De spelers van de muzikale vertelvoorstelling 'Het Wassende Water': v.l.n.r. Janet van Diest, Gerda Hoogendijk en Jean Marie Dosogne.
De spelers van de muzikale vertelvoorstelling 'Het Wassende Water': v.l.n.r. Janet van Diest, Gerda Hoogendijk en Jean Marie Dosogne. pr

Verhalencafé gaat van start

Algemeen

In theater Concordia in Haastrecht organiseert de Verhalencompagnie op zondag 24 oktober haar eerste Verhalencafé van dit seizoen. Voor de pauze is er een open podium, daarna vertelt Gerda Hoogendijk ‘Het Wassende Water’ naar de gelijknamige roman van Hermen de Man. Janet van Diest en Jean Dosogne doen de muzikale begeleiding van dit verhaal.

Ruth Keuning van de werkgroep vertelt dat het Verhalencafé een simpele, maar o zo leuke formule heeft. Voor de pauze is het open podium voor iedereen die iets te vertellen heeft. Jong en oud, ervaren in vertellen of minder ervaren, kan hieraan meedoen. Hij/zij krijgt 10 minuten het podium. Tussen de verhalen door wordt een muzikale draad gespannen. De luisteraars kunnen door het muzikale intermezzo even loskomen van het verhaal en zich voorbereiden op de volgende. Na de pauze is er een voorstelling van een (semi) professioneel verhalenverteller.

Ruth vindt het ontzettend leuk dat de deuren van het Verhalencafé weer opengaan en dat men elkaar weer kan ontmoeten.

Open podium

Op 24 oktober begint Mieke Toor het open podium met een verhaal op rijm van ‘Jopie Haas’. Daarna gaat Hermine van Helden een humoristisch, Joods volksverhaal vertellen. Het gaat over een arme man die zijn gezin verlaat om niet langer tot last te zijn. Na twintig jaar keert hij terug als een rijk man. Hermine is medeoprichtster van de Verhalencompagnie en heeft vijf jaar meegedraaid.

Ruth Koning gaat als afsluiting voor de pauze de bezoekers uitnodigen om rondom een thema hun eigen verhaaltje, ervaring of belevenis te vertellen aan hun buurman. Ruth vindt dat het om het plezier gaat en dat je door het vertellen met elkaar in contact komt. “Het is om te laten voelen dat iedereen een verhalenverteller is.”

Actueel verhaal

Na de pauze zal Gerda Hoogendijk ‘Het Wassende Water’ vertellen. Het is het verhaal van een rijke boerenfamilie uit Hoenkoop dat zich rond 1920 afspeelt. Zoon Gieljan kan niet overweg met de straffe hand van zijn moeder. Hij verzet zich tegen de normen en tradities van de boerenstand. Hij gaat op zoek naar wat hem gelukkig maakt. Die zoektocht gaat niet vanzelf. Later in zijn leven wordt Gieljan gevraagd als hoogheemraad. Hij zet zich met hart en ziel in. Hij stijgt op de maatschappelijke ladder en in aanzien bij de boeren. Maar op een duistere nacht stijgt ook het water. Een verrassend actueel verhaal als het gaat over het wassende water van de Lek. Gerda is een geschoolde en ervaren verteller.

Het Verhalencafé begint om 15.00 uur en kost 10.00 euro p.p. Kaarten te bestellen via de website: verhalencompagnie.nl

De volgende Verhalencafés zijn op 13 februari, 10 april en op een zondag in juni. Ruth Keuning roept voor het open podium nog mensen op om verhalen van 10 minuten te vertellen. Het gaat niet om het perfecte verhaal, maar om het plezier om het te doen. Iedereen kan zich aanmelden via: info@verhalencafé.nl

Cees Reichard

Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 1 uur geleden
Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 16 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 17 uur geleden
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 20 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 22 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht gisteren
Afbeelding
Dertien mei gisteren
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 15 mei, 19:00