Afbeelding
pr

Onderwaterdrainage in Groot-Keulevaart weer van start gegaan

Algemeen

In november 2020 zijn Klimaatslimme Boeren van start gegaan met de aanleg van het waterinfiltratiesysteem (WIS) in de polders ten oosten van de Vlist. Vanwege het broedseizoen moesten de werkzaamheden in maart worden stilgelegd. Onlangs is nabij de Provincialeweg en Hoenkoopse Rijweg in Groot-Keulevaart deel 2 van het aanleggen van de onderwaterdrainage van start gegaan. De acht woonachtige melkveehouders doen hier aan mee.

Het gebied beslaat de drie polders Bonrepas, Vlist-Oosterzijde en Groot-Keulevaart. De bodem bestaat hier voor een belangrijk deel uit veen, maar er zijn ook percelen met een mengsel van veen, klei en zand. De boeren willen werken aan verduurzamen van de melkveehouderij. Dit doen ze door de aanleg van een waterinfiltratiesysteem. Bij lage grondwaterstand zorgen deze drains voor infiltratie, bij hoge grondwaterstanden voor ontwatering. Dit zorgt voor een vermindering van bodemdaling van 30-50% en draagt bij aan CO2-reductie. Daarnaast wordt de waterkwaliteit verbeterd en de biodiversiteit versterkt. De nattere percelen zijn in de zomer aantrekkelijker voor weidevogels omdat er meer voedsel te vinden is.

Binnen de drie polders willen 21 agrariërs hier hun bijdrage aan leveren en daarmee ook aan de klimaatdoelen. Dat doen ze door op 352 hectare WIS aan te leggen.

Subsidie voor dit project bestaat voor 50% uit EU-geld. De andere helft is afkomstig van het programma ‘Klimaatslim Boeren op Veen’. Daarnaast investeren de boeren, provincie Zuid-Holland, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de ANV’s en de gemeente Krimpenerwaard in biodivesiteitsmaatregelen, monitoring en duurzame bedrijfsvoering.

Cees Reichard

Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 2 uur geleden
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 4 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 7 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 9 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert 11 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 25 apr, 19:00
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 25 apr, 18:00
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 25 apr, 17:00