerda Nijenhuis

Fraaiste konijn in de C-klasse (geboren na 1 mei 2021) is een Tan van André Groen

Fraaiste konijn van een jeugdlid is een Duitse Hangoor van Anna Vermeulen

Fraaiste konijn op 1 na van een jeugdlid is een Duitse Hangoor van Suus Vermeulen

De ‘Jan van Eijk’-herinneringsbeker die uitgereikt wordt voor de beste vier konijnen van een inzender is gewonnen door Gerda Nijenhuis.

Hopelijk kan de tentoonstelling volgend jaar, weer als vanouds, in het derde weekend van november plaatsvinden en kan iedereen jong/oud de tentoongestelde kleinveedieren aanschouwen.

Verdere informatie kunt u vinden op www.nutensport-stolwijk.nl.

Hester van der Vlist

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 2 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 5 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 19 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 21 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00