Met de arrenslee werd er een ritje op het ijs in de Vlist gemaakt.
Met de arrenslee werd er een ritje op het ijs in de Vlist gemaakt. pr

Haastrechtse IJsclub brengt de geschiedenis van de vereniging in kaart, helpt u mee?

Algemeen

In 1884 werd “door eenige leden van Haastrechts Burger-Sociëteit den wensch geuit om in navolging van naburige gemeentens eene IJsclub te Haastrecht op te richten”. In 1888 werden de statuten door koning Willem III goedgekeurd en zo werd de Haastrechtse IJsclub een feit.

Haastrechtse IJsclub brengt de geschiedenis van de vereniging in kaart, helpt u mee?

Enthousiast worden we welkom geheten bij de ijsclub in Haastrecht door de voorzitter en de secretaris. Zelfs als je al jaren in Haastrecht woont, is het lopen naar het ijsclubgebouw een uitdaging, normaal bereik je het ijsclubgebouw tenslotte via de dichtgevroren Vlist. Eenmaal gesetteld in het gebouw van de ijsclub en anekdotes ophalend en verlangend uitkijkend naar de lichtslangen, die je zo graag boven de Vlist zou willen zien, komt de ijsclubvereniging weer tot leven.

De voorzitter vraagt zich ieder jaar wel een keer twijfelend af of het hem en de vrijwilligers weer zou lukken om de ijsbaan te creëren, mocht het ijs dik genoeg zijn. Hij stelt mij direct gerust, dat komt altijd weer goed, want zodra het E-woord (ook wel de Elfstedentocht) in het nieuws komt, dan gaat het bij de meeste inwoners van Haastrecht en omgeving kriebelen. Ze willen maar één ding: de ijsbaan op en richting de Polder. Alles wordt dan in werking gezet om dit door de vereniging voor elkaar te krijgen, want ja die paar dagen per jaar dat het kan moet het ook echt gebeuren.

In de jaren ‘80 en ‘90 waren er zes momenten waarop de ijsbaan van dienst was voor de inwoners van de Krimpenerwaard en ver daarbuiten. Menigeen die je vraagt naar herinneringen met betrekking tot de ijsclub zal refereren naar het saamhorigheidsgevoel. Bussen vol mensen kwamen vroeger naar Haastrecht om te schaatsen. Met de schaatsen om de nek kwamen ze naar de ijsvereniging. Haastrecht bruist op die momenten.

Visie

Omdat de temperatuur op aarde stijgt en de kans op strenge winters afneemt, kijkt de vereniging op andere manieren om de beleving van ‘schaatsen op natuurijs’ door te geven aan volgende generaties. Via samenwerking in dorp en regio ontplooien we initiatieven die raakvlakken hebben met onze belangrijkste activiteit: het prepareren van een veilige ijsbaan op de Voorboezem en/of de Jan Faaij Landijsbaan.

  1. Missie van de vereniging is:
  2. ‘Schaatsen op natuurijs is
  3. Hollands Immaterieel Erfgoed
  4. dat we willen behouden, bewaken
  5. en overdragen.’

Het doel is dat de jeugd van Haastrecht en omgeving kennis maakt met de beleving van het prachtige winterlandschap in de polder, de schaatstechnieken leert en de saamhorigheid en de gezelligheid ervaart die bij (strenge) winters horen. De kleindochter van de penningmeester maakte kennis met ijs en schaatsen aan de hand van haar opa op de Jan Faaij Landijsbaan. Nu blijkt dat dit meisje talentvol is in de schaatssport.

Voorbeeld van een anekdote en foto:

‘De strenge winter van 1996

Zoals altijd gaan we met strenge vorst en schaatsijs naar de Vlist. Een geweldige tijd, die ijstijd bij de Stokkenbrug.
De brug opendraaien en dan met een klomp om tol vragen voor de schaatsers die erdoor mochten. Er was altijd een grote pan warme erwtensoep. Oma zwierde altijd heel graag met een buurjongen die heel goed kon leiden.” Met de arrenslee werd er een ritje op het ijs in de Vlist gemaakt.

Tentoonstelling

In samenwerking met de Historische Vereniging Haastrecht wil de Haastrechtse IJsclub de geschiedenis van de club in beeld brengen. De inbreng wordt voor verschillende doeleinden gebruikt in het kader van de overdracht van Hollands Immaterieel Erfgoed aan volgende generaties, maar ook om er nu al samen veel plezier aan te beleven.

Concreet wordt er gewerkt naar een tentoonstelling in het clubgebouw van de ijsclub voor alle leeftijden.
Heeft u of uw ouders/ grootouders materiaal dat de vereniging mag gebruiken, dan is dit van harte welkom. Te denken valt aan: posters, borden, foto’s, filmpjes, verhalen, anekdotes en mooie herinneringen.

U kunt het materiaal afgegeven of in de brievenbus doen bij:
Ton Bras, Erasmustraat 37
2851 TA HAASTRECHT

De inbreng kan gemaild worden naar:
voorzitter@haastrechtseijsclub.nl
t.a.v. Ton Bras
of
secretaris@haastrechtseijsclub.nl
t.a.v. Waldo Schoonderwoerd

Kijk op de site www.haastrechtseijsclub.nl voor meer informatie.

Ook op de facebookpagina kun je actuele informatie vinden.
We raden je aan deze tijdens vorstperioden te raadplegen:
www.facebook.com/HaastrechtseIJsclub

‘De Haastrechtse IJsclub bereidt zich altijd voor op de komende vorstperiode!’

Hester van der Vlist

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Traditionele rommelmarkt in Haastrecht 48 minuten geleden
Afbeelding
Zangmiddag in Waarder 7 uur geleden
Afbeelding
Het eerste seizoen van de Jupiter Sportspeeltuin een groot succes 10 uur geleden
De Herder in al zijn glorie langs de Hollandse IJssel, rechts molenaar Dries van Beek
Molen de Herder in Willeskop gisteren
Het Recreantentoernooi wordt gesponsord door Overbeek-transport BV Rotterdam en Van der Voet Assurantiën BV Haastrecht.
Tafeltennisvereniging TOP organiseert Recreantentoernooi 14 apr, 17:00
Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 14 apr, 12:00
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 13 apr, 19:00
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 13 apr, 14:00