Zalig

Trump was zo ongeveer de laatste klimaatontkenner van deze aarde, simpelweg omdat ieder weldenkend mens al lang in de gaten had dat acht miljard mensen op de aardbol zorgen voor een almaar toenemend energieverbruik, fossiel, kernsplitsing en duurzaam bij elkaar, almaar toenemend tekort aan voedsel, afnemende natuur en opwarming van de atmosfeer en het aardoppervlak.

Voordien evenwel hebben media in ontwikkelde landen jarenlang klimaatontkenners een podium gegeven, en het was niet aan het establishment daar iets van te zeggen. Ook in Nederland bliezen toonaangevende weekbladen (het Kompas van Rechts Nederland) hun partijtje mee.

Het was eigenlijk wel te verwachten dat diezelfde media in het post-ontkenningstijdperk nu ijverig de boodschap uitdragen dat de techniek van vandaag en de techniek die slimme jonge wetenschappers op het punt staan in tastbare werkelijkheid om te zetten ons tijdig zullen behoeden voor het smelten van alle ijs, en het verwoestijnen van de bewoonde wereld, zonder dat we met z’n allen een stap in welvaart en comfort terug zullen hoeven te doen.

De volgende generatie vliegtuigen zullen 40% minder fossiele brandstof nodig hebben, op de korte afstand zullen ze elektrisch vliegen, in de woestijnen van nu gaan we de kerncentrales plaatsen (zonneweiden gaan te langzaam) en enorme computers zullen ons tijdsloten toedelen waarbinnen we onze elektrische auto’s op mogen laden zodat de netwerken continu gelijkmatig belast zullen worden. De komende generatie voedseltechnologen zullen basisvoeding met hogere opbrengst, eiwitten en koolhydraten ontwikkelen, en de computer zal ons een paar maal per jaar een tijdslot geven waarbinnen we ‘los’ mogen gaan en een barbecue met echt vlees of een kerstkalkoen mogen aanschaffen. Zo gaan we die alarmerende curves scherp ombuigen, let maar op.

Ondertussen denken de meesten dat het nog wel mee zal vallen: de gemeenteraad van Montfoort wil nog niet actief meedenken over de energietransitie en laat de beslissing aan de provincie. Ondertussen treffen we maatregelen die nauwelijks meer zijn dan randverschijnselen: we delen gratis LED-lampen uit aan wie ze nog niet had, we subsidiëren regentonnen en sedumdaken, we verzamelen lege plastic verpakkingen, we plakken radiatorfolie, en we wachten rustig op een regering met visie. Herfstvakantie: onbezorgd een weekje naar de Playa om de gas- en benzineprijzen even te vergeten, een parasol en een koel glas bij de hand.

Zalig zijn de armen van geest,

Otto Beaujon

Otto Beaujon

Meer berichten