<p pstyle="BODY">Spelletjesmiddag in de Brede Vaart werd dan niet druk bezocht; het was wel gezellig.</p>

Spelletjesmiddag in de Brede Vaart werd dan niet druk bezocht; het was wel gezellig.

(Sjoukje Dijkstra)

Week van de ontmoeting

Het was gezellig! Het mag weer!

In kader van de Week van de Ontmoeting waren er vorige week diverse activiteiten in Oudewater, Montfoort en Linschoten. De ene activiteit trok daarin meer mensen dan de andere. Het initiatief - in kader van de landelijke Week tegen de Eenzaamheid - leek op veel plekken succesvol. Er kwamen soms ook mensen ‘van buiten’ op af, zoals bijvoorbeeld in de Antoniushof bij het Bruin Café afgelopen vrijdag. Volgens Trudy Bogaards van Dienstencentrum Antoniushof is het Bruin Café er tweewekelijks: “Ook voor mensen van buitenaf”, benadrukte zij.

Montfoort en Linschoten

‘Kun je zingen? Zing dan mee!’ Op maandag mocht een ieder die zanglust had, mee komen doen aan deze zangactiviteit in de Antoniushof. Tussen 10.00 en 12.00 werd er mee gezongen met allerlei bekende liedjes. “Het was gezellig”, aldus Trudy. “Het mag weer. Wat was het goed te merken dat mensen daarvan genoten. Van het zingen, en zo bij elkaar.” Ze benadrukte daarbij erg trots te zijn op de vrijwilligers uit Montfoort, die dit allemaal weer mogelijk maakten. “Dat mag ook wel eens gezegd worden. Daar is Montfoort zo goed in!” Wat het volgens haar lastig maakte, is een geschikt tijdstip te kiezen voor activiteiten. “De meeste mensen krijgen in de ochtend thuiszorg. Soms zijn ze rond 10.00 uur gewoon nog niet klaar. Tegen twaalven wordt dan het eten uitgedeeld. Dan willen de mensen weer thuis zijn om te eten.”

Diamond Painting

Ook de activiteit op dinsdag werd goed bezocht. Tijdens een hobby-ochtend lieten mensen wat zien van hun hobby’s, zoals peren en appels plukken en wilgen knotten. Centraal stond echter het diamond painting, door Herman Vernooy. Een ware kunstenaar, die zichzelf aanleerde te mozaïeken (met tegels), te tekenen en dus ook diamond painting. Hij liet zien hoe hij dat maakte. Een 90-jarige bewoonster van de Antoniushof verzuchtte hoe mooi het was wat hij maakte. Weer een andere mevrouw vond dat hij er wel een televisieprogramma mee kon maken: “Het is allemaal even mooi!” En meneer Vernooy zelf, die liet heel nuchter weten het gewoon voor zijn plezier te doen. Liefst ‘s avonds, want overdag is hij meestal druk, zo vertelde hij. “Ik heb er geen cursus voor gevolgd”, aldus Vernooy. “Wat mijn ogen zien, kunnen mijn handen maken.” Hij vertelde zijn leven lang bij een bank te hebben gewerkt. Waar dan nu die creativiteit vandaan komt? “Het zit me in de genen”, zei hij met een lach. Gevraagd naar hoe hij het vond dat dit werd georganiseerd in kader van de Week tegen de Eenzaamheid, zei hij met een knipoog: “Oh, daar heb ik geen last van!”

Spelletjesmiddag in de Vaart

Op donderdagmiddag in De Vaart waren niet zoveel mensen afgekomen op de Spelletjesmiddag. Bart Vlooswijk (Knooppunt), Marja Boere en Ria Pellegrom zaten aan tafel, met de koffie erbij. Maar gaven toe vooral te hebben gekletst. Aan de Rummikub en SkipBo waren ze nog niet toegekomen. Bart Vlooswijk vertelde dat deze week wel weer allerlei activiteiten van start waren gegaan. “We proberen vanuit het Knooppunt in Linschoten een soort soosmiddag te organiseren. Maar er zit nu - door corona - anderhalf jaar tussen. Het moet weer langzamerhand opgestart worden.”

Trefpunt

Vrijdagmiddag schoof een handjevol mensen aan bij de koffie in het Trefpunt in het DoeMeeHuis. De koffie moest even doorlopen, maar ondertussen genoten de mensen vast van een praatje met elkaar. Zo werd er ook gebrainstormd over activiteiten op die vrijdagmiddag. Het Trefpunt (een initiatief van de Hersteld Hervomden) heeft als doelstelling eenzamen bij elkaar te brengen. “De ontmoeting”, aldus Riet Koppenol van het Trefpunt. “Precies zoals we het nu hebben met elkaar.” Ze vertelde dat er op donderdag altijd genoeg mensen op af kwamen, maar ook dat dit misschien kwam, omdat er dan activiteiten waren, en een warme maaltijd. “Wat zouden we nog meer kunnen doen om ook op de vrijdag meer volk te trekken?”, was haar vraag. Daarover brainstormden de mensen graag, terwijl de koffie werd ingeschonken. Henk-Jan vond het een goed idee om iets te doen met graveren in hout. Riet vertelde dat er waarschijnlijk nog iets met bakken op het programma zou komen. Henk-Jan zei dat hij het heel leuk vond bij het Trefpunt. “Het is erg gezellig!”

Bruin café

De vrijdagmiddag werd besloten met een borrel bij het Bruin Café in de Antoniushof. Volgens Trudy Bogaards een terugkomend tweewekelijkse happening, die doorgaans al goed wordt bezocht. “Maar ik zie nu ook mensen van buiten”, zei ze. Ze was blij met hoe de week verlopen was. “Succesvol. We hebben veel leuke dingen gedaan... Veel van die activiteiten zijn er al, zoals bijvoorbeeld handwerken. Dat weten mensen wel. Maar mensen van buiten zijn daar ook altijd welkom, en daar mag wel meer bekendheid aan gegeven worden.”

Ontmoetingsfestival

In de herfstvakantie tussen 16 en 24 oktober vindt in het Stadspark van Montfoort het Ontmoetingsfestival plaats. Dit is in het verlengde van de Week van de Ontmoeting. Het idee erachter: jong en oud ontmoeten elkaar. Er is een divers programma voor een breed publiek. Zo komen zaterdag de IJsselzangers optreden, zijn er op maandag spelletjes en een workshop boksen en op dinsdag workshops techniek met lego en bootcamps. FC Utrecht in het park is ook van de partij, en ZijActief met QR Fitroute, Cultureel Montfoort met Vier keer Raak! en theaterkoor Marcello. Al met al een druk programma dus. Het programma voor het festival, kunt u terugvinden op: www.montfoortvitaal.nl/ontmoetingsfestival

Sjoukje Dijkstra

Meer berichten