In alle 'Verhalen van Oudewater' zijn kinderen de hoofdpersonages.
In alle 'Verhalen van Oudewater' zijn kinderen de hoofdpersonages. pr

Verhalen van Oudewater

Algemeen

Op de website van de Geschiedkundige Vereniging Oudewater staan veel verhalen over de geschiedenis van Oudewater. Nieuw zijn de verhalen voor kinderen en over kinderen die ooit in Oudewater geleefd zouden kunnen hebben. Een aanrader. Aanleiding om deze verhalen te schrijven was de vraag van wethouder Walther Kok om een manier te zoeken om de lokale geschiedenis laagdrempelig te presenteren voor het onderwijs. De verhalen zijn geschreven door Nettie Stoppelenburg.

Zij is gewend verhalen van vroeger te vertellen. Maar voor kinderen verhalen schrijven was nieuw voor haar. “Ik heb me laten inspireren door boeken uit de serie ‘Vet-Out’, daarin zijn veel spannende verhalen te vinden over de geschiedenis van Europa en de Gouden Eeuw. Maar ook een boek ‘Verhalen van Gouda’ waren een inspiratiebron.” Ze had gesprekken met docenten, zowel binnen als buiten Oudewater werkzaam, en werd geadviseerd door de cultuurcoördinator Saskia Wulterkens. Om het voor docenten gebruiksvriendelijk te maken, zijn de verhalen ingedeeld in de ‘Tijdvakken van De Rooy’, zoals die in het onderwijs worden gebruikt. Ze zijn ook gekoppeld aan de ‘Hoofdlijnen’, zoals die in de nieuwe Canon van Nederland worden gepresenteerd.

Elk verhaal is gerelateerd aan één of meerdere plekken of gebeurtenissen in Oudewater. Kinderen zijn de hoofdpersonen en meestal zijn het verzonnen personages. Nettie; “Ik deed veel onderzoek naar hoe de situatie in een verhaal was. Ik bezocht bijvoorbeeld een brandweermuseum om te bekijken hoe er vroeger een brand werd geblust. Maar ook de infrastructuur in een bepaalde tijd. In een verhaal wordt al deze informatie verweven en daarmee schets je echt een plaatje hoe het toen was.”

Nettie werkt veel op scholen en met kinderen. “Laatst had ik een klas bij het schilderij van de Oudewaterse Moord. Toen heb ik mijn verhaal voorgelezen dat ik hierover voor kinderen had geschreven. Het was muisstil!” Er staan nu veertien verhalen op de website van de Vereniging. Ze zijn te vinden onder het kopje ‘Verhalen van Oudewater’. De bedoeling is dat er nog meer verhalen bijkomen. Ook volwassenen vinden ze leuk. Iemand zei; “Nu kan ik het allemaal veel beter onthouden.” Kinderen kunnen ze zelf makkelijk opzoeken op de site en ook docenten weten nu dat ze er staan en kunnen ze gebruiken. Allerlei bekende en minder bekende gebeurtenissen van Oudewater vind je in de verhalen terug. Een docent vroeg aan Nettie; “We zijn op zoek naar verhalen waarvan de nazaten nog in Oudewater wonen.” Ook die verhalen staan er nu tussen.

Dus kijk en lees en verbaas je; kijk op de website van de Geschiedkundige Vereniging Oudewater bij ‘Verhalen van Oudewater’.

Margreet Nagtegaal