Foto bestuur v.l.n.r.: Nick Paulus, Yoro van der Gun, Martijn de Goeij, Levi Slootjes en Bart van Brenk.
Foto bestuur v.l.n.r.: Nick Paulus, Yoro van der Gun, Martijn de Goeij, Levi Slootjes en Bart van Brenk. Gerard van Hooff

Zaalvoetbalvereniging in Oudewater van start: FC Noort/Dubbele schaar

Algemeen

De schaar is in voetbaltermen een wapen dat slechts door weinigen wordt beheerst laat staan gebruikt. Bij het lezen van de naam F.C. Noort / Dubbele Schaar was de gedachte dat de ambitie wel heel hoog moest liggen dan ook niet ondenkbeeldig. Zou de vlag de lading dekken? In een gesprekje met Nick Paulus over de recent in de steigers gezette zaalvoetbalvereniging met deze naam, blijkt dat inderdaad het geval. ‘Een mens leeft niet bij (zaal)voetbal alleen’, zou een korte weergave kunnen zijn van het ambitieniveau dat door de nieuwe club wordt nagestreefd. Om in voetbaltermen te blijven; F.C. Noort wil zich gaan bewegen op een groot speelveld. Daar biedt niet alleen het onderkomen in de vorm van sporthal De Noort Syde letterlijk alle ruimte toe, maar ook het normen en waardenpakket dat aan de nieuwe vereniging ten grondslag ligt.

De Noort Syde als thuisbasis

Grote woorden, maar wel gefundeerd op ervaringen uit het voetbalverleden van (voorlopig nog) de heren. Spelers die vanuit de jeugd doorstromen naar de senioren die geen selectievoetbal willen spelen en zich niet kunnen aansluiten bij een ander team vallen in het diepe. Daarnaast valt voor velen de zaterdagmiddag weg door bijvoorbeeld werk. De oplossing zag zich in een zaalvoetbalvereniging met in ieder geval de thuiswedstrijden op de vrijdagavond. Voor de thuiswedstrijden kan FC Noort namelijk sporthal De Noort Syde op vrijdagavond als thuisbasis benutten vanaf 21:30 uur. Voor uitwedstrijden is men afhankelijk van de schema’s die de tegenstanders aangeven. Het eerste team - er moeten er meerdere volgen - is ingedeeld in de derde klasse van de KNVB en de spelers zijn op een na afkomstig uit voormalige Unio- en OVS-gelederen. Ook aan een damesteam wordt gedacht.

Zelfstandige vereniging

Bij de totstandkoming, uitgevoerd door Yoro van der Gun, Levi Slootjes en Martijn de Goeij, is uiteindelijk gekozen voor een zelfstandig bestaan. De wil om de eigen creativiteit erop los te laten, heeft de heren doen besluiten om de touwtjes zelf in handen te nemen. Dus los van de FC Oudewater. Die is trouwens wel adviserend geweest waar het ging om de technische kant van de oprichting, zoals de relatie ten opzichte van de KNVB. Een gevoel van concurrentie is niet aan de orde. Een samenwerking is daarentegen zeer waarschijnlijk.

Paars en wit zijn onze kleuren

De gekozen outfit heeft niet alleen een moderne uitstraling - paars/wit - maar biedt ook plaats voor sponsoring. Daarvoor heeft het huidige bestuur al de nodige denkbeelden ontwikkeld en op de sociale media naar voren gebracht. Op 22 oktober wil de vereniging zich officieel presenteren en zal het tenue op paspoppen te zien zijn. Er is die dag meteen al aansluitend een feestavond en het voornemen is dat het niet bij die ene avond zal blijven. Het uitgaansleven in Oudewater op de vrijdagavond een nieuw geluid geven is daarom een prima doelstelling. Ook op dat vlak willen de zaalvoetballers vernieuwend zijn en lijken ze in Anton van Hemert een goede partner te hebben gevonden. Tevens zal de bekendheid van het zaalvoetbal worden gepropageerd bij de rest van Oudewater door middel van sportevenementen en moet men niet vreemd opkijken als er een Kerstmarkt of iets dergelijks wordt georganiseerd.

Oefening baart kunst

Vooralsnog moeten de leden zich bekwamen in het spelletje zelf. Dat zal voor veldvoetballers een omscholingsproces betekenen met andere regeltjes, spelen met vier veldspelers en een keeper, tijdstraffen, positioneren, krachten verdelen en technische vaardigheden aanleren. Nick; “Het is toch een andere tak van sport”. Tjeerd Slootjes gaat de coaching voor zijn rekening nemen en de sociale mediakanalen vertellen uitgebreid over de visie, de sponsormogelijkheden en de doelgroepen. O, ja, de competitie is al van start gegaan, 8 punten uit 5 wedstrijden. Een prima begin voor een startende vereniging. Voor nu is F.C. Noort / Dubbele Schaar te volgen op de social media kanalen Instagram en Facebook onder de verenigingsnaam. De website www.fcnoortds.nl is nog onder constructie.

Gerard van Hooff

Het te dragen tenue.
Afbeelding
Boek een arrangement bij De Ballensnoeperij 3 uur geleden
Afbeelding
BMM Band met live muziek 'From The Sixties Till Now' 20 uur geleden
Hier - het is december 2023 - wordt minutieus gewerkt aan het restaureren van de beschilderingen van het priesterkoor.
Stichting Reddingsplan Franciscuskerk Oudewater maakt restauratie priesterkoor mogelijk 22 uur geleden
Team 226 'Zorgpartners Midden-Holland'.
De Roparun in het pinksterweekend weer van start 23 uur geleden
Het opbrengen van N.S.B.-ers op 5 mei door twee priesterstudenten uit MegenFrans de Roode en Evert Hardesmeets, die ondergedoken zaten bijHein Blom in de Hekendorpse Buurt (nu kinderdagverblijf Veld-Zicht).Zij speelden een belangrijke rol in het verzet.Evert Hardesmeets (rechts) zou later op de dag zich verstoppenin het huis van Van Vliet op het IJsselvere en er de nacht doorbrengen.
Oorlogsdagboek mei 1945 4 mei, 19:00
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 4 mei, 12:00
Afbeelding
Ingezonden Van de Sande 4 mei, 10:00
Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 3 mei, 17:00