<p pstyle="BODY">Herman Groothuis onthult het monumentenbordje.</p>

Herman Groothuis onthult het monumentenbordje.

(Rob Glastra)

Museum Mannenplashuis officieel geopend door Herman Groothuis

Op initiatief van Herman Groothuis uit Vlist is het historische Mannenplashuis bij het Veer in Schoonhoven omgevormd tot het kleinste museum van Nederland. Op donderdag 30 september onthulde Groothuis in aanwezigheid van de gemeente Krimpenerwaard en architect Rokus Visser het monumentenbordje van het Museum Mannenplashuis. Vervolgens overhandigde hij de sleutel aan Zilverstad Marketing, die de exploitatie gaat coördineren.

Het markante gebouwtje dateert van 1927 en is een ontwerp van Died Visser. Het Mannenplashuis deed vele jaren dienst als openbaar herentoilet en is door zijn bijzondere karakter en bouwstijl aangewezen als gemeentelijk monument. Omdat het urinoir niet meer aan de moderne eisen van hygiëne en milieu kon voldoen, werd het eind 20e eeuw gesloten waarna het in verval raakte.

Patiëntenfonds

Herman Groothuis was huisarts in Schoonhoven en bij zijn pensionering in 2007 vroeg hij patiënten geld te doneren om het plashuis op te knappen. In totaal werd in dit patiëntenfonds een bedrag van 6.000 euro bijeengebracht. Bij de herinrichting van het gebied Buiten de Veerpoort ontstond in samenwerking met inwoner Michiel van der Schaaf een burgerinitiatief om het voormalig urinoir een nieuwe functie te geven als informatiepunt en museum. Architect Rokus Visser, de kleinzoon van de oorspronkelijke ontwerper begeleidde de restauratie.

Brede steun

Uit de samenleving was voor dit plan een brede steun. De historische vereniging reageerde positief en de gemeente Krimpenerwaard was als eigenaar van dit pandje bereid mee te werken aan de herbestemming. Dankzij enkele subsidiefondsen, steun van Schoonhoven Partners en ondernemers werd in korte tijd de benodigde 20.000 euro bij elkaar gebracht.

Herman Groothuis vindt het heel prettig dat het verwaarloosde plashuis eindelijk een nieuwe functie heeft gekregen. Het Museum Mannenplashuis geeft de bezoekers van de Zilverstad tussen maart en november in wisselende tentoonstellingen een voorproefje van het moois dat achter de vestingwallen van Schoonhoven te zien is.

Cees Reichard

Meer berichten