Deze foto van Piet van der Wildt en Lex van Wijk werd vorig jaar genomen voorafgaand aan de expositie die toen niet door ging.
Deze foto van Piet van der Wildt en Lex van Wijk werd vorig jaar genomen voorafgaand aan de expositie die toen niet door ging. Sjoukje Dijkstra

Vijfde In ‘t Atelier

Algemeen

Expositie fotograaf Jan Donders met HandEnKunst

‘Dat is het leukste van kunst maken: jezelf verbazen…’

Op 27 en 28 november van 12.00 tot 17.00 uur is het weer zover. Dan kunnen kunstliefhebbers hun hart ophalen ‘In het Atelier’ aan het Klaverpad 6 in Montfoort. Het is voor de vijfde keer dat de 21 kunstenaars van Montfoorts Kunstenaars Collectief hun kunst gedurende een weekend tentoonstellen. De expositie werd inmiddels al twee keer verplaatst. Driemaal is scheepsrecht, hoopt het Kunstenaars Collectief Montfoort. Ze zijn vastbesloten om het toch door te kunnen laten gaan. “Desnoods gaan we naar buiten…”

Het MKC-atelier zal met looproutes volledig ingericht worden volgens de geldende RIVM-regels, zodat de gemiddeld 200 tot 500 verwachte bezoekers de kunst op voldoende afstand kunnen bewonderen. Het werken in het atelier is ook een van de weinige activiteiten die ook tijdens corona periode nog door konden gaan, omdat gewaarborgd werd dat kunstenaars op voldoende afstand van elkaar kunnen werken. Dat vertelt Piet van der Wildt van het Montfoorts Kunstenaars Collectief. Hij zegt dat ze er alles aan doen om de veiligheid te waarborgen: “Mensen komen niet tegelijk, maar gespreid. Dus is het nooit heel erg vol. Het enige is dat mensen nog wel eens blijven plakken. We hebben dan twee mensen per lokaal die mensen te woord staan en zorgen voor doorstroming. Desnoods doen mensen een tweede ronde als het nodig is…”

Vooralsnog kan iedereen die dat wil, gewoon komen wanneer hij of zij dat leuk lijkt. Reserveren is niet nodig. Wel wordt de QR-code gescand bij de ingang. “Mochten dingen anders worden, dan zullen we dat te zijner tijd wel bekend maken. Vooralsnog gaan we er van uit dat we net als altijd een mooie doorloop hebben, en dus daarmee coronaproof zijn. Op zondag is het meestal iets drukker dan op zaterdag”, meent hij. Lex van Wijk, die verantwoordelijk is voor deze activiteiten van het atelier vult aan: “Mocht het nodig zijn, dan kunnen we ook deuren en ramen openzetten. Zo kunnen we het zelfs helemaal naar buiten brengen met kraampjes en dergelijke.”

Beiden hebben er bijzonder veel zin in. Ze hopen dat de mensen echt verrast zullen worden. Het atelier staat weer helemaal open. Bezoekers kunnen de kunstenaars ontmoeten en hun werk bezichtigen. De workshop ruimte is ingericht als galerie, waar de geselecteerde kunstwerken van 21 deelnemende kunstenaars bewonderd kan worden. Tegelijkertijd exposeert Jan Donders uit NIeuwegein zijn fotografie project HandEnKunst, de handen van de 21 kunstenaars in actie met het kunstwerk.

21 leden

Het was 5 september zes jaar geleden dat het MKC Atelier werd geopend. Lex is sinds vier jaar lid. In totaal heeft het Montfoorts Kunstenaars Collectief 21 leden en zit daarmee vol. Aspirerende kunstenaars, die graag lid willen worden, kunnen zich aanmelden, maar belanden op een wachtlijst. Lex: “Als er dan een plekje vrij komt hebben we als commissie eerst een voorgesprek. Dan kijken we of iemand qua vaardigheden en kwaliteiten hier past. Iemand die net is begonnen, wordt vriendelijk gezegd zich eerst nog even verder ontwikkelen.” Piet beaamt dat, want: “het werkt beide kanten op. Iemand moet zich ook plezierig voelen bij ons, en qua werk zijn of haar activiteiten durven etaleren binnen een club van 21 kunstenaars.”

Piet: “Mensen worden altijd weer verrast door de verschillende kunstvormen die we hier laten zien. Natuurlijk zijn er schilderijen in acryl en olieverf, maar er zijn ook kunstenaars die werken met hout, brons, steen, textiel, keramiek, papier-maché en roestvrij staal.” Het leuke van de club vindt Piet dat ze elkaar regelmatig zien. “Tijdens zo’n weekend zijn bezoekers soms geraakt door wat we doen. We horen dan vaak de vraag: hoe kom ik zover? Eigenlijk is ons advies dan altijd: neem les. Begin eerst zelf eens wat met uitproberen. Kijk of het je bevalt. Dan kan het zijn dat je na een maand zegt: Leuk, maar laat maar… of je hebt je passie gevonden, waar je helemaal in op gaat. Je moet uitvinden waar je hart ligt. Dat hoeft niet per sé schilderen te zijn, maar als het dan toch schilderen is zijn er ook weer tien verschillende manieren van schilderen, op een variëteit van vlakken en met diverse technieken. Dat is het leukste van kunst maken: jezelf verbazen. Dat is wat je mensen gunt. Dat ze dat vinden.”

Voor meer informatie over het Atelier: www.montfoortskunstenaarscollectief.nl

Sjoukje Dijkstra

Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 7 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 8 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 9 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 9 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 10 uur geleden
Afbeelding
Boomband spijkeren 13 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 15 uur geleden
Afbeelding
Oud IJzer actie Ons Genoegen 18 uur geleden