Een aandachtig luisterend gehoor.
Een aandachtig luisterend gehoor. Cees Reichard

Koffie-inloop in Ons Honk

Algemeen

Ilse van Gelder geeft lezing over dementie

WelZijn Krimpenerwaard organiseert elke donderdag in Ons Honk in Vlist een koffie-inloop van 10.00 tot 11.30 uur. Gelijktijdig is er ook het WelZijnspunt waar welzijnsadviseur Ytie Medema de mensen van alle leeftijden met vragen te woord staat. Zij heeft nauw contact met alle hulpverleners in de Krimpenerwaard, o.a. huisartsen, maatschappelijk werk, gemeente en weet bij hulpvragen snel de juiste weg te vinden.

Afgelopen donderdag kwamen ruim twintig Vlistenaren gezellig in ons Honk koffiedrinken. Allereerst werd uitvoerig de vijftigste verjaardag van Ytie Medema gevierd. Daarna gaf Ilse de Gelder van Tandem (Transmurale Attentie Naast Dementie) als casemanager een lezing over dementie en Tandem. Tandem is een samenwerkingsverband van Vierstroom Zorgthuis, De Zellingen, en Zorgpartners Midden-Holland. Zij geeft hulp bij dementie. Adviseren en informeren over wonen en activiteiten.

Informatie en begeleiding

De aanwezigen kregen uitvoerig te horen wat dementie is en welke symptomen er zijn om het te herkennen. Mensen met dementie en hun naaste omgeving hebben vaak behoefte aan meer informatie en begeleiding. De casemanager van Tandem kan deze mensen deskundig en persoonlijk begeleiden. Zij leert hen omgaan met de ziekte en beperkingen. De behoefte aan ondersteuning en zorg varieert sterk. Veel aandacht had Ilse de Gelder voor de mantelzorg.

De aanwezigen kwamen met eigen verhalen en ervaringen. Ilse zegt dat ze het leuk vindt om op dit soort bijeenkomsten over dit onderwerp te komen vertellen en ze vindt het interessant om ervaringen van anderen aan te horen. Ze vond het prettig dat diverse mensen hun verhaal deden, want door naar elkaar te luisteren leer je ook van elkaar.

Welzijnsadviseur

De welzijnsadviseur zegt dat de koffieochtenden goed bezocht worden. Ze probeert één keer per maand een spreker met een boeiend onderwerp uit te nodigen. Op deze ochtend was dat dus Ilse de Gelder over dementie. Ook is bijvoorbeeld wethouder Léon de Wit (VGBK) langs geweest en de Rabobank was eens over bankzaken te gast. Op donderdag 23 december worden er kerststukjes gemaakt. Heel leuk vindt Ytie dat vanuit deze groep de Beweegroute Vlist is ontstaan. Mirjam Jongerius en Kees Spruit hebben dit uitgewerkt. WelZijn Krimpenerwaard heeft diverse vergunningen aangevraagd en wethouder de Wit heeft het officieel geopend.

Ytie Medema ondervindt in Vlist een grote saamhorigheid. “Het is hier altijd gezellig. Dat ondervind ik ook vandaag weer met de aandacht voor mijn verjaardag. Zelfs ons Honk is versierd en er was een Sara.”

Voorafgaand aan de koffie-inloop gaat Mirjam Jongerius elke week om negen uur met een groep in de buitenlucht een uurtje sporten in de vorm van een wandeling met onderweg allerlei gymoefeningen.

Andere activiteiten in Ons Honk

Kledingbeurs

Dorpsvereniging Vlist organiseert met WelZijn Krimpenerwaard het komend weekend in Ons Honk een Kledingbeurs. Men kan o.a. kleding uitzoeken van de kringloopwinkel Dorcas uit Schoonhoven. Zij hebben prachtige kleding voor de herfst en komende feestdagen. Om je garderobe compleet te maken zullen er ook sieraden, tassen en schoenen zijn. Naast Dorcas komen nog anderen hun kleding presenteren. Tijdens deze beurs zal Hellen van Buuren van Four Seasons in Kleur en Stijl geregeld een kleurenanalyse geven. Stijladvies over kleur en combineren, pasvorm, casual en zakelijke kleding. Kosten hiervoor zijn 20 euro per persoon. Ook is er aandacht voor nagelverzorging en worden er bloemen verkocht. Op deze wijze worden in Vlist verwenmomenten gecreëerd.

Deze kledingbeurs is op vrijdag 12 november van 19.00 tot 21.30 uur en op zaterdag 13 november van 09.30 tot 11.00 uur.

Wandel mee

Elke tweede woensdagmiddag van de maand is vanaf 14.30 uur ‘Wandel mee’.

Dit is een initiatief van Mirjam Jongerius om samen te gaan wandelen en verschillende routes in de Vlisterse omgeving vanuit Ons Honk samen te verkennen. Na afloop is er altijd nog een drankje. Op woensdag 10 november is het weer zo ver.

Bierproeverij

Speciale bieren worden vanuit België ingevlogen voor de Bierproeverij in Ons Honk. Stuk voor stuk worden deze geproefd en welk bier wordt als lekkerste gekozen.

Op vrijdag 19 november wordt om 20.00 uur gestart met de proeverij. Kosten zijn 6.00 euro per persoon. Deze activiteit is alleen voor leden van de dorpsvereniging.

SooS voor de jeugd

In samenwerking met jeugdwerk Krimpenerwaard wordt elke laatste vrijdagavond van de maand een Jeugd SooS georganiseerd. Jongeren tussen de 9 en 18 jaar zijn vanaf 19.30 uur welkom in Ons Honk om bijvoorbeeld te komen te chillen met hun vrienden.

Eerstvolgende bijeenkomst is op vrijdag 26 november.

Cees Reichard

Afbeelding
Ilse de Gelder geeft informatie over dementie.
Boer Gerbrand bij zijn koeien.
Montfoortse boer plant 500 bomen en struiken 1 uur geleden
Afbeelding
Oranjevereniging Koningin Juliana Haastrecht vierde haar 110-jarige bestaan 2 uur geleden
Afbeelding
Snelladen in Oudewater 3 uur geleden
De organisatie van de Oranjevereniging mag terugkijken op een geslaagde Koningsdag.
Koningsdag Hekendorp 4 uur geleden
Afbeelding
Anders kijken naar je gezin? gisteren
Afbeelding
Wandelchallenge van start 28 apr, 17:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 28 apr, 12:00
Afbeelding
Nog meer kampioenen bij volleybalvereniging Jupiter 27 apr, 17:00